– Det er viktig for meg at den politiske ledelsen i kommunen kommer på banen med klare mål og planer for hvordan de skal motarbeide rasisme og diskriminering i arbeidslivet, sier leder av SVs inkluderingsutvalg, Marian A. Hussain.
Marius Nyheim Kristoffersen
oystein.windstad@fagbladet.no
Det har kommet flere reaksjoner etter at Fagbladet skrev om en hjelpepleier som har fått 80.000 kroner i erstatning for diskriminering fra Oslo kommune.
Kvinnen fikk ikke fortsette i et vikariat fordi hun har mørk hudfarge:
– Jeg er utrolig takknemlig for at så mange har engasjert seg i saken min og for at den har fått så mye oppmerksomhet. Mitt ønske er at ingen andre skal oppleve det som skjedde med meg, sier hjelpepleieren på telefon til Fagbladet fra Sverige.
Etter at Fagbladet skrev om saken ble den fulgt opp av blant andre NRK.
Byrådsleder takker
Diskrimineringen hun opplevde har også blitt mye diskutert på Facebook og Twitter.
En av dem som reagerte, er leder av SVs inkluderingsutvalg, Marian A. Hussain. Hun delte saken på Twitter og skrev at dette er noe minoritetskvinner har sagt fra om før, og fikk svar av byrådsleder Raymond Johansen (Ap):
«Tusen takk for at du sier ifra. Slik skal vi ikke ha det.» svarte Johansen.
Hussain fulgte opp med spørsmålet «Hva er byrådets plan?»
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Skjermdump fra Twitter
– Saken viser at vi må gjøre noe
Hussain jobber i Oslo som vernepleier. Hun sier dette om bakgrunnen for at hun skrev på Twitter:
– Det er viktig for meg at den politiske ledelsen i kommunen kommer på banen med klare mål og planer for hvordan de skal motarbeide rasisme og diskriminering i arbeidslivet. Denne saken viser at det må gjøres noe, sier politikeren som er 3. vara på Stortinget for Oslo SV.
Byrådet beklager
Eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) i Oslo svarer på vegne av byrådet på Hussains Twitter-spørsmål:
– Jeg ble opprørt av å lese historien og er glad for at «Anna» sa ifra. Dette er rett og slett helt uakseptabelt, og jeg vil beklage på vegne av Oslo kommune, sier byråden til Fagbladet.
– Det er bra at Likestillings- og diskrimineringsombudet er så tydelige i konklusjonen. Selv om man ikke skal generalisere ut fra enkeltsaker, er det åpenbart at diskriminering fortsatt er et problem i norsk arbeidsliv. Denne saken bør være en vekker for oss alle, sier hun til Fagbladet og legger til:
– Oslo kommune er en av landets største arbeidsgivere. Våre medarbeidere skal gjenspeile byens mangfold og vi skal klare å se muligheter i mangfold.
Hjelpepleieren: – Jeg vil jobbe i Oslo igjen
Vikaren som fikk 80.000 i erstatning bor nå i Sverige. Hun har et svensk navn, siden hun ble adoptert til Sverige fra et afrikansk land som liten:
– Det har vært vanskelig for meg å gå videre og jeg har fryktet at det samme kan skje igjen. Det jeg opplevde, ble hengende over meg lenge, sier hun og viser til at det tok lang tid før hun fikk beklagelsen, og tre år før erstatningen kom.
– Vil du jobbe for Oslo kommune igjen?
– Ja, det vil jeg. Det betydde veldig mye for meg da jeg til slutt fikk telefonen fra kommunen, og de ærlig og oppriktig beklaget det jeg har opplevd. Hun jeg snakket med var tydelig lei seg og skjemtes. Jeg liker Oslo veldig godt, og i dag ønsker jeg meg tilbake, sier kvinnen i intervjuet med Fagbladet.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
ETTERLYSER OPPKLARING: Tydeligere retningslinjer ville vært bra både for ansatte og brukere ved sykehjem, mener professor i sykepleie Siren Eriksen.
Martin Lundsvoll / Aldring og helse
RETTEN TIL PRIVATLIV: Fag- og kvalitetsrådgiver Melita Lustica (f.h) og hjelpepleierne Rabia Erdemir og Kari Trosholmen ved Mariehaven sykehjem i Bærum sier de tilrettelegger så mye de kan for at beboerne skal ha et privatliv.
Anita Arntzen
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
NÆRHET: Fysisk berøring er viktig også for personer med demens, men kan misforstås.
Colourbox