Sikrer liv i hundre kommuner

LIVREDDENDE BRANNMANSKAP: Med representanter fra departement, kommune, Fagforbundet og Norsk Luftambulanse som tilskuere, demonstrerte brannmannskapene hvordan de kan redde ved hjertestans mens de venter på ambulansen.

LIVREDDENDE BRANNMANSKAP: Med representanter fra departement, kommune, Fagforbundet og Norsk Luftambulanse som tilskuere, demonstrerte brannmannskapene hvordan de kan redde ved hjertestans mens de venter på ambulansen.

Erik M. Sundt

Ideen ble til i Norsk Luftambulanse; Å gi brannmannskap utvidede førstehjelpskunnskap og hjertestarter. Nå er kommune nummer hundre med i prosjektet Mens du venter på ambulansen.

2015051112000020150511131725

ola.tommeras@fagbladet.no

– De færreste hadde turt å håpe at prosjektet skulle få en slik respons siden det ble realisert for tre år siden, forteller prosjektleder Tom Hanssen.

Like før helga markerte Norsk Luftambulanse, sammen med støttespillerne Fagforbundet og Gjensidigstiftelsen, at kommune nummer hundre er med, som er Asker kommune i Akershus.

Først på ulykkessted

Siden starten har mer enn 1500 brann- og redningsmannskap fått opplæring gjennom prosjektet, med blant annet bruk av hjertestarter. Historiene om mennesker som har blitt reddet i kritiske minutter mens ambulansen er på vei, er flere.

Brannmannskapene er ofte først på ulykkesstedet, og deres kunnskap utgjør mange ganger en forskjell på liv og død for pasienten mens ambulansen er på vei. I tillegg kan de rykke ut til pasienter dersom ambulanse er opptatt.

Kommuner står i kø

Prosjektet startet i Senja; siden har Norsk Luftambulanse i samarbeid med Fagforbundet og medlemmer i brann- og redningsvesen, gitt opplæring og hjertestartere til 35 kommuner hvert år. I tillegg får mannskap i de første kommunene oppfriskningskurs. Bare i inneværende år skal mannskap i brann- og redningsvesen i 82 kommuner få oppfriskning. Samme dag som kommune nummer hundre ble markert i Asker, fikk mannskap i Herøy – som var blant de første i prosjektet – oppfriskningskurs.

– Vi har fortsatt venteliste, og nye kommuner kommer til hele tida, forteller Hanssen.

I første omgang har Norsk luftambulanse prioritert opplæring til brann- og redningsmannskap i kommuner med store avstander. Nå er turen kommet til mer sentrumsnære kommuner som Asker.

Bidra til ny tenking

– Drømmen vår nå er at erfaringene fra prosjektet legges merke til, og at myndighetene tar ansvar for slik opplæring en gang i framtida, sier Hanssen.

Det støttes av Iren Luther i Fagforbundet, som mener erfaringene som både Fagforbundets medlemmer og luftambulansen har trukket, må bidra til nytenking.

– De gode erfaringene fra ”Mens du venter på ambulansen” må medføre at opplæringen implementeres i den akuttmedisinske kjeden, sier hun, og understreker at dette ikke erstatter ambulanse.

– Brannmannskap som kan rykke ut og gjøre livreddende førstehjelp kommer i tillegg til ambulanse, påpeker hun.

– Naturlig å starte med brannmannskap

Leder for regionkontorene i Nors Luftambulanse, Lillian Elvestad, har fulgt prosjektet siden starten.

– Ingen stilte noen gang spørsmål ved om brann var riktig sted å begynne, da vi skulle sette i gang med denne typen opplæring. Våre mannskaper møter brann- og redningsmannskap landet rundt. Det er knallfolk, forteller hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy