JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Seier i rikslønnsnemnda:

Tillitsvalgte rørt til tårer: – Dette betyr voldsomt mye for veldig mange

HISTORISK: - En historisk pensjonsseier, mente Tone Faugli (tv) og Sissel M. Skoghaug som slapp nyheten om Rikslønnsmenda kjennesle på tariffkonferansen til Fagforbundet Oslo.

HISTORISK: - En historisk pensjonsseier, mente Tone Faugli (tv) og Sissel M. Skoghaug som slapp nyheten om Rikslønnsmenda kjennesle på tariffkonferansen til Fagforbundet Oslo.

Per Flakstad

Fagforbundets tillitsvalgte og politiske ledelse mener det er en historisk seier når rikslønnsnemnda har sørget for at deltidsansatte medlemmer på sykehusene får pensjon fra første krone.

2019110715570720230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

– Vi har fått pensjon fra første krone, jublet nestleder Sissel M. Skoghaug og leder i Fagforbundets forhandlingsenhet Tone Faugli da de avslørte nyheten på tariffkonferansen til Fagforbundet Oslo.

Fagforbundet: Historisk seier for for de sykehusansatte. Nå får de pensjon fra første krone

De ble møtt av en stående og begeistret applaus som varte lenge.

Etter at de hadde redegjort for resultatet, fikk de som hadde streiket og gått vakter utenfor Rikshospitalet og Ullevål sykehus på ny stående applaus fra salen.

På Fagforbundets tariffside kan du se hva rikslønnsnemndas kjennelse betyr for deg som jobber på sykehus

Rørt til tårer

– Det er ikke ofte jeg begynner å gråte, men dette rørte meg til tårer. Rikslønnsnemndas avgjørelse betyr så mye for mange av dem som tjener minst og har det vanskeligst, sa hovedtillitsvalgt og ungdomstillitsvalgt ved Oslo universitetssykehus, Suzanne Elisabeth Mengkrogen.

– Jeg kjente også tårene rant. Dette var både rørende og sterkt. Jeg hadde vel ikke trodd vi skulle få gjennomslag for dette kravet nå, følger Inger-Mette Roman opp. Hun er hovedtillitsvalgt i Fagforbundet sykehus og helse i Oslo.

RØRT: - Det er ikke så ofte vi tar til tårene. Men denne seieren betyr så mye for så mange, så dette var både rørende og sterkt, sier Suzanne Elisabeth Mengkrogen (tv) og Inger-Mette Roman.

RØRT: - Det er ikke så ofte vi tar til tårene. Men denne seieren betyr så mye for så mange, så dette var både rørende og sterkt, sier Suzanne Elisabeth Mengkrogen (tv) og Inger-Mette Roman.

Per Flakstad

Begge arbeidet mye med sykehusstreiken som startet 24. mai og ble stanset av regjeringen med tvungen lønnsnemnd 23. juni. Suzanne sto streikevakt utenfor Rikshospitalet mens Inger-Mette sto utenfor Ullevål sykehus.

– Vi kan ikke huske at vi fikk én eneste sur eller negativ kommentar fra alle dem som bruker sykehuset. Vi opplevde at vi hadde bred støtte for kravene våre, sier de.

– Derfor ble vi veldig skuffet da regjeringen stanset streiken. Vi hadde kjempet så hardt og mente vi hadde en god sak. Lufta gikk helt ut av oss da vi ikke fikk lov å fortsette, forteller de.

– Men Derfor blir vi også ekstra glade når rikslønnsnemnda har gitt oss medhold i de viktigste kravene vi streiket for.

– Nå opplever vi virkelig at all jobbingen vår på forsommeren var en viktig kamp som betyr mye for mange, sier Suzanne Elisabeth Mengkrogen og Inger-Mette Roman.

Les hele rikslønnsnemndas kjennelse her:

– Dere vil bli takket av mange

– Mange hadde kanskje ikke tro på at vi skulle vinne fram med pensjon fra første krone. Men vi krevde det, vi kjempet, og vi vant fram til slutt. Alle som kommer til å nyte godt av denne seieren kommer til å tenke tilbake på dem som sto i frontlinjen med streikevestene på i 2019 med stor takknemlighet, sier konserntillitsvalgt ved Oslo universitetssykehus, Bjørn Wølstad-Knudsen.

Solidarisk streik

– Vi fikk både pensjonsresultatet vi ønsket og et økonomisk resultat som vi er svært godt fornøyd med, så en strålende blid Tone Faugli som sammen med nestleder Sissel M. Skoghaug fikk komme inn som en «ekstra post» på programmet til tariffkonferansen i Oslo.

– Dette er en helt fantastisk dag, og tankene mine går til alle dem – både her i Oslo og alle andre steder i landet – som sto på og kjempet denne kampen. Det er ingen tvil om at det ble gjort et veldig godt og solid arbeid i alle ledd av organisasjonen. I tillegg var dette en solidarisk streik. Vi kjempet for dem som i utgangspunktet er lavest lønnet, og som verken har uføreforsikring eller andre sikkerhetsnett fordi de ikke blir innmeldt i sykehusenes tjenestepensjonsordning. Streiken hadde bred støtte blant befolkningen, sa Sissel M. Skoghaug.

Historisk kjennelse

LO Stat ledet forhandlingene for medlemmene i Fagforbundet, og nestleder Lise Olsen og forhandlingsleder Øystein Gudbrands mener dette er en historisk avgjørelse.

– Jeg er gledelig overrasket over kjennelsen. Samtidig var det et velbegrunnet krav. Det er en stor seier for oss, og vi må takke alle som har stått på og streika. De har gjort en flott jobb, sier Gudbrands til Frifagbevegelse.no.

Lise Olsen karakteriserer kjennelsen slik:

– Dette er en modig og fremtidsretta avgjørelse av nemnda, sier hun.

De poengterer at de som var rammet av denne 20-prosentgrensa var kvinner og lavtlønte.

– Nå får også disse pensjon, konstaterer Gudbrands fornøyd.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy