JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Styret i Helse Sør-Øst vedtok å privatisere IT-tjenestene

Under styremøtet til Helse Sør-Øst ble Fagforbundets konserntillitsvalgt, Svein Øverland (han som rekker opp hånda), den eneste som stemte imot privatisering av IT-tjenestene i sykehusforetaket.

Under styremøtet til Helse Sør-Øst ble Fagforbundets konserntillitsvalgt, Svein Øverland (han som rekker opp hånda), den eneste som stemte imot privatisering av IT-tjenestene i sykehusforetaket.

Fagbladet

LOs konserntillitsvalgte var den eneste som stemte imot privatiseringen.

2016090912571420230821171436

vegard.velle@fagbladet.no

IT-oppdraget omtales som et av Europas største i sitt slag og kan være verdt opp mot sju milliarder kroner. Fram til nå er det Helse Sør-Østs eget selskap, Sykehuspartner, som har stått for moderniseringen i Helse Sør-Øst. Nå ligger det an til at et av de to amerikanske selskapene, Hewlett Packard Enterprise eller Computer Sciences Corporation tar over.

Sykehuspartner vil fremdeles drifte IT-tjenester i helseforetaket og vil formelt sett være kontraktpart med den eksterne kontraktpartneren, altså bestiller av tjenestene.

150 ansatte blir overdratt

Som en følge av privatiseringen vil 150 arbeidstakere i Sykehuspartner bli virksomhetsoverdratt til det nye selskapet som skal gjennomføre IT-moderniseringen.

Vedtaket skjedde trass motstand fra mange av de ansatte, som på eget initiativ hadde laget et alternativt forslag, hvor Sykehuspartner fortsatte å utvikle sykehusforetakets IT-tjenester. Også Fagorganisasjonene Fagforbundet, El- og IT-forbundet og NITO var mot privatiseringen. Fagfolk har også vært kritiske til pasientsikkerheten ved privatiseringen.

Ønsket å utsette vedaket

Under styremøtet fremmet styremedlem Svein Øverland følgende forslag til vedtak: Saken utsettes og det utredes videre drift i egenregi, blant annet basert på fagfolk i Sykehuspartners forslag. Ved voteringen falt forslaget til Øverland med ni mot en stemme. Både Legeforeningens og Sykepleierforbundets representanter stemte dermed for utflaggingen.

Ønsket modernisering i egen regi

Svein Øverland, som er konserntillitsvalgt for LO, fremmet deretter følgende alternative forslag: ”En tverrfaglig gruppe fagfolk har fremmet en rekke forslag – kalt Gevinstrealiseringsplan - som viser at modernisering av ikt kan gjøres i egen regi hurtigere og rimeligere, med stort fokus på datasikkerhet og å vri ressursbruken mot gode kliniske løsninger. Det forutsettes at det utarbeides et godt oppdatert alternativ basert på forslag fra tidligere nevnte gruppe fagfolk. Å gjøre moderniseringen i egen regi vil i mindre grad belaste likviditeten i en foretaksgruppe med store investeringsbehov og anstrengt likviditet, og på en bedre måte realiserer gevinster av allerede gjennomførte investeringer og reduserer risiko. Helse Sør-Øst vil også bidra til beholde viktige kompetansemiljøer og -arbeidsplasser i Norge.”

Norge trenger noe å leve av etter olja

– Prosessen bærer preg av en slagside mot å velge en ekstern IT-leverandør. De ansatte i Sykehuspartner er høykompetente arbeidstakere med spisskompetanse innen sitt fagområde. De representerer kompetansearbeidsplasser vi trenger. Norge trenger noe å leve av etter olja, sier Øverland.

Stort sprang for digitaliseringen

Direktør i Helse Sør-Øst, Cathrine M. Lofthus, hadde følgende kommentar etter styremøtet:

– Satsingen gjør at vi kan gjennomføre moderniseringen på tre år, og dette vil bety et stort sprang for digitaliseringen i Helse Sør-Øst. Vi styrker pasientsikkerheten gjennom en sikker og stabil infrastruktur, og vår felles tjenesteleverandør, Sykehuspartner, kan bruke sine ressurser mer målrettet mot å understøtte sykehusenes behov for IKT-tjenester. Vår utredning viser at vi kan hente ut betydelig gevinst ved å inngå en slik avtale. Dermed frigjør vi ressurser som kan brukes på pasientbehandling eller investeringer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy