JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vedum frykter matmangel i neste krise, Solberg mener vi kan spise fisk

– Mat er det mest grunnleggende av alt. Blir det uro rundt mat, så blir det uro rundt alle ting. Hvis du ser på historien, så har vi hatt matvarekriser til alle tider, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Mat er det mest grunnleggende av alt. Blir det uro rundt mat, så blir det uro rundt alle ting. Hvis du ser på historien, så har vi hatt matvarekriser til alle tider, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Jan-Erik Østlie

Senterpartiet frykter vi kan gå like tomme for mat i neste krise, som med smittevernutstyr i pandemien. Men regjeringen sier fortsatt nei til kornlagre.

2021050614033020210506140328

– Jeg merker at statsministeren tar ganske lett på problemstillingen. Litt på samme måte som regjeringen gjorde på smittevernstrategien før koronaen brøt ut, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Han mener beredskap handler om å planlegge for det utenkelige – og at det siste året har vist at nettopp det utenkelige kan skje.

– Mat er det mest grunnleggende av alt. Blir det uro rundt mat, så blir det uro rundt alle ting. Hvis du ser på historien, så har vi hatt matvarekriser til alle tider. Det uforutsette kan skje. Det kan være et vulkanutbrudd på Island. Det kan være en atomulykke i Ukraina – det kan være andre ting som gjør at vi får ustabilitet i verdens matvareforsyning, sier Vedum til NTB.

Er det nok hjemmekontor nå?

Nei takk

Senterpartiet har lenge kjempet for beredskapslagre med korn, og Vedum hadde håpet statsministeren ville se saken i nytt lys etter erfaringene fra koronaen.

Men det gjør hun ikke.

– I en krise er ikke durumhvete det viktigste å få tak i. Vi har også litt dårlig sukkerproduksjon i Norge, så vi må kanskje klare oss uten sukkertøy og smågodt i en periode i en krise, men vi har utrolig mye fisk, sa statsministeren da Vedum tok opp saken med henne i Stortingets spørretime onsdag.

Solberg er enig i at Norge burde hatt bedre beredskap for smittevernutstyr da pandemien startet, men mener at debatten ikke er overførbar til kornlagre.

Produserer mye selv

Blant annet fordi Norges egenproduksjon av mat er del av beredskapen.

– Vi har ganske mye matvareproduksjon. Vi er en av verdens største fiskematprodusenter. Vi har tilgjengelige proteiner i mangfold, som ligger i merder. Vi har masse annet i vår evne til å produsere.

Solberg viser til tall om at norsk matproduksjon bare dekker 50 prosent av den normale diettens kaloriforbruk. Men dette mener hun vil endres i en krise.

– I en krisesituasjon kommer vi nok til å måtte spise en litt annen mat enn det vi har i normalkostholdet vårt for øyeblikket, blant annet fordi vi ikke kommer til å ha sukkerproduksjon i Norge.

Senterpartiet vil reversere tvangssammenslåinger: – Det er akkurat som ekteskap ellers

«Forsikringspremie»

Vedum har snakket med melprodusenter som mener Norge var svært nær ved å gå tom for mel da koronaen kom til Norge, og han tror det samme kan skje igjen med viktige matvarer hvis det kommer en ny krise.

– Problemet er at hvis det først blir litt mangel på mat, så gjør du det som er rasjonelt. Alle hamstrer enda mer. Matknapphet går sånn, POFF!, fordi alle rasjonelle mennesker vil handle mer og tenker at de vil sikre sin familie, sier Vedum til NTB.

Regjeringen har tidligere beregnet at det vil koste rundt 50 millioner kroner i året å drive beredskapslagre for korn, 200 millioner kroner i innkjøp av korn for tre måneder og 230 millioner kroner for å bygge siloer.

Senterparti-lederen mener dette er en grei sum å betale og sammenligner det med en forsikring.

– Forhåpentligvis er det helt unødvendig. Sånn som det forhåpentligvis er helt unødvendig å ha brannforsikring på huset sitt. Men jeg tenker det hadde vært lurt å betale en sånn liten «forsikringspremie». Vi kan ikke gjenta de feilene vi gjorde i fjor.

MEST LEST:
FALLER UTENFOR: – Rusavhengige faller litt utenfor når de blir gamle. Mange har ikke evne til å bo på steder uten tilsyn hele døgnet, sier Ellen-Mari Olsson, spesialhjelpepleier med videreutdanning i psykiatri.

FALLER UTENFOR: – Rusavhengige faller litt utenfor når de blir gamle. Mange har ikke evne til å bo på steder uten tilsyn hele døgnet, sier Ellen-Mari Olsson, spesialhjelpepleier med videreutdanning i psykiatri.

Kathrine Geard

Her kan beboere drikke alkohol og røyke hasj: – De får et litt annet liv

Helsefagarbeidere og hjelpepleiere, renholdere og sykepleiere har i dag særaldersgrense. Arbeidsgiverorganisasjonene Spekter og Virke mener denne ordningene ikke bør videreføres fullt ut.

Helsefagarbeidere og hjelpepleiere, renholdere og sykepleiere har i dag særaldersgrense. Arbeidsgiverorganisasjonene Spekter og Virke mener denne ordningene ikke bør videreføres fullt ut.

Frøydis Falch Urbye

Har du rett til særaldersgrense? Nå vil arbeidsgiverne fjerne hele ordningen

OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.

OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.

Werner Juvik

Rune skrev avskjedsbrev til barna: – Jobba bort både familie og venner

KOM TILBAKE: – Ja, jeg var syk, men jeg trengte å være blant folk, sier Katherine Carroza-Roos.

KOM TILBAKE: – Ja, jeg var syk, men jeg trengte å være blant folk, sier Katherine Carroza-Roos.

Tre ting hjalp Katherine tilbake på jobb: – Jeg må innrømme at jeg var skeptisk

MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.

MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.

Kasper Holgersen

Hva er det største problemet på jobben? Jo, det er sjefen

PÅ BØLGJELENGDE: Dei to kollegaene Anne Gro Olesrud Rugaas (36) og Nina Helen Haugan Hansen (38) og er samde om det meste. Og viktigast for begge er at brukarane har gode dagar og opplever meistring når dei er på dagavdelinga.

PÅ BØLGJELENGDE: Dei to kollegaene Anne Gro Olesrud Rugaas (36) og Nina Helen Haugan Hansen (38) og er samde om det meste. Og viktigast for begge er at brukarane har gode dagar og opplever meistring når dei er på dagavdelinga.

Marianne Otterdahl-Jense

Full jobb og høgare vidareutdanning: Slik får helsefagarbeidarane Anne Gro og Nina kabalen til å gå opp

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
– Mat er det mest grunnleggende av alt. Blir det uro rundt mat, så blir det uro rundt alle ting. Hvis du ser på historien, så har vi hatt matvarekriser til alle tider, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Mat er det mest grunnleggende av alt. Blir det uro rundt mat, så blir det uro rundt alle ting. Hvis du ser på historien, så har vi hatt matvarekriser til alle tider, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Jan-Erik Østlie