JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Faste ansatte i kommunen og tilkallingsvikarer må ha de samme rettighetene: Arbeidsgiver bør ikke kunne avlyse vaktene til noen av dem.

2019041010460120230821171436
AVLYST: Mens arbeidsgiveren din sparer penger på å avlyse vakten din, taper du penger på en vakt du hadde forberedt deg til, men som ikke blir noe av, skriver grasrotstemme Oscar Aaslund Hovin.

AVLYST: Mens arbeidsgiveren din sparer penger på å avlyse vakten din, taper du penger på en vakt du hadde forberedt deg til, men som ikke blir noe av, skriver grasrotstemme Oscar Aaslund Hovin.

Illustrasjon: Øivind Hovland

I min kommune er det en regel som sier at dersom en vakt avlyses 24 timer før vakten skal starte, slipper kommunen å utbetale lønn til den som skulle jobbet. Det finnes også kommuner jeg kjenner til som tar seg friheten til å avlyse vakter helt fram til vakten starter.

Nattevakt i hjemmebaserte tjenester og ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Melhus

«Hei. Jeg ser at det nå er 24 timer og 30 minutter til nattevakta i morgen starter. Jeg vil bare si ifra om at jeg avlyser den. Det vil altså si at jeg ikke kommer.» En slik beskjed ville ikke arbeidsgiveren min godtatt.

Min arbeidsgiver og flere andre arbeidsgivere synes derimot det er greit at de selv gir en slik beskjed. For mens arbeidsgiveren din sparer penger på å avlyse vakten din, taper du penger på en vakt du hadde forberedt deg til, men som ikke blir noe av.

Forskjellig praksis

I min kommune er det en regel som sier at dersom en vakt avlyses 24 timer før vakten skal starte, slipper kommunen å utbetale lønn til den som skulle jobbet. Slik er det i flere kommuner. Det er også kommuner jeg kjenner til som tar seg friheten til å avlyse vakter helt fram til vakten starter uten å betale de ansatte lønn for det.

Det vil si at arbeidsgivere rundt omkring kan ta seg friheter som ikke nødvendigvis tar hensyn til hvilke hvilke konsekvenser det har for de ansatte.

Gikk til Fagforbundet

I Radøy kommune i Hordaland har det nylig pågått en sak der en ansatt fikk beskjed om at en ekstravakt ble avlyst av arbeidsgiver. Det vil si at arbeidsgiver slapp å betale ut lønn for den avlyste ekstravakta.

Den ansatte, som jobbet i en deltidsstilling på 55 prosent og tok ekstravakter i tillegg, gikk til Fagforbundet med saken.

Tvistesak

Det endte med at det ble en tvistesak mellom Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS) og Fagforbundet. En tvistesak er en uenighet om tolkning eller anvendelse av bestemmelser i tariffavtalen.

Når Fagforbundet fremmer en tvistesak, møtes arbeidsgivers representanter og arbeidstakers representanter til et møte hvor de diskuterer saken og vurderer den. Hvis partene er enige, blir det laget en enighetsprotokoll. I fremtidige saker vil derfor en tidligere enighetsprotokoll være styrende for hvordan saken skal løses.

Kan ikke avlyse

KS og Fagforbundet ble enige om at verken arbeidstaker eller arbeidsgiver kan fri seg fra en avtale om at arbeidstaker skal ta ekstravakter i tillegg sin stilling. En avtale er en avtale. Arbeidsgiver har lønnsplikt, og arbeidstaker har arbeidsplikt.

Radøy kommune måtte altså betale ut lønn til den ansatte som opplevde at ekstravekten ble avlyst. Det ble også etablert en enighetsprotokoll, som er styrende hvis lignende situasjoner hvis andre deltidsansatte også opplever avlyste vakter.

Like rettigheter

Den ansatte i Radøy kommune var en deltidsansatt. Hva med de som kun er tilkallingsvikarer og bare tar ekstravakter her og der?

Flere jeg har snakket med, bekrefter at dette er et reelt problem også for tilkallingsvikarer.

Jeg mener du skal ha like rettigheter uansett om du har eller ikke har et stillingsforhold. Dessverre er ikke dette en selvfølge.

Problemstillingen må løftes

Se for deg Kari på 48 år som jobber i en omsorgsbolig. Hun har ikke stillingsforhold i kommunen, men hun jobber ekstravakter. Natt til en lørdag skal Kari jobbe nattevakt, men på torsdag ringer sjefen hennes og forteller at hun slipper å komme fordi de ikke har bruk for henne.

Ettersom den ansatte i Radøy kommune og Kari ikke har samme stillingsforhold, kan ikke enighetsprotokollen fra saken i Radøy brukes. Det betyr at arbeidsgiver kan avlyse vakta til Kari selv om det virker urettferdig.

Jeg vil oppfordre alle tilkallingsvikarer som har opplevd å få avlyst en vakt, om å løfte denne problemstillingen til en tillitsvalgt slik at urettferdigheten blir bedre belyst.

Rammer mange

Norge ligger på topp i bruk av deltid. Tvistesaken i Radøy kommune og problemstillingen til Kari er noe som kan ramme mange av oss. Jeg vet om flere som har opplevd å få avlyst en ekstravakt som de har forberedt seg til. Slik kan det ikke være.

Derfor er det fortsatt viktig at vi står sammen i sterke fagforeninger. Og så må vi stille krav til hvordan vi ønsker at arbeidslivet skal se ut i fremtiden.

Jeg vet om flere som har opplevd å få avlyst en ekstravakt som de har forberedt seg til

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy