JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vaktmester Jørn (57) ble sagt opp. Slik vant han jobben tilbake

SEIERSSMIL: Driftsoperatør Jørn Auestad ( t.v)  fikk hjelp av tillitsvalgt Jarle Hagen og andre ressurser i Fagforbundet da han og en kollega ble oppsagt av Time kommune.  Jæren tingrett avgjorde nylig at oppsigelsen var ugyldig.

SEIERSSMIL: Driftsoperatør Jørn Auestad ( t.v) fikk hjelp av tillitsvalgt Jarle Hagen og andre ressurser i Fagforbundet da han og en kollega ble oppsagt av Time kommune. Jæren tingrett avgjorde nylig at oppsigelsen var ugyldig.

Elisabeth Tønnessen

Vaktmester Jørn Auestad ble oppsagt, men vant fram mot Time kommune med hjelp fra Fagforbundet og tillitsvalgt Jarle Hagen.

2019050309080620230821171436

kathrine.geard@fagbladet.no

En fersk dom i Jæren tingrett slår fast at Time kommune gjorde flere feil da Jørn Auestad og Andreas Klaus ble sagt opp.

Dermed endte en langvarig prosess med full seier for de to driftsoperatørene med ansvar for vedlikehold av kommunale boliger.

Det er en stor glede, helt fantastisk, sier Auestad til Fagbladet.

Ledelsen ville sparke opptil 60 renholdere på sykehuset

Glemmer aldri

Jørn Auestad jobbet flere tiår i det private før han begynte i kommunen for seks år siden. 57-åringen sleit med helsa, men tenkte at kommunen ville ta mer hensyn og gjøre det lettere å holde ut til pensjonsalderen.

Han tok slett ikke seieren i retten på forskudd, men innrømmer at han ville blitt overgitt om de ikke hadde vunnet fram.

Nå priser Auestad seg i stedet lykkelig over at han var fagorganisert da han ble sagt opp.

– Det var veldig flott at Fagforbundet tok saken. Jeg skal aldri glemme det – støtten hadde alt å si.

{f1}

I disse yrkene er lønnsforskjellene mellom kvinner og menn størst

Skulle spare

Bakgrunnen for tvisten er at Time kommune vedtok et prosjekt, «Omstilling 2017», der målet var å spare cirka 10 millioner kroner i 2018 og 25 millioner i 2019. Et av sparetiltakene var å redusere fire årsverk i kommunens eiendomsavdeling der det arbeider 16 driftsoperatører fordelt på to underavdelinger.

Underavdelingene er «Byggdrift» – som drifter kommunens skoler, institusjoner og idrettshaller, og «Fagteam» som vedlikeholder kommunens utleieboliger.

I stedet skulle kommunen kjøpe inn tjenester etter behov, noe som ifølge deres egne beregninger ville gi en årlig netto besparelse på 500.000 kroner.

Tre vaktmestere ble til slutt sagt opp, de tilhørte alle «Fagteam». En yngre ansatt godtok oppsigelsen, mens de to andre driftsoperatørene på 57 og 47 år bestred oppsigelsen og koblet inn Fagforbundet.

– Vi var ikke uenige i at kommunen hadde rett til å spare inn. Men vi mente innsnevringen av kretsen medarbeidere og kriteriene de valgte ut fra var ulovlig, sier rådgiver ved kompetansesenteret, Hans Christian Lundervold.

Han sikter til at de oppsagte utelukkende ble plukket fra en underenhet, og at relevant formell kompetanse trumfet andre kriterier.

– Kommunen lot det bli med kompetanse og glemte ansiennitet. Derfor var det viktig å få slått fast at kommunens framgangsmåte var uforsvarlig og usaklig, sier Lundervold.

VANT FRAM: Driftsoperatør Jørn Auestad ( t.v)  fikk hjelp av tillitsvalgt Jarle Hagen og andre ressurser i Fagforbundet da han og en kollega ble oppsagt av Time kommune.  Jæren tingrett avgjorde nylig at oppsigelsen var ugyldig.

VANT FRAM: Driftsoperatør Jørn Auestad ( t.v) fikk hjelp av tillitsvalgt Jarle Hagen og andre ressurser i Fagforbundet da han og en kollega ble oppsagt av Time kommune. Jæren tingrett avgjorde nylig at oppsigelsen var ugyldig.

Elisabeth Tønnessen

Viktig sak

Tidligere plasstillitsvalgt Jarle Hagen hadde hovedansvaret for å hjelpe de oppsagte og fronte saken mens den pågikk. Han er svært glad for utfallet.

– Jeg hadde liten erfaring med sånne saker, men jeg fikk god bistand av Fagforbundets kompetansesenter i Stavanger. Selv om vi trodde på seier, kan man aldri være 100 prosent sikker. Derfor var det veldig godt at vi vant fram, sier Hagen, som ble møtt med jubel da han informerte de to saksøkerne om dommen.

Avgjørelsen betyr selvsagt mye for en ufaglært 57-åring som ville fått vanskeligheter med å få seg en ny jobb, men Hagen mener saken også er viktig av andre grunner.

– Det handler om snikprivatisering når kommunen ville erstatte de oppsagte driftsoperatørene med innleide folk.

Renholdere fikk tilbud om Norges minste faste stillinger

Usaklig og uforsvarlig

Tingretten slo fast at det ikke var saklig grunn til å begrense nedbemanningen til kun en av to likestilte avdelinger, ettersom stillingsvernet til saksøkerne i så fall ville blitt vesentlig svekket. Tingretten mente også at måten kommunen plukket ut overtallige på var uforsvarlig. Den burde ha foretatt en helhetlig avveining framfor å bare legge vekt på kompetanse.

Fagforbundets advokat Børge Benum, som førte saken for de oppsagt medlemmene, mener det mest interessante med dommen er tingrettens kritikk av utvelgelseskriteriene. Kommunens framgangsmåte betyr at «en ufaglært med lang fartstid ikke engang hadde blitt vurdert mot en nytilsatt kollega med fagbrev», oppsummerer advokaten.

Rettskraftig dom

Time kommune anker ikke tingrettens avgjørelse. Ordfører Reinert Kverneland trekker fram at de fikk aksept for at kommunen hadde anledning til å si opp folk i en omstilling med fokus på innsparing.

– Så tar vi til etterretning at retten mente det var gjort feil i prosessen, som at utvalgskretsen var for liten og at utvalgskriteriene var brukt på feil måte.

Kommunen kommer til å legge vekt på de forhold som er påpekt i dommen i eventuelle senere overtallighetsprosesser.

– Utvalgskretsen vil bli nøye vurdert og feilene som er påpekt når det gjelder bruken av utvalgskriteriene, vil bli rettet opp. Det vil være viktig for kommunen å ha en god dialog med fagorganisasjonene om disse forholdene, og kommunen har startet denne dialogen med hovedtillitsvalgt i Fagforbundet.

Jørn Auestad legger ikke skjul på at han ble skuffet over kommunens framgangsmåte. Men nå er han tilbake i jobb etter sykemelding og ser framover.

– Det har vært en hard, tung prosess. Nå er jeg glad for å kunne sette strek.

Dette er saken

• Time kommune har 1600 ansatte

• I 2017 vedtok kommunen å spare inn fire årsverk

• 1.mars 2018 ble tre ansatte driftsoperatører sagt opp

• Fagforbundet tok ut stevning på vegne av to av de ansatte 5.mai 2018

• Jæren tingrett behandlet saken 30. og 31. januar 2019

• Dommen falt 14.februar 2019. Den slår fast at kommunen hadde rett til å rasjonalisere og omstille driften av en undergruppe i Eiendomsavdelingen. Men det var ikke saklig grunnlag for å snevre inn utvelgelseskretsen til bare ansatte her

• Retten mente også kommunen hadde lagt for ensidig vekt på kompetanse

• Kommunen må betale saksøkerne 50.000 kroner hver i erstatning, samt 152.990 kroner saksomkostninger

Jeg skal aldri glemme det, støtten hadde alt å si

Jørn Auestad

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy