Etter avsløringer om bemanningsselskapet Orange Helse:

Nå åpner Arbeiderpartiet for å forby innleie av arbeidere i helsesektoren

UTNYTTELSE: Hadia Tajik mener Orange Helse utnytter arbeidere. Nå åpner hun og Arbeiderpartiet for en tøffere linje mot bemanningsselskapene i helsesektoren.

UTNYTTELSE: Hadia Tajik mener Orange Helse utnytter arbeidere. Nå åpner hun og Arbeiderpartiet for en tøffere linje mot bemanningsselskapene i helsesektoren.

Tri Nguyen Dinh

Ap-nestleder Hadia Tajik har fått flere bekymringsmeldinger fra ansatte i helsesektoren om bruken av innleie. Etter avsløringer om bemanningsselskapet Orange Helse, vil Arbeiderpartiet nå ta grep.

2017120115170020171205125516

simen.grimsrud@fagbladet.no

Denne uka kom avsløringen om hvordan utenlandske sykepleiere endte opp med stor gjeld etter å ha jobbet for det norske bemanningsbyrået Orange Helse.

Ap-nestleder Hadia Tajik mener Fagbladet og Frifagbevegelses sak om bemanningsbyrået er et eksempel på utnyttelse av arbeidere. Tajik sier at bemanningsbyråer ikke skal kunne organisere seg bort fra å følge norske lover, regler og arbeidslivets spilleregler.

– Slik denne saken fremstår, virker det som forretningsideen er å tjene penger, samtidig som man løper fra forpliktelsene overfor de ansatte. Det må slås hardt ned på, sier Tajik, som understreker at hun tar forbehold om at opplysningene i Fagbladets sak stemmer.

– Hva vil Arbeiderpartiet gjøre for å stanse det?

– Vi må stramme inn bruken av bemanningsbyråer og kreve mer tilsyn og rapportering. Her har regjeringen vært unnlatende, mener Ap-nestlederen.

Hun mener også at myndighetene må kreve større åpenhet og gjennomsiktighet rundt driften av selskapene.

Orange inviterer Tajik

Nils Kristian Paulsen, administrerende direktør i Orange Helse, sier følgende til kritikken fra Tajik:

– Vi er veldig glad for at Tajik har tatt forbehold i sin uttalelse, og inviterer henne gjerne til en samtale slik at hun som stortingsrepresentant kan få denne saken nyansert.

12 kommuner i Sogn og Fjordane inngår nye avtaler med omstridt vikarbyrå

Har fått flere bekymringsmeldinger

I starten av november kom Tajik og Arbeiderpartiet med et forslag i Stortinget som kan bety et forbud mot innleie av arbeidere. Partiet vil at regjeringen utreder med sikte på å innføre et forbud mot innleie begrenset til enten de geografisk sett mest utsatte stedene eller begrenset til de mest utsatte bransjene. Hun siktet den gang spesielt til bygg- og anleggsbransjen i hovedstaden. SV og Rødt vil gå enda lenger. SV ønsker et generelt forbud mot bemanningsbyråer i alle bransjer i hele landet.

Den siste tiden har Tajik fått flere bekymringsmeldinger fra tillitsvalgte i helsesektoren om bruken av innleie fra bemanningsbyråer. Så kom saken om Orange Helse.

– Nå åpner vi for at forslaget vårt også kan gjelde helsesektoren, sier Tajik.

– Hvordan vil et eventuelt forbud mot innleie i helsesektoren se ut?

– Vi vil vurdere både et generelt forbud og et forbud med avgrensinger. Det vil uansett være viktig at sektorene får tid til å omstille seg til et eventuelt forbud, for eksempel ved å bygge opp egne vikarpooler, sier Tajik.

– Hva har bekymringsmeldingene du har fått gått ut på?

– At bruken av innleie har økt og går på bekostning av faste ansettelser også i helse- og omsorgstjenestene enkelte steder, og at man er urolig for utviklingen på sikt, sier hun.

SV: – Uakseptabelt at innleide ansatte blir økonomisk skadelidende

Vil gi mer penger til Arbeidstilsynet

Arbeiderpartiet vil imidlertid ikke gå inn for et forbud mot kommersielle aktører i eldreomsorgen, slik Rødt og SV ønsker.

– Vi har ikke gått inn for et forbud, men vi ønsker å begrense omfanget i den sektoren. Først og fremst ønsker vi at kommunen selv skal levere disse tjenestene, svarer Tajik.

Arbeiderpartiet vil også styrke Arbeidstilsynet med 25 millioner kroner og mer ressurser til politiet.

– De må få nok ressurser til å ta de store stygge ulvene, sier nestlederen.

Ap stiller spørsmål til helseministeren

I går skrev Fagbladet at SV ber om en redegjørelse fra helseminister Bent Høie om kommunenes bruk av innleie. Også Arbeiderpartiets Invild Kjerkhol har sendt spørsmål til helseministeren: «Hvordan mener statsråden kvaliteten i helse- og omsorgstjenesten sikres ved utstrakt bruk av innleid arbeidskraft, og har statsråden tenkt å engasjere seg i de utfordringene dette gir for kommuner og sykehus med hensyn til pasientsikkerhet og kvalitet», spør stortingsrepresentanten fra Arbeiderpartiet.

Dette er saken

• Fagbladet og FriFagbevegelse undersøker i en serie artikler virksomheten til det norskeide bemanningskonsernet Orange.

• Et av selskapene i konsernet, bemanningsbyrået Orange Group Baltic i Litauen, har siden 2008 leid ut sykepleiere fra østeuropeiske land til bemanningsbyrået Orange Helse (ifjor omdøpt til Sydvest Prosjekt) i Norge. De har igjen leid dem ut til sykehjem, hjemmetjenester og sykehus i Norge.

• Orange har fått skarp kritikk fra Fagforbundet for sin virksomhet, og selskapet mistet i 2016 flere kontrakter med blant annet Oslo kommune, Bergen kommune og Helseforetakene.

• Det litauiske regjeringspartiet varslet innkaller Orange Group til høring i parlamentet etter avsløringer om Oranges virksomhet, trolig allerede desember.

• Alle sykepleierne som var ansatt i Orange Group Baltic, fikk gjeld på nesten 40.000 kroner hver da de signerte den første kontrakten med Orange Group Baltic, og flere er dømt av litauiske domstoler til å betale utestående gjeld.

• Arbeidsavtalene med Orange kan tolkes som at sykepleierne skulle få ned til 17 kroner i timen under opplæring.

• Sykepleierne måtte undertegne en taushetserklæring om at de ikke skulle snakke om lønn og kunne idømmes straff på 26.000 kroner for å bryte taushetsplikten.

• En mangemillionær i Bergen, Nils Paulsen, er majoritetseier i selskapet Orange Group som eier begge bemanningsbyråene. Han sier de har «oppdatert hele avtalestrukturen» sin med bakgrunn i revisjoner i selskapet.

• Det har gått jevnt oppover for Orange Helse. Fra en omsetning i 2010 på 66 millioner, til toppåret 2015 da omsetningen nådde 211 millioner kroner med overskudd på over 7 millioner kroner. Så fikk selskapet en nedtur i 2016. Omsetningen var på 196 millioner, med et underskudd på nesten 6 millioner.

Kilder: FriFagbevegelse og Fagbladet, årsregnskaper til Orange Helse AS (nå Sydvest Prosjekt AS)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy