FORHANDLERE: . Fra venstre: Tor Arne Gangsø, forhandlingsleder i KS, leder i Fagforbundet Mette Nord, Unio-leder Ragnhild Lied og Kari Sollien, leder i Akademikerne
Per Flakstad
knut.nygaard@fagbladet.no
Ifølge NTB har alle involverte organisasjoner gått inn for å anbefale resultatet de hadde med seg fra arbeids- og sosialdepartementet sent frdag kveld. NRK har fått bekreftet at det nå er enighet om en ny pensjonsavtale i offentlig sektor.
Det er annonsert en pressekonferanse klokka 13 lørdag, og detaljene rundt avtalen blir trolig kjent da.
Saken vil bli oppdatert etter pressekonferansen.
Avtalen er en påslagsmodell som Fagbladet og andre medier har skrevet om siden forhandlingene startet 7. februar. En av de vanskeligste sakene å bli enige om var ny offentlig AFP.
Du kan lese mer om påslagsmodellen her:
Ti ting du må vite om offentlig tjenestepensjon
Ifølge NRK blir ny AFP i offentlig sektor i hovedsak lik den ordningen som finnes i privat sektor. Arbeidstakersiden har fått gjennom at det også skal innføres en betinget tjenestepensjon for dem som ikke har ordinær AFP. I tillegg skal det innføres et såkalt slitertillegg for dem som av helsemessige eller andre grunner ikke kan øke pensjonen sin ved å stå lenge i jobb. Dette var et viktig element for arbeidstakerorganisasjonene å få gjennomslag for.
Forslaget skal nå ut til uravstemning.
Pensjonsreformen som ble innført i 2011, ble bare delvis gjennomført i offentlig sektor etter at forhandlingene om offentlig tjenestepensjon strandet i 2009. I mellomtiden har ordningen blitt stadig dårligere for de yngre årskullene på grunn av innføringen av såkalt levealdersjustering.
LO vil sikre sliterne en bedre pensjon. Her er alle kravene fra LO i årets lønnsoppgjør
ARBEIDSLYST: Trond Hågensen har gått glipp av mange år i arbeidslivet på grunn av rusmisbruk. Nå vil han ta igjen det tapte, men aldersgrensa stopper ham.
Jan Kåre Næss
Det er for enkelt for unge å bi erklært arbeidsuføre, mener Frp. Her er Frp- leder Sylvi Listhaug under Arendals-uka.
Leif Martin Kirknes
Eirik Dahl Viggen
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
Jo Straube
Danmarks statsminister Mette Frederiksen lover å bremse økningen i pensjonsalderen.
Liselotte Sabroe/NTB