Vil kutte i trygden til utlandet, men ikke til norske pensjonister

TRYGGE: Pensjonister som, for eksempel, har slått seg ned på Solkysten i Spania, trenger ikke å frykte for kutt i pensjonen.

TRYGGE: Pensjonister som, for eksempel, har slått seg ned på Solkysten i Spania, trenger ikke å frykte for kutt i pensjonen.

Wikimedia Commons

Regjeringen foreslår å kutte i barnetrygd og kontantstøtte som sendes til arbeidsinnvandrere med barn bosatt i utlandet. – Men Norske pensjonister skal fortsatt være trygge på at de kan kose seg ved solkysten etter et langt arbeidsliv, sier arbeidsminister Anniken Hauglie (H).

2017061610460020170616113652

tips@fagbladet.no

Forslaget er ett av flere som fredag legges fram i stortingsmeldingen «Eksport av norske velferdsytelser».

Ifølge meldingen sendes 7,1 milliarder kroner i trygdeytelser til norske og utenlandske mottakere i andre land. Selv om dette er en liten andel av totalt 418 milliarder kroner til trygdeytelser, ønsker regjeringen å begrense strømmen. Forslaget om barnetrygden og kontantstøtten går ut på å kjøpekraftsjustere dem i utlandet.

– Det har aldri vært meningen at disse ytelsene skal være så høye at det tilsvarer en gjennomsnittlig årslønn i hjemlandet, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Juha får borgerlønn i stedet for trygd

Hun påpeker at summen av norsk barnetrygd og kontantstøtte i Polen utgjør 96 prosent av en gjennomsnittlig årslønn.

Utbetalingene til barnetrygd og kontantstøtte til utlandet utgjør 219 millioner kroner av totalt 16,6 milliarder i Norge. Langt mer går til å dekke alderspensjon for nordmenn bosatt i utlandet. Det er her hovedtyngden av eksporten ligger.

– Men den gjør vi ikke noe med. Norske pensjonister skal fortsatt være trygge på at de kan kose seg ved solkysten etter et langt arbeidsliv, sier Hauglie.

Slik lever du godt som pensjonist

Jan Davidsen krever forhandlingsrett på pensjoner

Dette må du sjekke før du tar tidligpensjon

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy