JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fabrikksjefen på Haraldrud går i rette med påstander om arbeidsplassen

FORSKRIFTSMESSIG: Fabrikksjef Mads Meyer skulle også gjerne hatt garderober inne på anlegget framfor de midlertidige, men understreker at de er forskriftsmessige med rene og urene soner.

FORSKRIFTSMESSIG: Fabrikksjef Mads Meyer skulle også gjerne hatt garderober inne på anlegget framfor de midlertidige, men understreker at de er forskriftsmessige med rene og urene soner.

Ola Tømmerås

– Ansatte har garderober i tråd med lov og forskrifter, men vi skulle gjerne hatt fasiliteter inne på anlegget.

2019100414565720230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

– Her er det rene og urene soner. Vi har skitne arbeidsklær i gule poser, rene i bunter i de blå posene og egen utgang fra dusjområdet og ren sone, forklarer fabrikksjef Mads Oudmayer mens han viser Fagbladet rundt i kjelleren på bygget utenfor anlegget på Haraldrud.

Her har de ansatte ved utsorteringa på Haraldrudanlegget, midlertidige garderobefasiliteter som etter hvert har blitt svært berømte. I EGEs egne risikovurderinger er det, ifølge NRK, påpekt manglende skille mellom ren og uren sone.

I Fagbladet hevdet hovedtillitsvalgt Egil Ravn, at garderobene ikke er i tråd med forskrifter. Det mener fabrikksjefen er feil, selv om han er enig i at løsningen ikke er tilfredsstillende.

Mye omtalte garderober

Det begynte med skandalen rundt garderobebygget som ble utredet for 18 millioner kroner, men aldri bygget. Da det optiske sorteringsanlegget sto klart for ti år siden – topp moderne til en pris på én milliard kroner – var det nemlig ikke anlagt garderobe til dem som skulle jobbe der. De fikk en midlertidig løsning i brakker, som senere måtte fjernes. Da fikk de en midlertidig løsning utenfor anleggsområdet.

Det fortsatte med påstander om at de ansatte i utsorteringa ikke har garderober med rene og urene soner i tråd med forskrift. Så sent som 17. september i år sendte Byrådsavdelingen for miljø og samferdsel brev til Energigjenvinningsetaten der det gis beskjed om at etaten må sørge for midlertidige løsninger som ivaretar lovkrav knyttet til garderobefasilitetene.

Hovedtillitsvalgt ved etaten er sterkt engasjert og krevde nylig i Fagbladet at permanente garderober i henhold til lover og forskrifter må på plass snarest.

Lovkravene er ivaretatt

– De midlertidige garderobene med ren og uren sone er i henhold til lov og forskrifter, understreker Oudmayer. Han ønsker å få fjernet all tvil om det.

– Men det er ikke en tilfredsstillende løsning. Vi trenger en permanent løsning med garderober i tilknytning til arbeidsplassen, men lovkravene for rene og urene soner er ivaretatt, mener han.

Unngår smittefare

Fabrikksjefen kan ikke kommentere etatens disponeringer, der det blant annet er gått med 18 millioner kroner til utredning av garderobeanlegg, som aldri er bygd. Driften derimot kommenterer han gjerne. Forrige omtale i Fagbladet har skapt uro blant ansatte, ifølge fabrikksjefen.

Han går i rette med påstandene framsatt i Fagbladet om at de ansatte eksponeres for smittefarlige stoffer.

– Vi har godkjent verneutstyr og verktøy for å unngå eksponering når ansatte må gjøre noe manuelt i anlegget. Vi har et godt HMS-system og gjør alt vi kan for å hindre at ansatte blir eksponert. I tillegg er alle vaksinert. De plikter de til å være for å jobbe her, opplyser han.

En minimumsløsning

– Fabrikksjefen kan sikkert ha rett i at garderobene er i henhold til forskrifter når han sier det, men jeg mener at det i så fall er et minimum, sier hovedtillitsvalgt Egil Ravn, som tidligere har hevdet at de midlertidige garderobeløsningene ikke tilfredsstiller forskrifter om blant annet rene og urene soner.

– Jeg håper Arbeidstilsynet vil vurdere fasilitetene. Uansett, i henhold til forskrift eller ikke, så forlanger vi rett og slett å få gode permanente løsninger, sier Ravn.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy