JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I dag kan det bli en ny avtale om offentlig tjenestepensjon

SISTE MØTE: I dag klokka tolv møtes partene i forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon til et siste møte. Men det er også mulig at de bestemmer seg for å fortsette i helga eller i neste uke. Foran i rødt, arbeids og sosialminister Anniken Hauglie. På andre siden i midten, FAgforbundets leder Mette Nord og  nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik.

SISTE MØTE: I dag klokka tolv møtes partene i forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon til et siste møte. Men det er også mulig at de bestemmer seg for å fortsette i helga eller i neste uke. Foran i rødt, arbeids og sosialminister Anniken Hauglie. På andre siden i midten, FAgforbundets leder Mette Nord og nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik.

Per Flakstad

Fristen for å bli enig om en ny offentlig tjenestepensjon går ut i dag. Det blir helt sikkert et resultat av forhandlingene, men hva er det foreløpig ingen som vet.

2018030210380020230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

Så langt Fagbladet kjenner til kan denne dagen ende med ett av tre mulige resultater:

• Partene i offentlig sektor og myndighetene blir enige om en ny avtale.

• De blir enige om at de ikke er enige og avbryter forhandlingene. Dagens ordning fortsetter å gjelde.

• De er ikke enige om alt, men har såpass mye på plass at de er enige om å fortsette i helga eller litt ut i neste uke.

Partene skal møtes i dag klokka 12 til et siste forhandlingsmøte. Etter det Fagbladet erfarer, vil det bli gitt informasjon om forhandlingene i løpet av dagen uansett om partene er blitt enige eller ikke. Når dette vil skje er foreløpig uvisst.

Ti ting du må vite om offentlig tjenestepensjon

Optimistisk

– Jeg er optimistisk. Vi har en god tone i forhandlingene, og vi arbeider med det mål for øyet at vi skal klare å bli enige om en ny god offentlig tjenestepensjon, sier Fagforbundets leder Mette Nord til Fagbladet.

Detaljer om selve forhandlingene ønsker hun ikke å si noe om.

Arbeidsministeren spår tøffe tak om offentlig pensjon

Viktig for alle parter

Forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon har en lang historie. Det har gått ni år siden de første forsøkene på å endre dagens ordning.

Myndighetene ønsker å harmonisere den offentlige tjenestepensjonen til pensjonsreformen og endringene i folketrygden i 2011. Men også arbeidstakersiden har stor interesse av å endre dagens ordning.

I dag har offentlig ansatte en svært god pensjonsordning med garantert to tredeler av sluttlønn når de går av med full pensjonsopptjening. Men dagens unge, de som blir pensjonister om 20-30 år, vil bli levealdersjustert slik at de enten får en pensjon helt ned under 50 prosent, eller de må jobbe til de er langt oppe i 70-årene for å få den garanterte pensjonen. Derfor er det et mål for arbeidstakerorganisasjonen å sikre at morgendagens pensjonister får en bedre pensjon med en ny ordningen enn de ville ha fått med dagens.

Trenger unge privat pensjonssparing? – Vi tar ingen ting for gitt og har allerede begynt å spare til pensjonen, sier Marthe (35) og Erik (25)

Kjønnsnøytral og livsvarig

– Alt er i spill, og ingenting er klart før alt er klart, er gjennomgangsbeskjeden Fagbladet får når vi snakker med kilder som sitter tett på forhandlingene.

En rapport fra en arbeidsgruppa med representanter fra både arbeidstakerne, arbeidsgiverne og myndighetene ble laget som grunnlag for forhandlingene som startet 7. februar. Den har ryddet vei for forhandlerne, og ifølge rapporten er det enighet om en såkalt påslagsmodell. Det vil si at både arbeidsgivere og arbeidstakere betaler inn et avtalt beløp som samles i en pensjonsbeholdning. Denne skal regulerer i takt med lønnsutviklingen. Pensjonsordningen skal være kjønnsnøytral og livsvarig, og den skal kunne tas ut fleksibelt fra du er 62 år.

Dette mener medlemmene i Norges største fagforbund er de viktigste kravene i årets tariffoppgjør

Særaldersgrenser og AFP blir vanskelig

Men da forhandlingene startet, var det fortsatt mange skjær i sjøen. Det var ikke enighet om hvor mye som skal betales inn, og vanskelige temaer som særaldersgrense.

Et annet vanskelig tema er offentlig AFP.

I dag er dette en ren tidligpensjonsordning for dem som må gå av tidlig fordi de har en krevende fysisk eller psykisk utfordrende jobb som de ikke lenger har helse til å utføre.

NTB erfarer at partene i forhandlingene så langt enige om å innføre en AFP som i hovedsak er lik den i privat sektor. Det vil si at det blir en tilleggspensjon som kan tas ut fleksibelt fra du er 62. Som i privat sektor kan ansatte både ta ut AFP og jobbe ved siden av. Hvis de ikke tar ut AFP-tillegget fra 62 år, vil det blir lagt til pensjonen den dagen de velger å gå av.

Taperne i en slik ordning vil være dem som ikke orker å jobbe etter 62 år.

Arbeidstakerorganisasjonene står derfor fast på at de som må gå av tidlig skal få en form for tidligpensjonstillegg, eller slitertillegg. Arbeidsgiverne mener dette bryter med arbeidslinjen og intensjonen i hele pensjonsreformen, og derfor kan dette bli en av de vanskeligste sakene å komme i mål med.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy