SATS PÅ SKINNER: - Vi kan øke frekvensen, men da må Sporveien få penger direkte, eller Ruter må bestille flere avganger og sende med penger, sier Rune Aasen.
Ola Tømmerås
ola.tommeras@fagbladet.no
Oslo kommune vil bruke 862 millioner kroner mer enn i 2019 på kollektivtrafikk i perioden 2020 til 2023. Pengene skal gå til hyppigere frekvenser på trikk, t-bane og busser i tillegg til flere elbusser i byen. Sporveiarbeidernes forening i Oslo er bekymret for hvordan pengene vil bli brukt.
• Byrådet vil forsterke innsatsen for heltidskultur i Oslo
Enklere uten bil
– Vi må vi gjøre det enklere å klare seg uten bil, også i de ytre delene av byen. Derfor øker vi nå antallet kollektivavganger, etablerer flere hundre parkeringsplasser for bildelingsbiler og ruller ute kilometervis med ny sykkelvei, sier byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg.
Fra 2015 til 2019 var det en sterk vekst i både antall avganger og kollektivreiser. Nå skal frekvensen øke med ytterligere tre prosent. Samtidig legges det neste år 20 km nye sykkelveier og 8 km skal oppgraderes.
Ikke mer effektivisering
– Det er veldig bra at det satses, og det er bra at elbusser kommer, men la det ikke gå på bekostning av trikk og bane, sier Rune Aasen, leder av OSA. Han frykter at pengene går til helt andre ting enn trikk og bane, dersom bestillerselskapet Ruter får bestemme.
– Det er teknisk gjennomførbart med flere avganger. Vi kan kjøre mer utenom rushtiden, men pengene må følge med. Det kommer ikke på tale å få til høyere frekvenser bare med effektivisering, sier Aasen. Sporveien har allerede oppnådd å bli et av verdens mest effektive kollektivselskap de siste åra.
• Støre åpner døra for MDG: Klima blir den viktigste saken til valget 2021
Skinner er mest miljøvennlig
– Pengene må ikke gå til Ruter for så å ende opp i satsing på elbusser og prosjekter med automatiserte minibusser, sier Aasen, som minner om at skinnegående transport er mer miljøvennlig enn noen andre alternativer.
– Innen ungene som begynte på skolen i høst blir russ, skal Oslo bli verdens første storby med null utslipp, lover Lan Marie Berg.
I 2020 starter også byggingen av Fornebubanen. Det blir nytt signalanlegg på T-banen og de første nye trikkene skal testes ut i trafikk. Disse skal settes i ordinær drift i 2021.
70/30
Agnes Bridge Walton
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold