Ap vil gjøre det mindre attraktivt å være boligspekulant

– Det er latterlig lønnsomt å investere i boligmarkedet, sier gründer

ILLUSTRASJONSBILDE: Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Med ellevill prisvekst i byene kan boligpolitikk bli en viktig sak i årets valgkamp.

2017011913224420170119132244

simen.grimsrud@fagbladet.no

Arbeiderpartiet vil sette boligpolitikk på dagsorden i årets valgkamp. Partiet skal i april vedta sitt program for stortingsvalget. I forslaget åpner Ap for å øke kravet til antall år du må bo i boligen i din før du kan selge den skattefritt.

Vi vurderer å øke den botiden, til for eksempel to eller tre år. Det vil gjøre det mindre interessant å spekulere i boliginvesteringer, fordi man ikke kan selge den videre med gevinst etter kort tid, sier Hadia Tadjik til VG.

Hun leder programkomiteen og understreker at unntaksordningen som finnes i dag, fortsatt vil gjelde hvis kravet til botid blir endret.

LES OGSÅ: – Stakkars barna våre som skal ut i dette boligmarkedet

– Latterlig lønnsomt å investere i bolig

I Oslo har boligprisene steget voldsomt de siste årene. Prisene på Obos-leiligheter steg nesten 30 prosent bare i fjor. Fagbladet har skrevet flere saker om boligpolitikk den siste tiden. Stadig flere investerer pengene sine i en bolig nummer to eller tre. Det er alt fra studenter til grüindere.

Det er latterlig lønnsomt å investere i boligmarkedet. Det burde ikke være slik. Du får skattefradrag, rentefradrag, inntekt og null skatt på inntektene hvis du leier ut under halvparten av leiligheten din. I tillegg er du med på boligprisveksten, sa gründer Fredrik Gulowsen til Fagbladet før jul. Han har kjøpt seg en ekstra leilighet i Oslo som han leier ut.

– Boligskatt er god samfunnsøkonomi

Å innføre boligskatt er det imidlertid bare SV av dagens stortingspartier som vil snakke om. Det til tross for at flere økonomer og forskere mener det vil være det mest effektive verktøyet for å dempe den elleville prisveksten i byene, og spesielt i Oslo.

Boligskatt er god samfunnsøkonomi, men få politikere vil snakke om det, fordi de som vil nyte godt av mer beskatning på bolig ikke utgjør en stor nok del av dagens velgermasse, sa daværende sjeføkonom i Samfunnsøkonomisk Analyse før jul. Nå er Roger Bjørnstad påtroppende sjeføkonom i LO.

SSB-forsker Erlend Eide Bø konkluderer med at boligprisene vil reduseres med 18 prosent og staten får 40 milliarder skattekroner mer å rutte med hvis det innføres skatt på bolig.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy