JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjonseksperten: – 20-prosenstregelen er diskriminering av unge kvinner

Steinar Fuglevaag reiste fredag rundt på streikestedene i Oslo for å snakke om pensjon. Her i samtale med Fredrik Samuelsen, hovedtillitsvalgt i Oslo Sykehusservice.

Steinar Fuglevaag reiste fredag rundt på streikestedene i Oslo for å snakke om pensjon. Her i samtale med Fredrik Samuelsen, hovedtillitsvalgt i Oslo Sykehusservice.

Bjørn A. Grimstad

Fagforbundets pensjonsekspert Steinar Fuglevaag har en tradisjon for å komme seg ut av kontoret når det oppstår konflikter rundt pensjon.

2019060714321020230821171436

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Fredag reiste Fuglevaag rundt i en hvit bobil i Oslo sammen med Fagforbundets streikekomite. Ute på arbeidsplassene møter han stort behov for å få oppklart spørsmål om pensjon.

– Mange vet ikke hvem de skal spørre. Jeg synes pensjonskassene på sykehusene burde ha faste kontordager, for folk trenger noen å snakke med. Gå inn på Navs pensjonskalkulator og du får et svar. Problemet er at mange ikke forstår hva svaret betyr, sier Fuglevaag.

Fra tirsdag av kan det bli streik på flere sykehus

Anledningen for miniturneen, er sykehusstreiken som snart har pågått i halvannen uke. Kravet er at ansatte som jobber i mindre enn 20 prosent stilling også skal få pensjonsoppsparing, slik kommuneansatte får. I tillegg går mange glipp av uføreforsikring og etterlattepensjon.

Fagforbundets nestleder: – Dette handler ikke om deltid

– Kan gå glipp av viktige penger

Fuglevaag mener at dette med uføreforsikring er noe mange ikke tenker på. Før man får bruk for det.

– Blir man langvarig syk, får man med en uføreforsikring i beste fall 70 prosent av det man tjente. Dette er utrolig viktige penger for en med lav lønn. Hadde man derimot en stilling på 19 prosent, får man ingenting og må søke sosialpenger fra Nav, forteller han.

Han kaller 20-prosentsregelen for ren diskriminering. Av de regelen rammer, er tre av fire kvinner. Over halvparten er under 40 år.

– Dette er ren diskriminering av unge kvinner. Vi krever likebehandling, sier han.

Steinar Fuglevaag går ut av Fagforbundets streike-bobil ved Ullevål sykehus. For anledningen gjort om til mobilt pensjonskontor.

Steinar Fuglevaag går ut av Fagforbundets streike-bobil ved Ullevål sykehus. For anledningen gjort om til mobilt pensjonskontor.

Bjørn A. Grimstad

Streikevakt Heidi: – Sjokkert over at det ikke er pensjon fra første krone

Spekter vil vente på utvalg

Spekter på sin side mener at nettopp det å gi disse rettighetene til medlemmer av YS og LO vil føre til forskjellsbehandling på sykehusene. Dette fordi 20-prosentseregelen vil bestå for andre grupper, som leger og sykepleiere. De vil heller vente på en partssammensatt arbeidsgruppe som regjeringen har satt ned. Utvalget skal vurdere pensjon fra første krone, hevder Spekter i en pressemelding 29. mai.

Sjekk hvor mye sykehusdirektørene vil få i pensjon

Vil tette hull

Fuglevaag slår tilbake Spekters uttalelser, med at det nettopp er i tariffoppgjør man skal kreve bedre pensjonsrettigheter. Da kan man ikke vente på eventuelle lovendringer.

– Det er dette tariffoppgjør skal brukes til, å gjøre medlemmenes rettigheter bedre enn det lovpålagte. Man skal se på svakheter og hull i avtalene og tette disse, sier han.

Bak kulissene: Her planlegges streikeuttaket

Usikkert med ekstravakter

Fuglevaag forklarer at de som har en stilling mindre enn 20 prosent, men som ved hjelp av ekstravakter kommer over denne grensen, opparbeider rett til pensjonsopptjening og forsikringer. Dette regnes ut fire ganger i året, altså hvert kvartal. Problemet med dette er at man kan miste opptjeningen om man jobber mindre en periode.

– Hvis du for eksempel tar en lang sommerferie, som strekker seg over to kvartaler, vil du plutselig miste pensjonsopptjening for et halvt år, sier pensjonseksperten.

Derfor streiker de

• Ansatte i sykehusene med mindre stillinger enn 20 prosent stilling, meldes ikke inn i pensjonssystemet.

• Dette rammer mellom 5.000 og 10.000 ansatte på sykehusene. Det er ofte helgevakter og lavt lønnede grupper. 75 prosent av disse er kvinner.

• Når disse ikke meldes inn i pensjonsordningen, så går glipp av en beholdning for alderspensjon på 300.000 kroner. I tillegg får de ikke dekning ved eventuell uføre eller død.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy