JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Veteran tordner mot ministeren: – Hun kan ikke stå og ljuge til dette landsmøtet

SKUFFET: Fagforbundet-nestor Stein Guldbrandsen var ikke fornøyd med utenriksministerens opptreden på landsmøtet forrige uke.

SKUFFET: Fagforbundet-nestor Stein Guldbrandsen var ikke fornøyd med utenriksministerens opptreden på landsmøtet forrige uke.

Bjørn A. Grimstad

Fagforbundet-veteran Stein Guldbrandsen ble sterkt irritert over Anniken Huitfeldt (Ap). – Ubehagelig å ha henne som utenriksminister.

2022102510072320221025100719

bjorn.grimstad@fagbladet.no

På landsmøtets siste dag holdt nylig avgått AU-medlem Stein Gulbrandsen en tordnende innlegg fra talerstolen. Skytset var rettet mot Arbeiderpartiets utenriksminister Anniken Huitfeldt, som gjestet landsmøtet dagen før, torsdag.

– Jeg er nødt til å si at det er ingen grunn til å være imponert av utenriksministeren i går. Jeg synes det er ubehagelig å ha en utenriksminister som bruker den typen maktmidler som hun gjør.

Fagforbundet samarbeider med en organisasjon som Israel mener er terrorister

Brenner for Palestina

Guldbrandsen var på scenen for å snakke om Fagforbundets internasjonale arbeid, som strekker seg fra Laos, til Sør-Sudan og Libanon. Men det var ingen tvil om at det var Palestina som brakte fram de sterke følelsene hos fagforeningsveteranen.

Også mange delegater var på scenen under landsmøtet for å vise solidaritet med det palestinske folket, som lider under en fastlåst konflikt med Israel.

Fagforbundets landsmøte vedtok en uttalelse fredag, hvor de blant annet ba om at Israel blir gransket for apartheid. Fagforbundet krever sterkere reaksjoner fra Støre-regjeringen og oppfordrer til internasjonal boikott. Se hele uttalelsen her:

{u1}

Foranledningen til Guldbrandsens utbrudd var at torsdag forrige uke svarte Anniken Huitfeldt på hans utsagn om at det som skjer i Palestina er etnisk rensing. Det avviste Huitfeldt fra scenen, noe hun har gjentatt til Fagbladet.

– Jeg ble stilt et spørsmål hvor dette ble framsatt som en sannhet og svarte på det fra talerstolen. Å korrigere dette kan ikke betegnes som et maktmiddel, sier Anniken Huitfeldt til Fagbladet.

Fredag kom den skarpe reaksjonen fra Fagforbundet-veteranen:

– Hun er en kunnskapsrik dame som kan dette. Hun kan ikke stå og ljuge til dette landsmøtet. Hun sier at hun ikke kan bruke ordet etnisk rensing, slik man bruker i Rwanda. Man brukte ikke etnisk rensing i Rwanda, da snakket man om folkemord. Det var begrepet FN brukte der.

Fordrives fra hovedstaden

Guldbrandsen presiserte at han ikke brukte begrepet for hele Palestina, men for det som skjer i Israels hovedstad, Jerusalem.

– Jeg snakket ikke om etnisk rensing på Vestbredden – jeg snakket om etnisk rensing i Øst-Jerusalem. Det hørte alle andre enn utenriksministeren at jeg sa, sier han.

– Det som foregår i Jerusalem, er en fordrivelse av palestinere. Det finnes et vedtak om at staten Israel skal ha minst 70 prosent israelske jøder i Jerusalem for å sikre dette som den jødiske hovedstaden, sier han.

SNAKKET SANT: Anniken Huitfeldt mener hun snakket sant da hun svarte Stein Gulbrandsen om påstandene om etnisk rensing i Øst-Jerusalem fra talerstolen.

SNAKKET SANT: Anniken Huitfeldt mener hun snakket sant da hun svarte Stein Gulbrandsen om påstandene om etnisk rensing i Øst-Jerusalem fra talerstolen.

Bjørn A. Grimstad

Tar det opp i sikkerhetsrådet

Utenriksminister Anniken Huitfeldt svarte på anklagene per epost tidligere denne uken, etter forespørsel fra Fagbladet.

– Det bør ikke være noen tvil om at jeg er dypt urolig over utviklingen for palestinerne i Øst-Jerusalem. Dette tar vi opp i møter med israelske myndigheter og i FNs sikkerhetsråd, skriver ministeren.

Huitfeldt skriver at hun står fast på at hun mener begrepet etnisk rensing er høyst problematisk og viser til definisjonen av FN-kommisjonen for det tidligere Jugoslavia i 1993.

Dette er Fagforbundets uttalelse om Israel/Palestina

Lenge har den 55 år lange folkerettsstridige okkupasjonen av Gaza, Vestbredden og Øst-Jerusalem blitt møtt med tomme fraser, mens situasjonen for palestinerne forverres.

Definisjonen på apartheid er systematisk og institusjonalisert undertrykkelse, preget av umenneskelige handlinger, hvor én folkegruppe dominerer en annen. Mange, som Amnesty International, Human Rights Watch, B’Tselem og FNs spesialrapportør i de okkuperte områdene, mener at disse kriteriene er møtt på overveldende vis.

På tross av konvensjoner, FN-resolusjoner og fordømmelser fra det internasjonale samfunnet, har Israel kunnet fortsette med og ytterligere forsterke sin undertrykking av palestinerne. Sist gjennom nedstengingen av palestinske menneskerettighetsorganisasjoner og angrepene mot sivile i august i år.

Fraværet av straffereaksjoner fra Norge, er et svik mot palestinerne samtidig som det er med på å undergrave folkerettens rolle i det internasjonale rettssystemet. Støre-regjeringen og tidligere regjeringer har sagt at Norge skal bidra til en verdensorden basert på folkeretten. Da må Norge bidra med mer enn uttalelser som uttrykker bekymring.

Fagforbundet vil derfor:

• jobbe for en internasjonal boikott av Israel.

• bidra til at FNs uavhengige granskningskomiteen for Palestina (COL) gransker apartheid som årsak til Israels pågående folkeretts- og menneskerettighetsbrudd.

• at Norge og den norske regjeringen må ta grep for å bidra til å stoppe undertrykkelsen av det palestinske folket. Folkerettsbrudd må få konsekvenser. Norge og andre stater må forplikte seg til å iverksette tiltak i nasjonale og internasjonale fora, som holder den israelske staten ansvarlig for sine forbrytelser.

• at Norge aktivt jobber for at personer mistenkt for apartheidforbrytelser straffeforfølges, og at ofre for menneskerettighetsbrudd og forbrytelser mot menneskeheten må få full erstatning.

• arbeide for at norske myndigheter gjennomfører FNs Sikkerhetsråds resolusjon 2334 om de folkerettsstridige bosettingene, i egen politikk, og ikke direkte eller indirekte bidrar til opprettholdelse av bosettingene gjennom investeringer eller kontrakter med selskaper involvert i folkeretts- eller menneskerettighetsbrudd.

• At norske myndigheter støtter menneskerettighetsforkjempere som blir forfulgt for sitt arbeid. Norge har i mange år vært en forkjemper for menneskerettighetsforsvarere, blant annet ved å ta en ledende rolle i FN for å fremme resolusjoner til støtte for menneskerettighetsforsvarere. Senest, i april 2022, ble en resolusjon om menneskerettighetsforkjempere i konfliktsituasjoner, fremmet av Norge, vedtatt av FNs menneskerettighetsråd.

Norge bør:

• gå lenger enn sine uttalelser som fordømmer Israels kriminalisering og forfølgelse av fremtredende palestinske menneskerettighetsorganisasjoner. • oppfordre Israel umiddelbart til å trekke tilbake terrorstemplingen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy