Skulle trøste barn - ødela ryggen

Barnehageassistent fikk ikke yrkesskadeerstatning

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

colourbox, Fotomontasje: Per Flakstad

Da barnehageassistenten løftet opp det urolige barnet for å trøste, fikk hun en vriding i ryggen og prolaps. Nå ankes dommen som ga henne avslag på yrkesskadeerstatning.

2015112608063120151204110305

per.flakstad@fagbladet.no

Fagforbundet mener dommen er uriktig, og har bestemt seg for å anke den, opplyser lederen av Fagforbundets kompetansesenter for Oslo, Anne Green Nilsen til Fagbladet.

Hendelsen skjedde i januar 2011. Assistenten holdt barnet i armene for å trøste, og kjente smerter i ryggen da hun satte det ned på en stol. Hun holdt ut resten av dagen selv om hun hadde vondt, men tre dager etter ble hun sykmeldt.

Ufør

En MR-undersøkelse konstaterte at hun hadde pådratt seg et stort prolaps, og hun har siden gått på ulike smertestillende medisiner og vært operert flere ganger. Hun har ikke vært i jobb siden hun ble sykmeldt.

I august godkjente NAV ryggskaden som yrkesskade, og assistenten har nå søkt om uføretrygd.

Hun søkte også om yrkesskadeerstatning, men fikk avslag fra Oslo Pensjonsforsikring AS. Dermed endte saken i retten.

Plutselig, konkret hendelse

Assistenten mener hun har krav på erstatning fordi skaden hennes skjedde etter en plutselig og konkret hendelse, og at det ikke var en belastningslidelse hun hadde pådratt seg over tid. Hvis retten ikke godtar det, mente hun at hun skaden uansett skyldtes påvirkning fra en skadelig arbeidsprosess som hun i liten grad kunne kontrollere selv.

Oslo Pensjonsforsikring mente på sin side at det er innenfor det normale for barnehageassistenter å løfte urolige barn, og at løftet ikke kan anses som en skadelig arbeidsprosess.

Ikke unormalt arbeid

Oslo tingrett er kommet til at det ligger innfor normale arbeidsoppgaver når en barnehageassistent må løfte et urolig barn. Retten mener også at det ikke kan karakteriseres som spesielt risikofylt eller tungt å løfte et barn på ca. 25 kilo.

Etter en helhetsvurdering er retten derfor kommet til at assistenten ikke ble utsatt for en usedvanlig påkjenning som ligger utenfor arbeidets vanlige rammer. Dermed foreligger det etter rettens syn heller ingen erstatningspliktig arbeidsulykke, og at ryggskaden heller ikke skyldes påvirkning fra en skadelig arbeidsprosess.

Retten var imidlertid i noe tvil. Det er også stor styrkeforskjell mellom partene i saken, og derfor valgte retten å ikke idømme assistenten saksomkostninger selv om hun tapte saken.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy