TIL RETTEN: Sju Fagforbundet-medlemmer har vært leid inn som konsulenter i bofellesskap for psykisk utviklingshemmede. Dommen som kommer i slutten av november kan få konsekvenser for andre deler av kommersiell velferd som også leier inn konsulenter i stedet for fast ansatte. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox.com
oystein.windstad@fagbladet.no
I likhet med rettssaken mot Stendi (tidligere Aleris red. anm), dreier det nye søksmålet seg om konsulentene skulle ha vært fast ansatte. De sju jobber for det kommersielle velferdsselskapet BAOS AS i Buskerud. Firmaet driver avlastnings- og omsorgssenter for psykisk utviklingshemmede.
• Derfor har rettsakene om konsulenter skal ha fast ansettelse stor betydning
Krever etterbetalt lønn
Saken startet i Drammen tingrett 21. oktober, og siste dag er 4. november. Dommen er ventet å komme i slutten av november. De sju Fagforbundet-medlemmene ble leid inn som selvstendig næringsdrivende. De krever etterbetalt overtid, feriepenger og tjenestepensjon, som de ville ha fått om de var fast tilsatt. Det samlede kravet er på 3,3 millioner kroner. Flere av saksøkerne jobber fortsatt for BAOS AS. Disse krever faste jobber.
• Selskap frykter over en halv milliard i krav om de taper rettssak
– Konsulenter bør løpe til retten
Nylig vant en kvinne med støtte fra Fagforbundet fram i Høyesterett. Hun får etterbetalt 150.000 kroner og pensjon fra arbeidsgiveren. Kvinnen gikk til sak fordi hun mente hun var arbeidstaker og ikke oppdragstaker. Kjetil Edvardsen jobbet tidligere for Fagforbundet og er i dag ansatt i Tenden advokater. Han representerer de sju saksøkerne:
– Den nye dommen i Høyesterett styrker vår sak. Vi ser at denne tilknytningsformen er omfattende innen denne bransjen. Jeg mener at alle som gjør ordinært arbeid og er leid inn som selvstendig næringsdrivende nå bør løpe til domstolene med krav. Det er godt mulig disse har krav på etterbetaling av lønn, sier advokat Edvardsen til Fagbladet i en pause i rettssaken.
• Velferdsselskap brukte 70 prosent konsulenter
Slipper avgift og sykepenger
Når de sju omsorgsarbeiderne har blitt leid inn som selvstendig næringsdrivende, har det direkte økonomiske konsekvenser for selskapet. Om konsulentene blir syke, slipper selskapet å betale sykepenger i de 16 første dagene i arbeidsgiverperioden. Selskapet slipper også å betale arbeidsgiveravgiften på 14 prosent fordi omsorgsarbeiderne er leid inn og ikke fast ansatte.
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Werner Juvik
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte