WTOs ministermøte:

Utenriksministeren gikk god for Attac Norge

KOM INN TIL SLUTT: Petter Slaatrem Titland, leder Attac Norge, er nå på plass i Buenos Aires.

KOM INN TIL SLUTT: Petter Slaatrem Titland, leder Attac Norge, er nå på plass i Buenos Aires.

Hans Nøstdahl

Petter Slaatrem Titland fra Attac Norge ble fredag stanset på grensa og utvist fra Argentina. Men med hjelp fra utenriksminister Ine Eriksen Søreide slapp han likevel inn i landet.

2017121208000520171212101418

kathrine.geard@fagbladet.no

Før helga ble det kjent at argentinske myndigheter hadde svartelistet og trukket tilbake akkreditteringen av 63 personer fra 20 sivilsamfunn, som skulle delta på toppmøtet i verdens handelsorganisasjon, WTO, som startet i Buenos Aires søndag. Ingen fikk noen offisiell forklaring på innreiseforbudet, men i en pressemelding fra argentinsk UD gikk det fram at svartelistingen gjaldt organisasjoner og personer som har «ytret ønske om voldelige demonstrasjoner og trusler og kaos.»

Skarp fordømmelse

Nyheten vakte skarpe reaksjoner. Blant annet fordømte den internasjonale fagbevegelsen, International Trade Union Confederation (ITUC), utestengelsen som «bisarr og udemokratisk». ITUC, der LO, YS og Unio er medlemsorganisasjoner, representerer mer enn 176 millioner arbeidstakere fra 325 medlemsorganisasjoner i 161 land.

Den eneste norske på svartelista var leder i Attac Norge Petter Slaatrem Titland.

Han fikk først vite om at akkreditteringen var opphevet etter avreise fra Norge, og fredag hadde han ikke fått offisiell beskjed om at han var nektet innreise. Han valgte derfor å reise videre fra Brasil til Argentina som planlagt, i likhet med flere andre fra Attac-nettverket. Titland forteller i sin blogg at kolleger fra Attac Frankrike, ble holdt igjen to timer i passkontrollen, men slapp igjennom etter intenst diplomatisk arbeid fra franske myndigheter.

– Så var det min tur. Jeg visste at jeg var utestengt fra selve WTO-møtet. Jeg hadde hørt om mine franske venners situasjon. Selv om det var en viss sjanse for å bli stoppet ved grensen ville jeg dra – de hadde ingen rett til å ikke slippe meg inn i landet.

Sendt til Brasil

Men han ble stoppet og satt på et venterom i to timer før en sikkerhetsvakt orienterte om at han ville bli sendt ut. Gjennom Attac Argentina fikk Titland advokathjelp fra den argentinske menneskerettighetsorganisasjonen «Centro de Estudios Legales y Sociales» (CELS). Advokaten rettet en formell klage på utvisningen, men kunne ikke hindre at han ble satt på flyet og deportert til Sao Paulo i Brasil. Også den britisk-ecuadorianske journalisten Sally Burch ble utvist da hun ankom Buenos Aires. Utvisningene vakte stor medieinteresse i Argentina, og Titland forteller at han bare den første dagen

gjorde seks radiointervjuer og fire avisintervjuer. Siden ble det flere.

Søreide griper inn

Den norske ambassaden forsøkte å løse saken uten å lykkes. Først da utenriksminister Ine Eriksen Søreide ankom Buenos Aires lørdag og tok opp saken, ga argentinske myndigheter etter.

artikkelen fortsetter under bildet:

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide la press på argentinske myndigheter.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide la press på argentinske myndigheter.

Ole Palmstrøm

I en uttalelse, gjengitt i Pagina 12, går det fram at det argentinske utenriksdepartementet etter Søreides inngripen slo fast at Titland ikke utgjorde noen sikkerhetstrussel likevel. Ifølge den argentinske avisa foregår det et skrittvis tilbaketog fra myndighetens side. Utenriksdepartementet i landet sier det vurderer sak for sak og vil tillate innreise dersom myndighetene i hjemlandet til utestengte personer gir nødvendige garantier. Hittil gjelder dette tre medlemmer av Attac Frankrike, et medlem av en belgisk NGO og altså Petter Slaatrem Titland.

Tilbake i byen

Dermed kunne Attac-lederen søndag dra tilbake til Buenos Aires. Han kommenterer utviklingen i saken slik overfor Fagbladet:

– Vi satte pris på at ministeren løste situasjonen. Særlig at argentinske myndigheter avkreftet at vi var en voldelig organisasjon var svært viktig, sier Titland, som også tror hjelpen fra argentinske CELS, et av landets ledende juss-institutt, spilte en avgjørende rolle.

Attac Norge er en av de mange samfunnsaktørene Fagforbundet har valgt å støtte økonomisk, i dette tilfelle med 1.6 millioner kroner.

Dette er Attac

Attac er en fransk forkortelse for: Association pour la Taxation des Transactions financières et pour l’ActionCitoyenne.

Eller på norsk: Forening for demokratisk regulering av finansmarkedene og folkelig mobilisering.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy