JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjon fra første krone:

Kampen om pensjon fra første krone lever videre. Sp-forslag om partssammensatt utvalg får flertall

Fra demonstrasjonen for pensjon fra første krone foran Stortinget.

Fra demonstrasjonen for pensjon fra første krone foran Stortinget.

Ole Palmstrøm

Regjeringspartiene støtter Senterparti-forslaget om nytt pensjonsutvalg.

2019012710500020190410203756

helge@lomedia.no

Det bekreftes fra politisk hold i regjeringspartiene overfor FriFagbevegelse. Det er også i tråd med ordlyden i regjeringsplattformen som ble lagt fram for en drøy uke siden.

– Det er naturlig at denne problemstillingen i første omgang håndteres i Stortinget. Etter hva vi er kjent med, har Senterpartiet varslet at de vil fremme et forslag som omtrent er identisk med formuleringen i regjeringsplattformen. Det vil således være et solid flertall som ønsker dette. Nærmere om mandat og sammensetning vil vi komme tilbake til, sier statssekretær i Finansdepartementet, Geir Olsen (V), i en kommentar til FriFagbevegelse.

Hans (69) taper pensjon for hver måned han jobber

Bortkastet tid

– Det er svakheter i dagens pensjonssystem knyttet til å få en rettferdig fordeling. Prinsippet om pensjon fra første krone er et legitimt krav, mener Sps finanspolitiske talsperson, Sigbjørn Gjelsvik, som har skrevet inn merknadene til Senterpartiet i komiteinnstillingen.

Det har lenge vært uklart om Senterpartiet ville støtte Arbeiderpartiet og SV i kravet om pensjon fra første krone. I dag har man rett til tjenestepensjon for kun den delen av lønna som overstiger folketrygdens grunnbeløp på 96.883 kroner. Partiet landet altså på å be sette ned et partssammensatt utvalg som skal komme med forslag som sikrer mer rettferdig pensjon for lavinntektsgrupper og ivaretar prinsippet om pensjon fra første krone.

Sp sier ja til pensjon fra første krone

Opposisjonen på Stortinget mener det er bortkastet tid å sette ned et utvalg for å utrede dette.

– Det er et relativt verdiløst punkt i regjeringsplattformen. Et uforpliktende punkt som bare vil føre til at saken drar ut i tid uten at det skjer noe. Det hjelper ingenting for én million mennesker som ikke før pensjon fra første krone, har SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski uttalt til FriFagbevegelse.

Hun viser til at partene i arbeidslivet har forsøkt å bli enige, men kommet fram til at lovgiver må på banen.

– Vårt forslag kan sette i gang denne prosessen med en gang uten noe utvalgsarbeid, mener hun.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener også at setningen om å «vurdere» pensjon fra første krone ikke er mye verdt.

– Den saken er allerede grundig utredet, og saken ligger klar til behandling i Stortinget. Med flertall der kan vi gi én million nordmenn rett til pensjon fra første krone og rette opp i en sentral urettferdighet i arbeidslivet, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

Må legge press

Forslaget om pensjon fra første krone skulle egentlig vært avgjort lenge før regjeringsforhandlingene startet på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland.

Men på grunn av regjeringsforhandlingene ble saken utsatt til slutten av januar. Finanskomiteen skal levere sin innstilling i tirsdag.

Få var imidlertid forberedt på at regjeringsplattformen ville inneholde punktet om et partssammensatt utvalg som skal vurdere pensjon fra første krone.

Samtidig lanserte altså Senterpartiet et tilsvarende forslag i sine merknader til forslaget på Stortinget.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil imidlertid ikke være med på at det er på bakgrunn av et press eller en form for å kvittere ut et standpunkt.

– Forutsetningen vår er at partene i arbeidslivet skal bli enige om dette. Vi går lenger enn regjeringen fordi vårt forslag legger et press om at det skal bli en løsning, har Trygve Slagsvold Vedum uttalt til FriFagbevegelse.

Sp-lederen er overrasket over at saken er så konfliktfylt.

– Vårt mål er at dette skal bli innført som en stor reform i tråd med den norske modellen. Og at det skal skje minst mulig konfliktfylt, sier Slagsvold Vedum.

Tre av fire nordmenn vil ha pensjon fra første krone. – Dagens ordning er grovt urettferdig, sier LO-lederen

– Urimelig påstand

Leder i finanskomiteen på Stortinget, Henrik Asheim (H), mener det er fullstendig urimelig å hevde at dette punktet i regjeringsplattformen er en skinnprosess.

– Vår kritikk i spørsmålet om pensjon fra første krone, er i utgangspunktet at vi mener det er problematisk å innføre det med et representantforslag. Det skal være bærekraftig ikke bare for arbeidstakere, men også for arbeidsgiversiden, for å forankre det. Derfor er det helt riktig å sette ned et partssammensatt utvalg som inkluderer både arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden, har Asheim tidligere uttalt til FriFagbevegelse.

Han innrømmer imidlertid at dette er en sak hvor det kan være krevende å få enighet.

– Å få belyst alle sider i denne saken og begge parters synspunkter er heller det motsatte av en skinnprosess og et bevis på at vi har tenkt å reagere, sier Henrik Asheim.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy