JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi får bare positive tilbakemeldinger, sier Inger Johanne som har streiket i tre uker. Mandag trappes sykehusstreiken opp.

VIKTIG PRINSIPP: Inger-Johanne Hortemo (t.h) og Mona Lohne streiker for pensjon fra første krone for sine kollegaer. Her fra streikens første dag.

VIKTIG PRINSIPP: Inger-Johanne Hortemo (t.h) og Mona Lohne streiker for pensjon fra første krone for sine kollegaer. Her fra streikens første dag.

Ingeborg Vigerust Rangul

Inger Johanne Hortemo var sikker på at sykehusstreiken ville bli kortvarig. Nå har hun stått streikevakt i tre uker, og mandag trappes streiken ytterligere opp.

2019061913022620230821171436

ingeborg.rangul@fagbladet.no

– Stemingen er god og vi får bare positive tilbakemeldinger, sier Inger Johanne Hortemo.

Sammen med ni andre kollegaer fra Fagforbundet, står Inger Johanne Hortemo utenfor hovedporten på Ullevål sykehus.

Da hun sto på samme sted på streikens første dag for tre uker siden, var hun sikker på at dette ville bli en kort streik.

• Her sto hun for tre uker siden også

Nå trappes streiken opp fra mandag.

• Disse planlegger uttaket

Streiken er et likestillingskrav

Sykehusstreiken trappes opp på mandag. Da vil 812 medlemmer i Fagforbundet, Delta Parat og Fellesorganisasjonen (FO), Creo og El og IT-forbundet vil være i konflikt på ni ulike sykehus.

– Vi står på vårt. Dette er fortsatt like blodig urettferdig som da streiken startet for tre uker siden. Til tross for at det tar på å streike så lenge, er de streikende ved godt mot. Det er en viktig kamp vi utkjemper. Pensjon fra første krone, også for deltidsansatte med lave stillingsprosenter, er et ufravikelig krav for oss, sier Fagforbundets nestleder Sissel M. Skoghaug i en pressemelding.

Ifølge Skoghaug handler dette i hovedsak om kvinner og de fleste av dem er unge. Derfor er dette både et likestillingskrav og et likebehandlingskrav.

– Det er et pensjonssvik, det finnes ikke andre ord. De får heller ikke forsikringsordninger knyttet til uførhet og dessuten ikke etterlattepensjon, sier hun.

God støtte fra alle hold

– I dag er det godt vær og stemningen er bra, forteller Hortemo.

Årsaken til den gode stemningen er alle de positive tilbakemeldingene. Hortemo har bare fått med seg fem negative tilbakemeldinger av sorten «streik er noe forbannet tull».

– Men de hadde Trump-caps på, så jeg forventet ikke noe annet, sier hun.

Noen av kollegaene skulle gjerne visst hvor lenge de kommer til å stå og skulle gjerne vært tilbake til vanlige arbeidsoppgaver.

– Personlig skulle jeg ønske det var et høyere trøkk på saken i media og jeg ønsker meg oppdaterte flyers å dele ut. Det er mange av de samme folkene som går forbi og jeg skulle gjerne gitt dem oppdatert informasjon, sier Hortemo.

• Hvorfor streiker sykehusansatte?

Et rettferdig likestillingskrav

Kravet om pensjon fra første krone og første arbeidede time er ikke nytt. Dette er gjeldende avtale i kommunesektoren og har vært det i flere år. Det betyr at f.eks. en helsefagarbeider som jobber for kommunen i 19 prosent deltidsstilling tjener opp pensjon, mens en som har en tilsvarende stilling i sykehus, ikke gjør det.

– 75 prosent av dem som rammes er kvinner, med små stillinger og lav lønn. Vi er utrolig skuffet over at arbeidsgiversiden velger konflikt heller enn å møte sine lavest lønte ansatte med et rettferdig likebehandlingskrav, sier Skoghaug.

– Det er ikke fare for liv og helse. Vi driver en forsvarlig konflikt, og skulle likevel arbeidsgiver lokalt mene at noen av streikeuttakene vil medføre fare for liv og helse, innvilges det dispensasjon, forsikrer Skoghaug.

Disse streiker

Fra LO sin side trappes streiken opp med i alt 87 medlemmer fordelt på ni medlemmer fra Oslo Universitetssykehus HF, fem fra Sørlandet Sykehus i Arendal, HF, 32 fra Vestre Viken HF i Drammen, 21 fra Sykehuset Vestfold HF og 20 fra A-Hus HF, til sammen 87 nye strekende. I tillegg tar YS ut ytterligere 56 medlemmer fra Sykehusene i Østfold, Bergen og Trondheim.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy