FORHANDLERE: . Fra venstre: Tor Arne Gangsø, forhandlingsleder i KS, leder i Fagforbundet Mette Nord, Unio-leder Ragnhild Lied og Kari Sollien, leder i Akademikerne
Per Flakstad
knut.nygaard@fagbladet.no
Ifølge NTB har alle involverte organisasjoner gått inn for å anbefale resultatet de hadde med seg fra arbeids- og sosialdepartementet sent frdag kveld. NRK har fått bekreftet at det nå er enighet om en ny pensjonsavtale i offentlig sektor.
Det er annonsert en pressekonferanse klokka 13 lørdag, og detaljene rundt avtalen blir trolig kjent da.
Saken vil bli oppdatert etter pressekonferansen.
Avtalen er en påslagsmodell som Fagbladet og andre medier har skrevet om siden forhandlingene startet 7. februar. En av de vanskeligste sakene å bli enige om var ny offentlig AFP.
Du kan lese mer om påslagsmodellen her:
Ti ting du må vite om offentlig tjenestepensjon
Ifølge NRK blir ny AFP i offentlig sektor i hovedsak lik den ordningen som finnes i privat sektor. Arbeidstakersiden har fått gjennom at det også skal innføres en betinget tjenestepensjon for dem som ikke har ordinær AFP. I tillegg skal det innføres et såkalt slitertillegg for dem som av helsemessige eller andre grunner ikke kan øke pensjonen sin ved å stå lenge i jobb. Dette var et viktig element for arbeidstakerorganisasjonene å få gjennomslag for.
Forslaget skal nå ut til uravstemning.
Pensjonsreformen som ble innført i 2011, ble bare delvis gjennomført i offentlig sektor etter at forhandlingene om offentlig tjenestepensjon strandet i 2009. I mellomtiden har ordningen blitt stadig dårligere for de yngre årskullene på grunn av innføringen av såkalt levealdersjustering.
LO vil sikre sliterne en bedre pensjon. Her er alle kravene fra LO i årets lønnsoppgjør
Norges bank
Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap).
Ole Palmstrøm
Freddy André Øvstegård (SV) sier oppgjøret er dårlig nytt for alle som er avhengig av ytelser.
Sidsel Valum
Bjørn A. Grimstad
LITT AV HVERT: Utsnitt av lunsj fra fire ulike bransjer.
Sissel Rasmussen / grafikk: André Martinsen
SETTER GRENSER: Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.
Ida Bing