JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Etter avsløringer om bemanningsselskapet Orange Helse:

Nå åpner Arbeiderpartiet for å forby innleie av arbeidere i helsesektoren

UTNYTTELSE: Hadia Tajik mener Orange Helse utnytter arbeidere. Nå åpner hun og Arbeiderpartiet for en tøffere linje mot bemanningsselskapene i helsesektoren.

UTNYTTELSE: Hadia Tajik mener Orange Helse utnytter arbeidere. Nå åpner hun og Arbeiderpartiet for en tøffere linje mot bemanningsselskapene i helsesektoren.

Tri Nguyen Dinh

Ap-nestleder Hadia Tajik har fått flere bekymringsmeldinger fra ansatte i helsesektoren om bruken av innleie. Etter avsløringer om bemanningsselskapet Orange Helse, vil Arbeiderpartiet nå ta grep.

2017120115170020230821171436

simen.grimsrud@fagbladet.no

Denne uka kom avsløringen om hvordan utenlandske sykepleiere endte opp med stor gjeld etter å ha jobbet for det norske bemanningsbyrået Orange Helse.

Ap-nestleder Hadia Tajik mener Fagbladet og Frifagbevegelses sak om bemanningsbyrået er et eksempel på utnyttelse av arbeidere. Tajik sier at bemanningsbyråer ikke skal kunne organisere seg bort fra å følge norske lover, regler og arbeidslivets spilleregler.

– Slik denne saken fremstår, virker det som forretningsideen er å tjene penger, samtidig som man løper fra forpliktelsene overfor de ansatte. Det må slås hardt ned på, sier Tajik, som understreker at hun tar forbehold om at opplysningene i Fagbladets sak stemmer.

– Hva vil Arbeiderpartiet gjøre for å stanse det?

– Vi må stramme inn bruken av bemanningsbyråer og kreve mer tilsyn og rapportering. Her har regjeringen vært unnlatende, mener Ap-nestlederen.

Hun mener også at myndighetene må kreve større åpenhet og gjennomsiktighet rundt driften av selskapene.

Orange inviterer Tajik

Nils Kristian Paulsen, administrerende direktør i Orange Helse, sier følgende til kritikken fra Tajik:

– Vi er veldig glad for at Tajik har tatt forbehold i sin uttalelse, og inviterer henne gjerne til en samtale slik at hun som stortingsrepresentant kan få denne saken nyansert.

12 kommuner i Sogn og Fjordane inngår nye avtaler med omstridt vikarbyrå

Har fått flere bekymringsmeldinger

I starten av november kom Tajik og Arbeiderpartiet med et forslag i Stortinget som kan bety et forbud mot innleie av arbeidere. Partiet vil at regjeringen utreder med sikte på å innføre et forbud mot innleie begrenset til enten de geografisk sett mest utsatte stedene eller begrenset til de mest utsatte bransjene. Hun siktet den gang spesielt til bygg- og anleggsbransjen i hovedstaden. SV og Rødt vil gå enda lenger. SV ønsker et generelt forbud mot bemanningsbyråer i alle bransjer i hele landet.

Den siste tiden har Tajik fått flere bekymringsmeldinger fra tillitsvalgte i helsesektoren om bruken av innleie fra bemanningsbyråer. Så kom saken om Orange Helse.

– Nå åpner vi for at forslaget vårt også kan gjelde helsesektoren, sier Tajik.

– Hvordan vil et eventuelt forbud mot innleie i helsesektoren se ut?

– Vi vil vurdere både et generelt forbud og et forbud med avgrensinger. Det vil uansett være viktig at sektorene får tid til å omstille seg til et eventuelt forbud, for eksempel ved å bygge opp egne vikarpooler, sier Tajik.

– Hva har bekymringsmeldingene du har fått gått ut på?

– At bruken av innleie har økt og går på bekostning av faste ansettelser også i helse- og omsorgstjenestene enkelte steder, og at man er urolig for utviklingen på sikt, sier hun.

SV: – Uakseptabelt at innleide ansatte blir økonomisk skadelidende

Vil gi mer penger til Arbeidstilsynet

Arbeiderpartiet vil imidlertid ikke gå inn for et forbud mot kommersielle aktører i eldreomsorgen, slik Rødt og SV ønsker.

– Vi har ikke gått inn for et forbud, men vi ønsker å begrense omfanget i den sektoren. Først og fremst ønsker vi at kommunen selv skal levere disse tjenestene, svarer Tajik.

Arbeiderpartiet vil også styrke Arbeidstilsynet med 25 millioner kroner og mer ressurser til politiet.

– De må få nok ressurser til å ta de store stygge ulvene, sier nestlederen.

Ap stiller spørsmål til helseministeren

I går skrev Fagbladet at SV ber om en redegjørelse fra helseminister Bent Høie om kommunenes bruk av innleie. Også Arbeiderpartiets Invild Kjerkhol har sendt spørsmål til helseministeren: «Hvordan mener statsråden kvaliteten i helse- og omsorgstjenesten sikres ved utstrakt bruk av innleid arbeidskraft, og har statsråden tenkt å engasjere seg i de utfordringene dette gir for kommuner og sykehus med hensyn til pasientsikkerhet og kvalitet», spør stortingsrepresentanten fra Arbeiderpartiet.

Dette er saken

• Fagbladet og FriFagbevegelse undersøker i en serie artikler virksomheten til det norskeide bemanningskonsernet Orange.

• Et av selskapene i konsernet, bemanningsbyrået Orange Group Baltic i Litauen, har siden 2008 leid ut sykepleiere fra østeuropeiske land til bemanningsbyrået Orange Helse (ifjor omdøpt til Sydvest Prosjekt) i Norge. De har igjen leid dem ut til sykehjem, hjemmetjenester og sykehus i Norge.

• Orange har fått skarp kritikk fra Fagforbundet for sin virksomhet, og selskapet mistet i 2016 flere kontrakter med blant annet Oslo kommune, Bergen kommune og Helseforetakene.

• Det litauiske regjeringspartiet varslet innkaller Orange Group til høring i parlamentet etter avsløringer om Oranges virksomhet, trolig allerede desember.

• Alle sykepleierne som var ansatt i Orange Group Baltic, fikk gjeld på nesten 40.000 kroner hver da de signerte den første kontrakten med Orange Group Baltic, og flere er dømt av litauiske domstoler til å betale utestående gjeld.

• Arbeidsavtalene med Orange kan tolkes som at sykepleierne skulle få ned til 17 kroner i timen under opplæring.

• Sykepleierne måtte undertegne en taushetserklæring om at de ikke skulle snakke om lønn og kunne idømmes straff på 26.000 kroner for å bryte taushetsplikten.

• En mangemillionær i Bergen, Nils Paulsen, er majoritetseier i selskapet Orange Group som eier begge bemanningsbyråene. Han sier de har «oppdatert hele avtalestrukturen» sin med bakgrunn i revisjoner i selskapet.

• Det har gått jevnt oppover for Orange Helse. Fra en omsetning i 2010 på 66 millioner, til toppåret 2015 da omsetningen nådde 211 millioner kroner med overskudd på over 7 millioner kroner. Så fikk selskapet en nedtur i 2016. Omsetningen var på 196 millioner, med et underskudd på nesten 6 millioner.

Kilder: FriFagbevegelse og Fagbladet, årsregnskaper til Orange Helse AS (nå Sydvest Prosjekt AS)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy