JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Jeg er en av dem som ble syk av et giftig arbeidsmiljø

2019092010210020230821171436

Colourbox.com

For mange går jobbkonflikter og dårlig arbeidsmiljø på helsa løs – jeg er en av dem som ble syk.

Nattevakt i hjemmebaserte tjenester og ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Melhus

Flere opplever konflikter på jobben. I en statistikk fra SSB i 2016 oppga 31 prosent av de som svarte samarbeidsvansker med kolleger eller leder på jobb.Dårlige arbeidsmiljø kan få alvorlige konsekvenser. Problemet er komplekst, og ansvaret ligger både hos ledere og ansatte. Enkelte ledere burde aldri ha vært ledere og enkelte kolleger burde aldri ha vært jobbet med andre mennesker. Hvor mange ganger har vi ikke tenkt den tanken når vi opplever dårlig arbeidsmiljø på jobb?

Sykemeldinger underkjennes

Advokat Anne-Gry Rønning-Aaby forteller i Fagbladet om arbeidstakere som får sykepengene stanset av NAV fordi sykemeldingen skyldes konflikt på arbeidsplassen. Det er ikke bare NAV som kan underkjenne sykemeldinger; det kan også arbeidsgivere gjøre. Egenmeldinger kan også underkjennes. Det gjøres oftere enn vi tror.

Arbeidsplassen er i strid med loven

Dårlig arbeidsmiljø er ikke bare helseskadelig, det er også ulovlig. Arbeidsmiljøloven krever at alle ansatte skal ha «et arbeidsmiljø som gir grunnlag for en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon, som gir full trygghet mot fysiske og psykiske skadevirkninger». Likevel hører vi ofte om arbeidsplasser som er så dårlige at ansatte blir syke av å jobbe der. Dårlig arbeidsmiljø vil føre til at arbeidsplasser får et dårlig rykte – et rykte som kan være vanskelig å bli kvitt.

Når enkeltpersoner blir «kaffebrød»

De fleste vil en eller annen gang oppleve dårlig arbeidsmiljø i løpet av et arbeidsliv. Jeg har selv jobbet på arbeidsplasser med dårlig arbeidsmiljø. Jeg har vært en av de som har blitt så negativt påvirket av rykter og baksnakking at jeg har blitt syk. Det er aldri morsomt å være «kaffebrødet» til kolleger på arbeidsplassen, spesielt når du er den siste som får høre det. Jeg er glad for at jeg ikke lenger opplever det.

Verneombud kan stenge arbeidsplasser

Verneombud har rett og plikt til å stenge arbeidsplasser som er helsefarlige for ansatte. Iblant kan vi også høre om kommunale avdelinger som stenges, blant annet en sak fra Trøndelag i 2018, hvor en arbeidsplass ble stengt på grunn av dårlig psykososialt arbeidsmiljø. Det finnes flere eksempler på dette, selv om det heldigvis ikke skjer for ofte.

Eller kanskje det burde ha skjedd oftere?

Bidrar du til dårlig arbeidsmiljø, kan du risikere å stå uten jobb

Belastningen på de ansatte og ledelsen blir stor, og det vil etter hvert påvirke både den fysiske og den psykiske helsen til de involverte. Høyt blodtrykk, muskel- og skjelettlidelser, søvnvansker og psykiske lidelser er ikke uvanlig. Ved å sette søkelys på arbeidsmiljøet kan det bli bedre. Kanskje må enkelte ansatte eller ledere omplasseres eller sies opp dersom det er eneste mulighet for å få det bedre. Bidrar du til dårlig arbeidsmiljø, kan du risikere å stå uten jobb – det er oppsigelsesgrunn.

Årsakene til dårlige arbeidsmiljø er sammensatte, og ansvaret ligger både hos ansatte og hos ledelse. Det er alles ansvar å sikre et arbeidsmiljø som ikke gjør våre kolleger og ledere syke.

Det er alles ansvar å sikre et arbeidsmiljø som ikke gjør våre kolleger og ledere syke.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
Oscar Aaslund Hovin

Oscar Aaslund Hovin

Sandra Skillingsås

Colourbox.com

Oscar Aaslund Hovin

Oscar Aaslund Hovin

Sandra Skillingsås