JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Så mye vil du tape på svenskekutt i sykelønna

NY DEBATT: Høyre har sagt flere ganger at de ikke ønsker å kutte i sykelønna denne stortingsperioden. Partiet har satt ned ett utvalg som skal se på sykefraværet og der vil eventuelle kutt også trolig bli diskutert.

NY DEBATT: Høyre har sagt flere ganger at de ikke ønsker å kutte i sykelønna denne stortingsperioden. Partiet har satt ned ett utvalg som skal se på sykefraværet og der vil eventuelle kutt også trolig bli diskutert.

Colourbox.com

Dette skjer dersom vi får svensk sykelønn i Norge. Se hvilke konsekvenser det får i eksempelet med en helsefagarbeider som tjener rundt 400.000 kroner i lønn.

2018091710410420230821171436

oystein.windstad@fagbladet.no

Høyre og Heidi Nordby Lunde viser til et høyere sykefravær i Norge enn i Sverige og vil ha debatt. Det blir stilt spørsmål om det norske systemet er litt for godt, og om det kan forklare et høyere sykefravær enn hos søta bror.

Mette Nord: – Kutt i sykelønn er en krigserklæring

(Saken fortsetter under bildet)

VIL HA DEBATT: Heidi Nordby Lunde i Høyre påpeker at både det offentlige og bedriftene får store kostnader med at sykefraværet i Norge er høyere enn alle andre sammenlignbare land. Lunde mener at det er nødvendig å gjøre noe med sykefraværet, om ikke kan dette være med å true velferdsstaten på sikt.

VIL HA DEBATT: Heidi Nordby Lunde i Høyre påpeker at både det offentlige og bedriftene får store kostnader med at sykefraværet i Norge er høyere enn alle andre sammenlignbare land. Lunde mener at det er nødvendig å gjøre noe med sykefraværet, om ikke kan dette være med å true velferdsstaten på sikt.

Jan-Erik Østlie

Vil tape 81.000 kr i året

Fagforbundet har regnet på hva det vil koste en helsefagarbeider med ti års ansiennitet og 402.300 i årslønn, om vi får svensk sykelønn i Norge.

• Er du sykemeldt fem dager i løpet av ett år, betyr det 2300 kroner mindre.

• Er du borte i en måned, får du 7.700 mindre.

• Er du sykmeldt tre måneder sammenhengende, betyr det 21.000 kr mindre.

• Er du sykemeldt i ett år og har i overkant av 400.000 kroner i årslønn, vil du få 81.000 mindre dersom svenskekuttet blir innført i Norge.

– Slike kutt vil bli svært tøft for meg som alenemor, sier miljøterapeut Linn Merete Andersen som nettopp er tilbake fra sykemelding. Les hele intervjuet med henne og konsekvensene av sykelønnskutt i undersaken.

Heidi Nordby Lunde: – Lei av polarisering i debatten om sykefravær

Sparer bedriftene og det offentlige

Blir du sykemeldt i Norge, får du sykepenger tilsvarende full lønn fra første dag og i inntil ett år. I Sverige ble det kuttet i sykelønnen for ti år siden. Svenskene får ingenting den første dagen de er borte fra jobben. Videre får de 80 prosent av full lønn i inntil ett år.

I Norge er det arbeidsgiverne som betaler for de første 16 dagene når de ansatte er borte. Etter det tar det offentlige over. Ett av poengene til Heidi Nordby Lunde og Høyre er at det koster samfunnet og bedriftene svært mye når folk er sykemeldte. Høyre anslår at 129.000 flere vil komme i arbeid i året, om vi får et svensk system for sykemelding og uføretrygd.

Forsking: Kvinner i omsorgsyrker oftest sykemeldte

Venstre vil kutte

Faktasjekkerne i faktisk.no skriver at sykefraværet i Norge var på 3,38 prosent. I Sverige var 2,35 prosent av de yrkesaktive sykemeldte i 2016. Samtidig som Norge har et høyere sykefravær enn alle andre sammenlignbare land, viser meningsmålinger at tre av fire vil beholde dagens ordning. Venstre er det eneste partiet som sier direkte at de vil kutte i sykelønna. De ønsker at det skal være mindre forskjell på hva du får i dagpenger og som sykemeldt, blant annet.

Bare Venstre vil kutte i sykelønna

Høyre og Frp vil diskutere sykelønnen

Både Høyre og Frp har ikke noe i sine partiprogram om kutt i sykelønna. Det ble foreslått kutt på landsmøtene til begge partiene, men dette ble nedstemt. Begge partiene sier også at de ønsker å sette ned et utvalg i løpet av neste stortingsperiode. Utvalgene skal se på hva som kan gjøres for å redusere sykefraværet og om noe skal gjøres med sykelønna.

Vi må kutte i sjukeløna, krev dei borgarlege ungdomspartia

-RAMMER FEIL: Linn Merete Andersen er tillitsvalgt i Fagforbundet og kritisk til forslag om å kutte i sykelønna: -For meg blir det feil at vi som har jobbet i mange år og ikke vært borte fra jobben, skal bli straffet fordi det finnes noen som misbruker systemet. Tettere oppfølging av sykemeldte kombinert med  bedre utsiling av de som utnytter ordningene er mye bedre enn kutt, sier Andersen.

-RAMMER FEIL: Linn Merete Andersen er tillitsvalgt i Fagforbundet og kritisk til forslag om å kutte i sykelønna: -For meg blir det feil at vi som har jobbet i mange år og ikke vært borte fra jobben, skal bli straffet fordi det finnes noen som misbruker systemet. Tettere oppfølging av sykemeldte kombinert med bedre utsiling av de som utnytter ordningene er mye bedre enn kutt, sier Andersen.

Øystein Windstad

– Som alenemor blir dette svært vanskelig

Tillitsvalgte Linn Merete Andersen er nettopp tilbake i full jobb etter en tøff periode. Om sykelønna blir kuttet som i Sverige, vil det få store konsekvenser: – For meg ville det blitt vanskelig å ha bilen, og jeg måtte kanskje ha flyttet, forteller miljøterapeuten.

ØYSTEIN WINDSTAD

oystein.windstad@fagbladet.no

Linn Merete Andersen gikk gjennom et tungt samlivsbrudd og ble sykemeldt. Den første måneden var hun 100 prosent borte og de neste fem var hun 40 prosent sykmeldt.

– Spesielt som alenemor ville jeg merka dette tydelig. Jeg står alene økonomisk. Med kutt i sykelønna som i Sverige, ville jeg tapt mellom fire og fem tusen kroner i måneden. Det tilsvarer et matbudsjett for både meg og sønnen min, sier Andersen som har bakgrunn som hjelpepleier, førskolelærer og spesialpedagog. I dag jobber hun som miljøterapeut med psykisk utviklingshemmede i Oslo.

Barnehage-ansatte fikk avtale etter streik

Tror flere ender på NAV

Andersen tror ikke politikerne som vurderer kutt i sykelønna har satt seg inn i hvilke konsekvenser dette kan få for mange:

– Jeg tror ikke de som nå diskuterer kutt i sykelønna har hatt noen samtaler med dem det gjelder. De ser ikke konsekvensene og hvor mye dette har å si for et menneske å tape så mye i måneden. Det er enda verre for dem som går 100 prosent sykemeldt. Du vil få flere som må søke hjelp fra NAV for å greie seg om det blir kutt i sykelønna, sier den Fagforbundet-tillitsvalgte og legger til:

– Det finnes noen som utnytter systemet. Samtidig har du de som blir straffa fordi en har de som utnytter ordningene. For oss som jobber og alltid har jobbet, er det synd om vi skal få svi fordi noen utnytter systemet. Det blir feil.

Her kan du leie øyparadis til folkelig pris

Tror nøkkelen ligger i oppfølging

Andersen jobber nå for fullt etter å ha vært delvis sykemeldt i et halvt år. Miljøterapeuten forteller at den tette oppfølgingen og tilretteleggingen hun fikk av arbeidsgiveren hadde avgjørende betydning:

– Det siste året har oppfølgingen av sykemeldte blitt veldig mye bedre. Det har stor betydning. Jeg tenker at tett oppfølging fra arbeidsplassen og av arbeidsgiveren er veldig viktig for å få ned sykefraværet. De var veldig flinke å tilrettelegge for meg. Det bidro til at jeg kom tilbake igjen i hundre prosent stilling nå, sier Andersen som også mener at misbruk bør bli slått mere ned på:

– Jeg syns det bør være konsekvenser for de som misbruker ordningen. Jeg mener at leger og NAV må være tettere på for å fange opp de som utnytter sykelønna og fange opp disse bedre. Det blir feil at de som i utgangspunktet er flinke på jobb, skal bli straffet. Noen goder må vi få for all den skatten vi betaler.

Slik er den norske og svenske sykelønna

• I Norge får du full lønn fra første dag du er syk, i inntill ett år.

• De første 16 dagene er det arbeidsgiver som betaler, etter det tar det offentlige over.

• I Sverige får en ikke utbetalt noe den første sykedagen, en såkalt karensdag.

• Videre får svenskene 80 prosent av full lønn de neste dagene de er syk, i inntill ett år.

• I Norge er i snitt 3,4 av arbeidsstyrken sykemeldt.

• I Sverige er i snitt 2,4 prosent av arbeidsstyrken sykemeldt.

• Du får full lønn inntil 6G, rundt 580.000 kroner

(Kilde: Faktisk.no)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy