JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Opinions januarmåling:

Ny måling: Krise for Erna og regjeringen

Erna Solberg og Høyre er langt unna valgresultatet i 2017 på Opinions januarmåling.

Erna Solberg og Høyre er langt unna valgresultatet i 2017 på Opinions januarmåling.

Jan-Erik Østlie

Høyre har mistet tronen som landets nest største parti, og noterer sin laveste oppslutning på mer enn 10 år. Samtidig går hovedkonkurrentene Ap og Sp fram.

2020011610501320200116105039

helge@lomedia.no

Etter den store Høyre-konferansen på Sundvolden sist helg gjorde Erna Solberg det klart at hun er lysten på fortsatt regjeringsmakt etter stortingsvalget i 2021. Skal det innfris, må hun og regjeringspartiene løfte seg.

p

På årets første meningsmåling fra Opinion, som er utført for FriFagbevegelse, Dagsavisen og ANB, går Høyre tilbake med 1,9 prosentpoeng og får en oppslutning på 18,7 prosent.

Det er den laveste oppslutningen siden før stortingsvalget i 2009, da den sittende regjeringskoalisjonen (Ap, Sp, SV) fikk fornyet tillit hos velgerne.

Ikke nok med det: Nå er Høyre for første gang passert av Senterpartiet som landets nest største parti. Trygve Slagsvold Vedum opplever at hans parti tangerer november-rekorden på 20,9 prosent.

Kronikk: Regjeringen prioriterer skattekutt framfor velferd

Regjeringsslitasje

Høyre lekker mest til Senterpartiet og Arbeiderpartiet, i tillegg til de som sitter på gjerdet.

Valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh, mener det er tydelig at regjeringen opplever en slitasje etter sju år med makt.

– Det har de for så vidt gjort lenge. Det er utenkelig at de skal få flertall igjen etter neste stortingsvalg hvis ikke Venstre og KrF reiser seg over sperregrensen, sier Bergh til FriFagbevegelse.

Rødt-lederen kalte Siv Jensen «forskjellsdronning». Da grep stortingspresidenten inn

p

Sperregrensen på fire prosent gir muligheter for distriktsmandat. På bakgrunn av denne målingen er Venstre inne med to og KrF bare med ett mandat.

Høyres stortingsrepresentant Svein Harberg er nestleder i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Han poengterer at dette er en av mange meningsmålinger i januar.

– De andre målingene viser et annet bilde, der Høyre ligger høyere. Men vi må fortsette å jobbe godt, sier Harberg til FriFagbevegelse.

– Vi er opptatt av å se fremover og møte de utfordringene Norge står overfor det neste tiåret. Det skal Høyre jobbe for. Vi skal ha klare svar og løsninger som tåler virkeligheten Norge møter fram mot 2030, legger han til.

Flertall av velgerne til Ap og MDG vil ha regjeringssamarbeid

Ap får løft

Arbeiderpartiet får et løft, opp 2,6 prosentpoeng fra desember, til en oppslutning på 25,5 prosent. Det er partiets høyeste nivå siden mai i fjor.

– Dette bekrefter trenden fra andre målinger i 2020 hvor Arbeiderpartiet går klart fram. Det er vi selvsagt fornøyd med. Det gir inspirasjon til hele partiorganisasjonen. Vi har jobba bra de siste månedene med hvordan Arbeiderpartiet ønsker en rettferdig klimapolitikk, bedre velferdstjenester og arbeidsplasser over hele landet. Det tror jeg vi har tjent på, sier partisekretær Kjersti Stenseng til FriFagbevegelse.

Partiet henter tilbake og mobiliserer egne velgere i større grad enn tidligere, og tar velgere både fra MDG og Rødt.

p

Senterpartiet er på 20-tallet for tredje måling på rad, og har igjen den høyeste velgerlojaliteten. I tillegg er partiet nest størst.

Ni av ti som stemte Sp ved stortingsvalget i 2017, sier de ville stemme på Sp om det var valg i morgen.

– Vi må bare si hva vi mener. Jeg tror folk ser at regjeringens forskjells- og sentraliseringspolitikk er så grunnleggende feil, og at regjeringen glemmer å lytte til folk, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til FriFagbevegelse.

Senest onsdag var fergeprisene tema i Stortingets spontanspørretime.

– Regjeringen virker mest opptatt av å lage politisk spill rundt fergepriser istedenfor å diskutere tiltak for lavere priser. Du ser det også i regionreformen, rovdyrdebatten, i forsvaret og politiet at de ikke hører på dem som kjenner politikken på kroppen. Som politiker må en lytte til folk. Det har regjeringen glemt, de overkjører med sin sentraliseringspolitikk, mener Trygve Slagsvold Vedum.

Om januarmålingen hadde vært valgresultat, ville Ap (46 mandater) og Sp (38 mandater) vært ett mandat unna å ha flertall sammen. Sp-lederen drømmer nettopp om en Ap/Sp-regjering etter neste valg.

– Vi ønsker oss en Sp/Ap-basert regjering, bekrefter han.

MDG og Rødt faller

Fremskrittspartiet øker oppslutningen for andre måned på rad, og ligger i januar på 11,8 prosent. Det er høyeste nivå siden mai i fjor. Men med en svak måling for Høyre, og at Venstre (2,7) og KrF (2,5) ligger under sperregrensa for henholdsvis ellevte og åttende måling på rad, er firepartiregjeringen langt unna et flertall på Stortinget.

p

MDG og Rødt faller henholdsvis 1,6 og 1,3 prosentpoeng fra desember til januar, men er stadig over sperregrensa. Nå mister begge velgere til Ap og Sp, i tillegg til at MDG-velgerne i 2017 i større grad setter seg på gjerdet.

Venstre sliter fortsatt, men løfter seg fra forrige måneds katastrofemåling til 2,7 prosent. Bare 43 prosent av partiets velgere i 2017 oppgir at de nå vil stemme på partiet.

Opinions januarmåling

Det er spurt om hvilket parti den enkelte vil stemme på hvis det var stortingsvalg i morgen. Målingen er basert på 962 telefonintervjuer, ved et tilfeldig utvalg. Resultatene må tolkes innenfor en feilmargin som varierer mellom 1 og 3 prosentpoeng avhengig av størrelse.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy