JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vanligvis syr Guro prangende kostymer til opera og ballett - nå lager hun smittevernutstyr

Bjørn Arne Johansen

Der kostymemakerne på operaen til vanlig syr flotte kostymer til opera- og ballettforestillinger, har de under kornakrisen påtatt seg et helt annet samfunnsoppdrag - nemlig å sy smittevernutstyr til helsepersonell.

2020040214404320200402144040

baj@fagbladet.no

Mandag kom pressemeldingene på rekke og rad om at våre største kulturinstitusjoner så seg nødt til å permittere ansatte som følge av koronastengte saler. Blant annet avlyste Den Norske Opera & Ballett alle forestillinger, konserter og andre publikumsaktiviteter til og med 30. april. Flere forestillinger i mai må også avlyses på grunn av manglende tid til prøver og forberedelser. Dette medfører at 598 ansatte ved operaen permitteres helt eller delvis.

– Rullegardinen har gått helt ned for arbeidsgiverne

I disse dager klipper de produksjonsansvarlige Guro Michaelsen, Marianne Jensen, Elen Beate Børresen Berge, samt produksjonsansvarlig Anette Rosendahl til 400 smittefrakker som Kirkens Bymisjon har bestilt.

Frakkene klippes til etter mal og sendes hjem til kollegene som utfører selve syjobben hjemmefra.

– Vi kan ikke klippe til 400 frakker til på hjemmekontor. Det må gjøres herfra. Vi trenger store arbeidsbord og verktøy. Men de fleste har en symaskin hjemme, forklarer Michaelsen.

De første 120 frakkedelene ble sendt ut allerede tirsdag. Hele den første bestillingen på 400 frakker skal være klar til påske og skal sendes ut på fredag.

FIKK DISP: Der Marianne Jensen, Elen Beate Børresen Berge, Anette Rosendahl og Guro Michaelsen har fått dispensasjon til å jobbe fra produksjonslokalene på operahuset, sitter deres 31 kolleger på hjemmekontor rundt omking i hele Oslo-regionen og syr jakkedelene sammen. I bakgrunnen skimtes sjåfør Petter Sønsteby.

FIKK DISP: Der Marianne Jensen, Elen Beate Børresen Berge, Anette Rosendahl og Guro Michaelsen har fått dispensasjon til å jobbe fra produksjonslokalene på operahuset, sitter deres 31 kolleger på hjemmekontor rundt omking i hele Oslo-regionen og syr jakkedelene sammen. I bakgrunnen skimtes sjåfør Petter Sønsteby.

Bjørn Arne Johansen

Mil etter mil i bil

Morten Hammerø Kolstad jobber til vanlig som lageransvarlig på operaens lager på Karihaugen. Her bestyrer han 3.000 kvadratmeter med alt en opera kan tenkes å inneholde av rekvisitter, kostymer og hele sceneløsninger. Men som følge av operaens nyeste produksjonen har han sammen med kollega Petter Sønsteby påtatt seg et annet oppdrag. Nemlig å kjøre de forskjellige frakkedelene rundt om til de 31 syerne som bor i hele Oslo-regionen.

TOUR DE OSLO: Sjåførene Petter Sønsteby og Morten Hammerø Kolstad har fått oppdraget med å levere de forskjellige jakkedelene til syerne på hjemmekontor. Det har så langt tatt dem rundt i hele Oslo-regionen, og tirsdag kjørte de tjue mil  hver.

TOUR DE OSLO: Sjåførene Petter Sønsteby og Morten Hammerø Kolstad har fått oppdraget med å levere de forskjellige jakkedelene til syerne på hjemmekontor. Det har så langt tatt dem rundt i hele Oslo-regionen, og tirsdag kjørte de tjue mil hver.

Bjørn Arne Johansen

Dagen før kjørte Kolstad og Sønsteby 20 mil hver. Da Fagbladet møtte de to karene, var de forberedt på å kjøre helt til Åsgårdstrand utenfor Tønsberg, noe som ville betydd to og en halv time i bilen og en strekning på omtrent ti mil hver vei.

– Det slapp vi. Vi leverer det i Bærum istedenfor. Ektemannen til en av syerne tar det derfra, forteller Kolstad.

Henriette Jevnaker, leder for Fagforbundet Teater og Scene, sier dette er blant løsningene de har foreslått slik at syerne ikke skal permitteres som planlagt etter påske.

– Dette er de beste fagfolkene vi har innenfor kostymesøm. De ønsket å være en del av samfunnsdugnaden. Derfor har vi dyttet på hele veien nettopp for å holde folk sysselsatt. Vi har vært kreative hele veien. Vi har tilbudt avvik fra arbeidstidsordningen og andre typer arbeidsoppgaver. Å lage smittevernutstyr er en av disse tingene, forklarer Jevnaker.

To hoder, én tanke

At produksjon av smittevernutstyr ville være et bra tiltak, både i forhold til samfunnsdugnaden og permitteringstrusselen, ble klekket ut omtrent samtidig hos de ansatte og ledelsen, opplyser Guro Michaelsen.

– Uavhengig av hverandre tenkte vi den samme tanken. Syerne lurte på om det var noe operaen kan bidra med. Samtidig har dette vært en lengre prosess med tanke på hvordan dette skal organiseres. Det må planlegges, kjøpes inn nok stoff, også må vi være sikker på at det blir riktig med en gang.

Operaen hadde blant annet ikke 800 meter med passende stoff liggende på lager, men dette fant de heldigvis hos stofforselger Grimsrud i Skippergata.

– Han holdt åpent ekstra for oss, og vi har fått tak i alle stoffene vi trengte hos ham. Vi kan jo heller ikke klippe 400 frakker på hjemme, og samtidig er operaen helt nedstengt, så dette måtte godkjennes først, forklarer Michaelsen.

Løsningen ble at de fire produksjonsansvarlige fikk dispensasjon til å jobbe fra produksjonslokalene på operaen, og på den måten få tilgang til helt nødvendig utstyr under denne delen av produksjonen.

– Det har vært et veldig stort engasjement og ønske om å få dette til. Det har vært stor bidragsvilje hos alle, og vi er veldig glade for dette, sier Guro Michaelsen.

Enormt behov

Smittefrakkene er bestilt av Kirkens Bymisjon og er i utgangspunktet tiltenkt organisasjons fire sykehjem. Generalsekretær i Kirkens Bymisjon, Adelheid Firing Hvambsal, kan overfor Fagbladet fastslå at behovet for smittevernutstyr er enormt.

– Det er det for alle i helsevesenet. Det er en knapp ressurs, og det tar lang tid for leveranse, sier Hvambsal.

Hvambsal er derfor fornøyd med samarbeidet med operaen om produksjon av smittevernutstyret.

– Kirkens Bymisjon har et bredt samarbeid med både næringsliv og kultursektoren og det er utrolig fint at man bruker ressurser og kompetanse og bistår, ikke til oss direkte, men som et symbol om at alle er med på den nasjonale dugnaden, redder liv og reduserer smitte, forklarer Hvambsal.

Over 4.000 henvendelser

I en pressemelding kan Helse- og omsorgsdepartementet opplyse om at EU har åpnet for at helsearbeidere kan benytte smittevernutstyr som ikke fullt ut oppfyller gjeldende krav. De nye tilpasningene i kravene vil gjøre det enklere for Norge å kunne dekke behovet for smittevernutstyr. Departementet har tidligere gjort nasjonale regelverksendringer med grunnlag i smittevernloven, som gjør at det kan unntas fra krav til smittevernutstyr i gjeldende regelverk.

Det er Sykehusinnkjøp HF som på vegne av de fire helseregionene håndterer henvendelser fra potensielle leverandører som kan levere smittevernutstyr.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Anne-Brit Bøe har det per 30. mars kommet 4.355 henvendelser til e-postadressen som Sykehusinnkjøp HF har satt opp for å håndtere leverandørhenvendelser. En del av disse henvendelsene gjelder også andre produkter enn smittevernutstyr.

- Sykehusinnkjøp gjennomfører en kvalitetssikring og vurdering av leveransekapasitet og soliditet hos de forskjellige leverandørene. Dette fører til at det kan ta noe tid å svare ut de mange henvendelsene som kommer. Så langt har Sykehusinnkjøp HF inngått over 70 avtaler for et tresifret millionbeløp, sier Bøe.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy