GIKK FOR KVALITET: Trenden snur, og Sarpsborg leder. I renovasjonsanbudet som ble avgjort denne måneden, var pris vektet med kun 40 prosent.
Ola Tømmerås
ola.tommeras@fagbladet.no
Denne måneden skrev Sarpsborg kontrakt på renovasjon med Norsk Gjenvinning. Til høsten starter det fem år lange oppdraget. Ved tildeling ble pris vektet med kun 40 prosent, mens miljø og arbeidsvilkår telte 60 prosent. Ved dette anbudet måtte bransjen vise fram helt andre kvaliteter enn å være billigst mulig for å vinne det fem år lange oppdraget i Østfold-byen.
Resultatet ble et av landets beste miljøanbud, med blant annet Norges første helelektriske renovasjonsbil, i tillegg til detaljerte beskrivelser av hvordan arbeidsvilkår skal ivaretas – utarbeidet av operatøren selv.
• Oslo: Underbyr etablerte selskaper – anklages for lønnsdumping
FULLELEKTRISK: To slike biler fra britiske Dennis Eagle, med opptil ni timer arbeidstid per lading, vil hente avfalli Sarpsborg fra neste høst.
Dennis Eagle
Best – ikke billigst
– Vi lot tilbyderne selv konkurrere om å være mest miljøvennlige og den beste arbeidsgiveren. Vi fikk inn fire knakende gode tilbud, forteller teamleder for avfall og renovasjon i Østfold-byen, Sven-Erik Svendsen.
Tilbyderne la mye arbeid i å utrede gode miljøløsninger og beskrive i detalj hvordan opplæring skal skje, rekruttering og øvrige vilkår for ansatte. Det var dette de konkurrerte om, dersom de ville ha oppdraget til en verdi av 23,8 millioner kroner i året i fem år.
Sarpsborg satt minstekrav i anbudet, men fikk langt mer enn det. Norsk Gjenvinning vant med et tilbud som blant annet gjør at Sarpsborg blir første kommune med elektriske renovasjonsbiler. To sentrumsbiler skal vær elektriske mens resten skal gå på biogass.
• Renovatør: – En gang var dette en kremjobb
– Kjenner eget fag best
I de fleste anbud blir kvalitetskravene utarbeidet i detalj av byråkrater og ingeniører i kommunene. I Sarpsborg tror verken et flertall av politikerne eller byråkrater at dette gir bedre tilbud.
– Det er jo tilbyderne som er eksperter i sitt eget fag, og som vet hvordan oppdraget kan gjøres best mulig, påpeker Svendsen.
– Dessuten kan det klart være en fordel at operatøren har eierskapet til løsningene når de skal utføre oppdraget.
Plan mot sosial dumping
Det hele begynte egentlig for over ett år siden. Da vedtok bystyret i Sarpsborg en 16 punkts plan mot sosial dumping som skal ligge til grunn for alle kommunale innkjøp. I tillegg har bystyret vedtatt klima- og miljøplaner. Dermed var det duket for forslag om å ta renovasjon tilbake i egenregi.
– Vi ønsket å ta tjenesten tilbake, men var for seint ute. Det var ikke tid nok til å utrede det denne gangen, sier Tor Egil Brusevold, leder i utvalg for landbruk og teknikk (Ap).
Han er likevel strålende fornøyd med anbudet, og har ikke noe problem med å forsvare at pris ble vektet lavest.
– Jeg har aldri hørt en eneste innbygger gi uttrykk for at de vil ofre arbeidsvilkår for å spare noen tiere i året på renovasjonsgebyret, sier Brusevold.
Prisjag rammer de ansatte
Brusevold jobber selv i transportbransjen når han ikke er politiker, og er tindrende klar på at konkurranse om å være billigst rammer de ansatte.
– Drivstoff koster det samme og bilene koster det samme - uansett hvilket selskapsnavn eller kommunenavn som står på bilen. Det er ikke så mye annet enn lønn og arbeidsvilkår man kan konkurrere med. Enten så presses lønna ned, eller så presses effektiviteten opp. I begge tilfeller går det utover de ansatte, sier han.
Sarpsborg-anbudet
• Kontrakt ble undertegnet denne måneden. Anbudsvinner var Norsk Gjenvinning, som også har oppdraget i dag. Anbudsperioden er fem år, og starter neste høst.
• Vekting på pris ble presset helt ned i 40 prosent. Vekting av miljø og arbeidsvilkår ble hevet til 60 prosent.
Dette fikk Sarpsborg
• Landets første helelektriske renovasjonsbiler, to biler som skal betjene sentrum.
• Seks renovasjonsbiler skal gå på biogass.
• En detaljert plan for hvordan å ivareta de ansatte, med hensyn til opplæring, rekruttering og lønns- og arbeidsvilkår – utarbeidet av operatøren selv.
Jeg har aldri hørt noen innbyggere gi uttrykk for at de vil ofre arbeidsvilkår for å spare noen tiere i året på renovasjonsgebyret.
Tor Egil Brusevold, leder teknisk utvalg (Ap)
Bjørn A. Grimstad
LITT AV HVERT: Utsnitt av lunsj fra fire ulike bransjer.
Sissel Rasmussen / grafikk: André Martinsen
SETTER GRENSER: Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.
Ida Bing
FORNØYD: – Dette er utrolige tall, sier Høyre-leder Erna Solberg om den nye valgmålingen for Dagbladet og Vårt Land. Dette uvanlige bildet ble tatt av NTBs fotograf på et sentralstyremøte i Høyre.
Javad Parsa / NTB
VIKTIG: Størrelsen på trygdeoppgjøret er avgjørende i en tid som er krevende for mange, sier Fagforbund-nestleder Odd-Haldgeir Larsen.
Fagforbundet
SMART VAL: Monica Knapskaug er trainee i helsefag på Haukeland sjukehus. Med ny oppgåvedeling er helsefagarbeidarar i ferd med å bli langt meir ettertrakta på arbeidsmarknaden.
Kathrine Geard