Helsefagarbeider Inger (80) er tilkallingsvikar: – Jeg vil fortsette å jobbe så lenge jeg kan

Fagforbundet: Hensikten med pensjonsreformen var at det skulle lønne seg å jobbe lenger

SPREK: Inger Ekdahl (80) får ofte høre at hun er ungdommelig og holder seg godt, noe hun føler selv også. Hun får mye glede av å jobbe.

SPREK: Inger Ekdahl (80) får ofte høre at hun er ungdommelig og holder seg godt, noe hun føler selv også. Hun får mye glede av å jobbe.

Privat

Uten jobben vet ikke enken Inger Ekdahl hvor hun skulle gjort av seg. Men tar hun opp plassen for unge som ikke kommer seg inn på arbeidsmarkedet?

2019030111463120190410203756

tips@fagbladet.no

– Jeg sier at det er kommunen som er heldig som får ha en så god ressurs med så lang erfaring som det jeg har, sier Inger Ekdahl og ler.

Hun fylte 80 år for noen uker siden, men jobber fortsatt som tilkallingsvikar i bolig og er støttekontakt.

Jobber ikke for pengenes skyld

– Jeg vet ikke hvor lenge jeg kommer til å fortsette, men er veldig glad for at jeg får lov til å jobbe, sier den spreke 80-åringen til Fagbladet.

På boligen Bragelia i Tønsberg jobber Inger nattevakter, kveldsvakter og helgevakter ved behov. Det blir fort jobb en gang i uka.

– Det er helt fantastisk å jobbe der! Det gir så mye glede og mestringsfølelse, også holder det meg frisk, sier hun.

Ble enke

Da hun mistet mannen sin for åtte år siden, var det ekstra nødvendig å ha en jobb å gå til. Ellers vet hun ikke hvor hun skulle gjort av seg.

Hun vil anbefale flere å jobbe etter å ha gått av med pensjon, om det er av lyst og glede, og ikke kun for penger.

– Jeg tror mange ønsker å jobbe lenger fordi de har mer å gi. Og så er det bra for helse og trivsel, sier hun til Fagbladet.

Får i pose og sekk

Når Inger jobber, får hun pensjonistlønn fra Tønsberg kommune – en lønn som er litt lavere enn vanlig, men som ikke gir opptjening i tjenestepensjonsordningen.

På den måten kan hun få utbetalt både folketrygd og tjenestepensjon ved siden av.

Informasjonsrådgiver i Fagforbundet, Geirmund Jor, forteller at Inger har vært smart ved å velge den pensjons- og lønnsordningen hun har.

– Dette er en god ordning, for her får hun utbetalt full pensjon, uten at hun spiser av tjenestepensjonen, sier han.

Dagens regler er et resultat av pensjonsreformen i 2011, der offentlige ansatte som arbeider ut over 67 år, blir rammet av samordningen mellom den tjenestepensjonen de har opptjent og pensjonen fra folketrygden.

Samordningen løper så lenge de arbeider på ordinære lønnsvilkår, og bidrar til at de taper tjenestepensjon på å stå lenge i jobb.

Pensjonistgeneral til Stortinget: – Offentlige ansatte skal ikke tape pensjon på å stå lenge i jobb.

Det skal lønne seg å jobbe lenge

Vi blir flere og flere eldre i Norge, og det blir dyrt for de unge i dag. Derfor er det politisk vedtatt at det skal lønne seg å jobbe lenge.

– Hensikten med pensjonsreformen var at det skulle lønne seg å jobbe lenger, sier Geirmund Jor til Fagbladet.

I noen bransjer er det ikke forsvarlig å jobbe når man kommer i en viss alder, men om helsa er god, ser Jor det uproblematisk å jobbe lenger enn til oppnådd pensjonsalder.

– Man kan velge å tre av når man er 62 år, men for de fleste lønner det seg å jobbe til man er 67. Da er det lurt å gjøre som Inger Ekdahl, eller begynne i privat sektor, sier han.

Gi plass til de unge

Tidligere kommunikasjonssjef i Fagforbundet, Tone Zander (66), er ikke enig i at man skal jobbe så mye etter pensjonsalder.

I fjor skrev hun en kronikk i NRK der hun mener at det bør være en øvre aldersgrense på lønnet arbeid. Det fikk hun mye kjeft for.

– Det er nok en del som klarer å jobbe etter fylte 70 år, men om de gjør en like god jobb, er jeg ikke sikker på. Selv har jeg merket at ting går tregere og at jeg ikke henger med like godt, sier Zander til Fagbladet.

– Bør gi plass til yngre

Tone Zander mener flertallet ikke har selvinnsikt til å bedømme om de er gode nok i jobben lenger, og at man heller bør gi plass til de nyeste på arbeidsmarkedet.

– Det er når de unge kommer at det skjer ting på arbeidsplassen, og det må vi legge til rette for, sier hun.

At de eldre tar opp stillinger de yngre kunne hatt, er hun motstander av.

– Få heller de unge inn i faste, hele stillinger – det er de som trenger det mest, sier Zander.

Hun peker på at om man vil fortsette å jobbe etter pensjonsalder, trenger samfunnet mer frivillighet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy