JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Venstres landsmøte

Venstre vil fortsatt kutte i sykelønna

Erling Moe, Venstre-veteran fra Trondheim, advarte mot å rikke ved sykelønnsordningen på landsmøtet til Venstre.

Erling Moe, Venstre-veteran fra Trondheim, advarte mot å rikke ved sykelønnsordningen på landsmøtet til Venstre.

Helge Rønning Birkelund

Venstre-veteran Erling Moe var blant dem som advarte landsmøtet om å kutte i sykelønnsordningen midt i en pandemi. Men han ble ikke hørt.

2021042610005120210426100051

helge@lomedia.no

– Svært umusikalsk i korona-tid, og svært uheldig i et valgår. Det er helt feil å gå inn for en slik endring. I tillegg er innstillingen arrogant. Den beskriver en sjenerøs sykelønnsordning og har en tone som vi som parti ikke skal være bekjent av, sa Erling Moe under landsmøtets debatt om teamet.

Moe fikk også sterk støtte fra en annen partiveteran, Åsta Årøen fra Vestland.

Nestleder Sveinung Rotevatn forsvarte innstillingen:

– Mange ordninger vi gjør annerledes når det er pandemi. Vi kan ikke innrette permanente løsninger på en pandemi. Venstre har i flere år stått på at vi skal endre sykelønnsordningen både for arbeidstaker og arbeidsgiver for å få sterkere insentiv for å få folk tilbake i jobb. Det er en ansvarlig politikk. Vi bør ikke vingle fra det, sa Sveinung Rotevatn, som også vant avstemningen.

Dette sier vedtaket:

«Norge har verdens mest sjenerøse sykelønnsordning og verdens høyeste sykefravær. Derfor vil vi se på muligheter for en moderat egenandel i sykelønnsordningen,» heter det nå i Venstres stortingsprogram.

Så mye vil du tape på «svenskekutt» i sykelønna

– Helt uaktuelt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier det er helt uaktuelt for LO å akseptere en svekkelse av sykelønnsordningen. Hun spør retorisk om Venstre ikke har lært noe som helst av pandemien?

LO-lederen peker på at dagens sykelønnsordning har vært avgjørende viktig for hvordan Norge har taklet pandemien.

– Sykelønnsordningen i Norge har bremset spredningen av koronaviruset. Nordmenn som har symptomer på smitte, trenger ikke å være redd for om de har råd til å følge myndighetenes råd om å bli hjemme fra jobben, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

– Sykelønnsordningen har under pandemien vist seg å være en helt avgjørende del av vårt lands beredskap, legger hun til.

Følsvik mener forslaget om egenandel på sykelønn med all tydelighet viser at Venstre ikke er et parti for vanlige folk.

– Venstre har i regjering vært med på å kutte skattene med kirurgisk presisjon for de med aller mest fra før. Regningen har de sendt til vanlige folk, sier Hessen Følsvik og peker på det hun omtaler som «regjeringens røvertokt».

– Denne regjeringen har stått bak kutt som har rammet pendlere, uføre med unger, enker, barnefamilier, fagorganiserte og barn med dårlig syn og skeive tenner. Lista over smålige kutt er lang, legger hun til.

Flere vedtak

Ap-nestleder Bjørnar Skjæran er rystet over Venstre.

– Venstre river unna sikkerhetsnettet til arbeidsfolk. På toppen av det hele midt under en pandemi. Vi har sett på land med dårligere sykelønnsordning hvordan det fungerer. Ikke spesielt godt, sier Bjørnar Skjæran til FriFagbevegelse.

– Her viser Venstre sitt sanne ansikt, og det midt i en pandemi. Det er nesten slik at partiene på høyresiden konkurrerer om å gjøre det vanskeligst mulig for vanlige folk, legger han til.

Venstres landsmøte vedtok også at man bør vurdere å redusere arbeidsgiverperioden, mot at arbeidsgiver betaler en liten andel etter at den er over. Målet er å få langtidssyke tilbake i arbeid.

Venstres landsmøte vedtok også å avvikle det statlige bidraget til AFP.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy