JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere konsulenter krever fast jobb, pensjonsordning, feriepenger og etterbetaling av overtid

TIL RETTEN: Sju Fagforbundet-medlemmer har vært leid inn som konsulenter i bofellesskap for psykisk utviklingshemmede. Dommen som kommer i slutten av november kan få konsekvenser for andre deler av kommersiell velferd som også leier inn konsulenter i stedet for fast ansatte. (Illustrasjonsfoto)

TIL RETTEN: Sju Fagforbundet-medlemmer har vært leid inn som konsulenter i bofellesskap for psykisk utviklingshemmede. Dommen som kommer i slutten av november kan få konsekvenser for andre deler av kommersiell velferd som også leier inn konsulenter i stedet for fast ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

Sju medlemmer i Fagforbundet har gått til rettssak mot et velferdsselskap. De krever 3,3 millioner og faste jobber: – En ny dom i Høyesterett styrker kravet vårt, sier advokat Kjetil Edvardsen.

2019102908061120230821171436

oystein.windstad@fagbladet.no

I likhet med rettssaken mot Stendi (tidligere Aleris red. anm), dreier det nye søksmålet seg om konsulentene skulle ha vært fast ansatte. De sju jobber for det kommersielle velferdsselskapet BAOS AS i Buskerud. Firmaet driver avlastnings- og omsorgssenter for psykisk utviklingshemmede.

• Derfor har rettsakene om konsulenter skal ha fast ansettelse stor betydning

Krever etterbetalt lønn

Saken startet i Drammen tingrett 21. oktober, og siste dag er 4. november. Dommen er ventet å komme i slutten av november. De sju Fagforbundet-medlemmene ble leid inn som selvstendig næringsdrivende. De krever etterbetalt overtid, feriepenger og tjenestepensjon, som de ville ha fått om de var fast tilsatt. Det samlede kravet er på 3,3 millioner kroner. Flere av saksøkerne jobber fortsatt for BAOS AS. Disse krever faste jobber.

• Selskap frykter over en halv milliard i krav om de taper rettssak

– Konsulenter bør løpe til retten

Nylig vant en kvinne med støtte fra Fagforbundet fram i Høyesterett. Hun får etterbetalt 150.000 kroner og pensjon fra arbeidsgiveren. Kvinnen gikk til sak fordi hun mente hun var arbeidstaker og ikke oppdragstaker. Kjetil Edvardsen jobbet tidligere for Fagforbundet og er i dag ansatt i Tenden advokater. Han representerer de sju saksøkerne:

– Den nye dommen i Høyesterett styrker vår sak. Vi ser at denne tilknytningsformen er omfattende innen denne bransjen. Jeg mener at alle som gjør ordinært arbeid og er leid inn som selvstendig næringsdrivende nå bør løpe til domstolene med krav. Det er godt mulig disse har krav på etterbetaling av lønn, sier advokat Edvardsen til Fagbladet i en pause i rettssaken.

• Velferdsselskap brukte 70 prosent konsulenter

Slipper avgift og sykepenger

Når de sju omsorgsarbeiderne har blitt leid inn som selvstendig næringsdrivende, har det direkte økonomiske konsekvenser for selskapet. Om konsulentene blir syke, slipper selskapet å betale sykepenger i de 16 første dagene i arbeidsgiverperioden. Selskapet slipper også å betale arbeidsgiveravgiften på 14 prosent fordi omsorgsarbeiderne er leid inn og ikke fast ansatte.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy