JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fylkestingvalget:

Se oversikten: I disse fylkene velger Senterpartiet rødgrønt

Tomas Norvoll (t.h.) fortsetter som fylkresrådsleder i Nordland fylke, i et samarbeid med blnat annet Senterpartiet.

Tomas Norvoll (t.h.) fortsetter som fylkresrådsleder i Nordland fylke, i et samarbeid med blnat annet Senterpartiet.

Helge Rønning Birkelund

Både i Innlandet, Telemark/Vestfold, Viken, Rogaland og Nordland blir det garantert rødgrønt samarbeid etter fylkestingsvalget.

2019091215150020190913091351

helge@lomedia.no

Spesielt i fem fylker var det veldig spennende hvilket fløy Senterpartiet ville vende seg til etter valget. I etterkant viser det seg at de fleste fylkene ender med rødgrønt samarbeid.

Fagforbundet utelukker ikke samarbeid med MDG

Både i Innlandet, Telemark/Vestfold og Nordland blir det samarbeid mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Høyst sannsynlig også i Viken.

Innlandet

I Innlandet, med Oppland og Hedmark samlet til et fylke, var det knyttet stor spenning til om Senterpartiet skulle lande på borgerlig side etter valget. Høyre flørtet, men fikk altså ikke napp. Leder Anita Ihle Steen i Innlandet Ap og lederne for Oppland og Hedmark Sp, Bengt Fausterane og Per Martin Sandtrøen, skriver i en pressemelding at det blir rødgrønt samarbeid i det nye fylket.

I fylkestingsvalget i Innlandet fikk Ap en oppslutning på 34 prosent og 20 mandater, mot Sps 28 prosent og 16 mandater.

– Det er viktig hvilken retning samfunnet skal gå. Derfor har vi valgt å si nei takk til fylkesordførervervet. Det har vi gjort fordi velgerne har bedt om rødgrønn politikk, sier Aud Hove (Sp), som nå blir fylkesvaraordfører. Even Aleksander Hagen går fra å være fylkesordfører i Oppland til tilsvarende verv i Innlandet fylke.

– Vi går sammen om et prosjekt der vi utvikler både by og bygd i hele Innlandet. Vi skal løfte de områdene vi har snakket varmt om. Det er snakk om arbeidsplasser, god skole og bredbånd til alle, sier Even Aleksander Hagen.

Derfor mener hun at valgresultatet er bra for Fagforbundets medlemmer

Nordland

Tomas Norvoll (Ap) fortsetter som fylkesrådsleder i Nordland.

Høyre, Frp og Venstre tilbød partiet begge toppvervene, for på den måten å lokke Senterpartiet vekk fra Arbeiderpartiet, men fikk ikke napp. Senterpartiet vil fortsette i posisjon sammen med Arbeiderpartiet, KrF og SV.

Viken

Landets største fylke, Viken, får også en rødgrønn koalisjon. Tonje Brenna (31) fra Arbeiderpartiet blir fylkesrådsleder, mens Anne Beathe Tvinnereim (Senterpartiet) blir nestsjef.

Ingen avtale er underskrevet, men det går mot en rødgrønn koalisjon bestående av Ap, Sp, SV og MDG.

Telemark/Vestfold

Tidligere statsråd for Senterpartiet, Terje Riis-Johansen, blir fylkesordfører i det nye fylket Vestfold/Telemark. Han får med seg dagens fylkesordfører i Telemark, Sven Tore Løkslid.

Trøndelag

Etter mye fram og tilbake før valget, og spekulasjoner om at Senterpartiet skulle bytte side, er resultatet i Trøndelag som før valget: Tore O. Sandvik (Arbeiderpartiet) fortsetter som fylkesordfører, mens Tomas Iver Hallem (Senterpartiet) blir varaordfører.

Vestland

Her er det ikke avklart, men Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, SV og MDG har samtaler.

Oslo

Her er det klart at Raymond Johansen fortsetter som byrådsleder, med SV og MDG i et samarbeid i første omgang.

Troms og Finnmark

Her pågår det forhandlinger i første omgang mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Arbeiderpartiet ble det største partiet ved valget, men gikk tilbake mens Senterpartiet opplevde stor vekst også her.

Møre og Romsdal

Det ligger an til at Arbeiderpartiet får fylkesordfører sammen med MDG og Fremskrittspartiet; og tre lokale lister. Tove Lise Torve blir fylkesordføreren. Her har Senterpartiet valgt å samarbeide med Høyre.

Agder

Her lå det an til at Arbeiderpartiet skulle få fylkesordføreren i et valgteknisk samarbeid med Fremskrittspartiet, men Frp snudde og samarbeider i stedet med Høyre, KrF, Venstre, Partiet De Kristne og Pensjonistpartiet. Utenfor står Ap og Senterpartiet.

Rogaland

Torsdag kveld ble det klart at Arbeiderpartiet får fylkesordføreren. Marianne Chesak får oppdraget, i et samarbeid med Senterpartiet, KrF, MDG og Venstre. Senterpartiets Arne Bergsvåg blir varaordfører.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy