JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frp kritiserer Oslo-byrådet for dårlig matstell for de eldre. Ap-byrådet vil beholde sentralkjøkken

Anita Arntzen

I sitt alternative Oslo-budsjett foreslår Fremskrittspartiet 30 millioner kroner til nye sykehjemskjøkken. – Det var Sylvi Listhaug som la ned kjøkkenene, sier helsebyråd Robert Steen (Ap).

2019112910324520191202124728

andreas.tharaldsen@fagbladet.no

– Vi vil at de eldre skal få riktig ernæring, kunne kjenne den gode matlukten og få det bedre på sykehjemmene, sier Aina Stenersen (Frp) som leder helse- og sosialutvalget i Oslo.

Fremskrittspartiet vil få slutt på at maten lages på et sentralkjøkken før den fraktes ut på sykehjemmene. Derfor vil de bevilge penger – 30 millioner kroner – til å bygge lokale sykehjemskjøkken. De vil også søke tilskudd fra regjeringens nye ordning for kjøkken på sykehjem.

André bruker vidunderpulver fra røde alger: Slik lager kokken mat de eldre kan spise helt uten tenner

– Det meste av maten kommer fra et storkjøkken i Silurveien, sier Aina Stenersen til Fagbladet.

Aina Stenersen peker på at én av tre pasienter på sykehjem er underernærte. Hun er ikke imponert over matstellet på Oslo-sykehjemmene.

Prøvetaking og kontroll før utkjøring av mat fra sentralkjøkken. (Illustrasjonsfoto)

Prøvetaking og kontroll før utkjøring av mat fra sentralkjøkken. (Illustrasjonsfoto)

Anita Arntzen

– Når man tenker på at eldre i snitt har to år på sykehjem, så bør det være en selvfølge at de skal kunne spise godt, sier Stenersen.

Helsebyråd Robert Steen (Ap) tror ikke det er storkjøkkenet som har skyld i at mange eldre ikke får i seg nok mat.

– Det er ikke nødvendigvis matkvaliteten i seg selv som er utfordringen med sentralkjøkken, men at det mangler kunnskap om mat i siste ledd før servering. Et fremtidsrettet mat- og måltidstilbud må gi eldre flere valg og et større mangfold i mattilbudet. Det er viktig for ernæring og matlyst, skriver helsebyråden i en e-post til Fagbladet.

Nå skal maten lages på sykehjemmet igjen

Byrådet mener nye sykehjemskjøkken er feil bruk av penger.

– Jeg er helt enig i at ernæringsrik mat til eldre er kjempeviktig. Men det viktigste rådene vi får for å øke matglede og ernæringen til beboere på sykehjem er ikke at vi bruker pengene på bygging og drift av større og kostbare produksjonskjøkken på hvert sykehjem. Men at det er gode kokker og fagfolk der maten lages, og at sykehjemmene har ansatte med matfaglig kompetanse som tilbereder og presenterer maten, og lager en god ramme for måltidene, skriver byråden.

Dette betyr statsbudsjettet for deg som jobber i helsesektoren

Han viser til at kommunen gjennomfører forsøk med egne matverter og valgfri meny på Vinderen bo- og servicesenter, som de vil utvide til tre nye sykehjem. Byrådet vil teste ut denne ordningen før de vurderer å bygge nye sykehjemskjøkken.

Aina Stenersen (Frp) svarer byråden med at det ene ikke utlukker det andre.

– De sykehjemmene som har kjøkken fra før, har også gode kokker og matkompetanse.

Robert Steen viser til at det var det daværende Frp-byrådet som sentraliserte sykehjemskjøkken.

– Så vil jeg si at det er bra at Frp er opptatt av mat og ernæring for eldre i Oslo. Det var daværende byråd Sylvi Listhaug som tok beslutningen om at flere sykehjemskjøkken ble lagt ned og matlaging i større grad skulle sentraliseres i Oslo, skriver Robert Steen.

Aina Stenersen synes kritikken er malplassert.

– Jeg satt ikke engang i bystyret da Sylvi Listhaug var byråd, så det kan ikke jeg svare for. Dette er en retorisk manøver fra byrådet, noe som er synd og avsporer en viktig debatt om ernæring for eldre, sier hun.

Følg Fagbladet på Facebook

Etter Fagbladet publiserte saken, har Maria Alseth som er rådgiver for eldreminister Sylvi Listhaug (Frp), gjort oppmerksom på en faktasjekk fra Faktisk.no som tilbakeviser påstanden om at det var Listhaug som la ned sykehjemskjøkkenene som helsebyråd.

– Steen farer med løgn når han påstår at jeg la ned sykehjemskjøkkenene i Oslo, det stemmer overhode ikke. Denne løgnen, som Ap i Oslo har brukt før, er grundig tilbakevist hos faktisk.no. Jeg har alltid vært opptatt av at eldre skal få god og hjemmelaget mat, og jeg vil ha matlukta tilbake på sykehjem. Derfor har Frp og regjeringen nå etablert en tilskuddsordning som kommunene kan søke på for å få kjøkkenet tilbake på sykehjem og omsorgsboliger. Jeg registrerer at byrådet ikke prioriterer kjøkken på sykehjem, men er mer opptatt av å redusere kjøttforbruket på sykehjem og detaljstyre hva eldre skal spise. Det er politisk fanatisme. Utfordringen er ikke at eldre spiser for mye kjøtt men at mange er underernært og ikke får i seg nok mat, skriver eldreminister Sylvi Listhaug til Fagbladet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy