Oslo glemte garderober da de bygget nytt søppelanlegg for én milliard. Se hvordan det gikk da de leide inn konsulenter for 18 millioner kroner til å fikse det.
UFORSTÅELIG: For ti år siden sto utsorterigsanlegget til en milliard kroner klart - uten garderobe til de ansatte. - Uforståelig, synes hovedtillitsvalgt Egil Ravn.
Ola Tømmerås
Ansatte i utsorteringsanlegget for søppel i Oslo jobber daglig med smittefarlige stoffer. Likevel har de ikke forskriftsmessig garderobe.
ola.tommeras@fagbladet.no
Ti år etter at Oslo-renovasjonens stolthet på Haraldrud åpnet – et optisk sorteringsanlegg til én milliard kroner – har ansatte fortsatt ikke fått skikkelig garderobe. Mens konsulenter har utredet, har de ansatte måtte ta til takke med dårlige og midlertidige løsninger utenfor anlegget. Disse er ikke i henhold til forskrifter om rene og skitne soner.
Energigjenvinningsetaten brukte 18 millioner kroner på nybygg som aldri ble bygget, avslørte NRK nylig. Kanalen forteller om en tilsynelatende vanvittig pengesløsing i Energigjenvinningsetaten. Etter tre år med utredninger satt byråden foten ned for videre framdrift av nybygg med garderobe. Da var nesten 18 millioner kroner gått med til utredninger.
Eksponeres for smittefare
Mange var bekymret for ekstraregningen garderobeskandalen i Oslo-renovasjonen påfører innbyggerne over renovasjonsgebyret. Hovedtillitsvalgt Egil Ravn ved Haraldrudanlegget er bekymret for de ansatte.
– De som jobber i utsorteringa, blir eksponert for smittefarlige stoffer, både kjemiske og biologiske produkter som kan medføre helsefare. De trenger forskriftsmessige fasiliteter på området, sier Egil Ravn.
I en rapport EGE selv har utarbeidet, konkluderes det med at dagens garderobeløsninger er i strid med arbeidsmiljøloven, opplyser NRK.
Garderobe-situasjonen for ansatte i utsorteringa kom for dagen etter at det ble avslørt omfattende brudd på arbeidsmiljøloven i etaten.
Glemte garderoben
Garderobesaken har vært en føljetong i alle Ravns år som ansatt og hovedtillitsvalgt siden 2016 i etaten.
– Det er ufattelig at de kan bygge et anlegg til en milliard kroner, og så ikke få med seg at det skal jobbe folk der som trenger garderober, mener han.
Helt siden oppstart i 2009 har arbeidere på utsorteringa vært henvist til midlertidige garderobeløsninger. Først en brakkerigg som EGE fikk tillatelse til å ha på området i tre år. Da den midlertidige brakkeriggen måtte fjernes, leide EGE kjelleren til et kontorbygg som tilhører Renovasjonsetaten, like utenfor Haraldrud-anlegget.
FOR DÅRLIG: Hovedtillitsvalgt Egil Ravn mener det er nok nå med midlertidige løsninger. - folk som jobber med smittefarlige stoffer skal ha forskriftsmessige garderober, mene rhan.
Ola Tømmerås
Utenfor porten
Ravn viser Fagbladet ned i kjelleren til kontorbygningen utenfor EGEs område på Haraldrud. Det er en trang garderobe som ikke er tilpasset arbeidet deres. Der er vask, toaletter og dusjer, men det finnes ikke ren og skitten sone, ei heller plass til å etablere det.
– Jeg beundrer kolleger som tar til takke med det de blir tilbudt i så mange år. Det er egentlig rart det ikke har blitt mer støy, sier han.
Ravn mener garderober og dusjer skulle vært på arbeidsplassen og ikke utenfor porten og anlegget. I dag er garderoben i praksis tilgjengelig etter at de ansatte har stemplet ut og forlatt arbeidsplassen.
– Det hender folk som jobber med matavfall, kjemikalier og biologisk produkter med smittefare, trenger å vaske seg og skifte tøy raskt – i hvert fall før arbeidsdagen er over, bemerker Ravn.
Nye midlertidige løsninger
Da skandaleprosjektet ble stoppet etter at 18 millioner kroner var brukt opp til utredning, ble nye vedtak gjort. Ifølge protokoll fra Arbeidsmiljøutvalget (AMU) som Fagbladet har, skal ekstern prosjektleder nå leies inn til nytt prosjekt. Det skal nå vurderes å utrede en midlertidig løsning som altså skal kunne erstatte den midlertidige løsningen i kjelleren til Oslo REN som i sin tid erstattet den midlertidige brakkeriggen.
NRK: Overtidsskandalen i Oslo-renovasjonen vokser
Saken drukner i alt
– Det er ønsket at Haraldrud-anlegget skal kjøres i ti år til. Da må garderobeløsning på plass. Vi kan ikke akseptere at de ansatte på utsorteringa er uten tilbud om forskriftsmessige fasiliteter, sier Ravn.
Han overtok som hovedtillitsvalgt i 2016, og hele tiden har manglende garderober vært på dagsordenen.
– Hvert år har vi fått beskjed om å vente til neste år. Det har vært for det meste muntlige redegjørelser og lite dokumenter. Garderobesaken har druknet i alt som skjer i EGE, men nå må det skje noe, krever Ravn.
Fo rlenge å vente
Fagbladet kjenner til at Byrådsavdelingen for miljø og samferdsel i april, sendte brev til EGE der det beordres å legge utredning av garderobeløsninger på vent fordi renovasjonsetaten utreder ny gjenbruksstasjon ved siden av EGEs anlegg på Haraldrud. Den skal åpne i 2023.
– Det er altfor lang tid å vente. Vi forlanger at forskriftsmessige garderober kommer på plass. Dagens midlertidige løsning er ikke i henhold til arbeidsmiljøloven og forskrifter for fasiliteter for ansatte med denne typen jobb, sier hovedtillitsvalgt Ravn.
Utreder midlertidig
Fagbladet har spurt nåværende direktør for EGE Hans Petter Karlsen, hva etaten gjør for at ansatte skal få forskriftsmessige garderober. Etat-ledelsen har ikke svart, men kommunikasjonssjef Cecilie Bjørnethun opplyser i en e-post at:
"Byrådsavdelingen for miljø og samferdsel ba EGE i brev av 17. september om å sørge for midlertidige løsninger for å ivareta lovkrav knyttet til garderobefasilitetene på Haraldrud."
Haraldrud sorteringsanlegg
• Det optiske sorteringsanlegget på Haraldrud åpnet i 2009, til en pris på mer enn en milliard kroner.
Anlegget sørger for at plast, papir og matavfall som byens innbyggere har lagt i fargede poser, kommer til riktig sted for gjenvinning.
• Det var verdens største og toppmoderne da det åpnet for ti år siden. En riktig stolthet for en hovedstad som ønsker å være i forsetet med kildesortering og gjenvinning.
• Forskriftsmessig garderobe for de ansatte som eksponeres for smittefarlige stoffer, er aldri etablert.
• Siden 2015 er det brukt 18 millioner kroner på å utrede et nybygg med garderobe, men byråden satt foten ned. Det ville bli for dyrt.
Det hender folk som jobber med matavfall, kjemikalier og biologisk produkter med smittefare, trenger å vaske seg og skifte tøy raskt.
Hovedtillitsvalgt Egil Ravn ved EGE