Fagskolene
Ønsker flere studenter
NYTTIG FAGSKOLE: Lene Brattberg, Kirsti Forsberg og Britt Helen Kværnerud la om hjemmetjenesten i Gjøvik etter at de hadde tatt fagskolen.
Erik M. Sundt
Regjeringen ønsker flere studenter i helse- og sosialfag og foreslår 16 millioner til videreutdanning på fagskolene.
karin.svendsen@fagbladet.no
Rektor ved Fagskolen Aldring og helse er glad for at fagskoletilbudet er nevnt i statsbudsjettet for 2017.
Litt engstelig
– Vi blir glad for lite, sier Signe B. Gjelstad. Hun var på forhånd litt engstelig for at fagskolene ikke skulle komme med i budsjettet. Grunnen var at fagskoleutdanning ikke er nevnt i Demensplan 2020.
– Det er viktig for studentene på fagskolene at myndighetene verdsetter og satser på dem, mener Gjelstad.
Fortjener å bli sett
Når fagskoleutdanningen er med i statsbudsjettet, bidrar det etter hennes mening både til å styrke statusen til yrkesfagene og til studiene ved fagskolene.
– Det fortjener våre studenter, for det er mye arbeid å gjennomføre et toårig studium på fagskolenivå, sier hun.
Hun håper også at en plass i statsbudsjettet vil legge føringer for kommunene når de kartlegger kompetansen og lager sine kompetanseplaner.
Kompetanseløft
I statsbudsjettet for 2017 foreslår regjeringen å øke bevilgningen til fagskoleutdanningen innen helse- og sosialfag med 16 millioner kroner. Til sammen foreslår de å øke bevilgningene til utdanning i sektoren med 40 millioner.
Tusen studenter
Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse (NKAH) og deres Fagskolen Aldring og helse er en av flere som tilbyr videreutdanning på fagskolenivå innenfor helse- og omsorgssektoren.
Fagskolene tilbyr videreutdanning til personer med fagutdanning og fem års yrkespraksis. Studiene er tilrettelagt for å kombinere jobb og studier.
Om lag 1000 fagfolk gjennomførte en NOKUT-godkjent fagskoleutdanning innen helse- og sosialfag i 2015.