JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjonskrangelen: Nå har fagbevegelsen skværet opp med regjeringen

SKVÆRET OPP: Arbeids- ogsosialdepartementet har forsikret fagbevegelsen om at alt de er enige om å forhandle om i løpet av 2019 står ved lag, blant annet særaldersgrenser. Bildet er fra forhandlingene da partene ble enige om ny offentlig tjenestepensjon i fjor.

SKVÆRET OPP: Arbeids- ogsosialdepartementet har forsikret fagbevegelsen om at alt de er enige om å forhandle om i løpet av 2019 står ved lag, blant annet særaldersgrenser. Bildet er fra forhandlingene da partene ble enige om ny offentlig tjenestepensjon i fjor.

Per Flakstad

De ansattes organisasjoner mente regjeringen hadde brutt avtalene de var enige om når det gjelder forhandlinger om særaldersgrenser for offentlig ansatte. Nå har partene skværet opp.

2019040510192120230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

En samlet fagbevegelse ba i forrige uke om et møte med arbeids- og sosialdepartementet for å avklare hva regjeringen egentlig mener når det gjelder oppfølging av avtalen om offentlig tjenestepensjon.

Fagbevegelsen mener regjeringen vil endre pensjonsregler uten forhandlinger

Ifølge organisasjonene har regjeringen i en stortingsproposisjon som skal legges fram 10. april gått langt i å foreslå endringer som arbeidstakernes organisasjoner mener det skal forhandles om i løpet av året.

LO, Unio, YS og Akademikerne møtte den politiske ledelsen i Arbeids- og sosialdepartementet torsdag.

Arbeidsministeren er overrasket over pensjonsutspill og vil møte fagbevegelsen

Skal ha tettere dialog

Etter møtet er den politiske ledelsen i departementet og arbeidstakerorganisasjonene enige om at de skal ha et tettere samarbeid og dialog om oppfølgingen av den nye offentlige tjenestepensjonsordningen.

Ifølge avtalen som ble inngått i mars i fjor, skal det forhandles om særaldersgrenser og uførepensjon, og i møtet forsikret departementet at dette står ved lag. Alle er enige om at det skal forhandles, og fristen for å bli enige om et forslag er 1. november i år.

Ni av ti LO-medlemmer sa ja til ny offentlig tjenestepensjon

Ble forsikret om at det skal forhandles

– Departementet mente de hadde holdt seg til det vi i utgangspunktet er enige om. Men når vi la fram vår bekymring, forsto de at vi hadde behov for å ta opp det vi mener er manglende dialog, sier Fagforbundets leder Mette Nord som deltok for LO på møtet.

– Vi hadde en svært grundig prosess med informasjonsmøter over hele landet og en uravstemning om den nye offentlige tjenestepensjonen i fjor. Dette er en ordning som betyr mye for medlemmene våre. Vi anbefalte dem si ja, og da forventer de selvsagt også at vi forhandler oss fram til gode løsninger når uførepensjon og særaldersgrenser skal på plass i løpet av 2019.

Derfor er det viktig for oss å følge opp avtalene med myndighetene slik at vi kan forhandle på alt vi var enige om å forhandle om, sier forbundslederen.

Den forsikringen fra departementet har organisasjonene nå fått, ifølge Nord.

Slik er forslaget til ny pensjonsordning i offentlig sektor

Må ha midlertidige regler

Bakgrunnen er at regjeringen måtte legge fram en stortingsproposisjon om midlertidige regler for dem som har særaldersgrense og kan gå av som 60-åringer til neste år.

– Dette måtte på plass nå. Derfor hastet det med å få midlertidige regler for dem som har dagens særaldersgrense på 60 år og kan gå av i 2020, sier Mette Nord.

Dermed måtte også en stortingsproposisjon leveres innen 10. april i år. I et høringssvar til denne proposisjonen mente arbeidstakerorganisasjonene at regjeringen hadde kommet med forslag om å endre særaldersgrensene for flere yrkesgrupper uten av de avtalte forhandlingene var gjennomført.

Derfor ba de om et møte.

Stortingskomiteen avviser pensjonsforslag: Hans (69) vil fortsette å tape penger på å jobbe

Viktig dialog

– Vi snakket ikke konkret om stortingsproposisjonene på møtet. Det viktigste for oss var å få forsikringene om at vi skal ha en tett dialog med myndighetene og at vi skal forhandle om særaldersgrenser og uførepensjon slik vi har avtalt, sier Mette Nord.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy