SYNLIGGJØRE: Fagforbundet Skien-Siljan har begynt å arbeide med å synliggjøre fagarbeidernes kompetanse, skriver Elisabeth Timeland, hovedtillitsvalgt i Skien kommune.
Hush Naidoo/Unsplash
Hovedtillitsvalgt i Skien kommune og leder i Fagforbundet Skien-Siljan
Jeg leser i en undersøkelse at seks av ti sykepleiere mener de bruker for mye tid på det som ikke er sykepleiefaglige oppgaver.
Det kommer ikke som en overraskelse på Fagforbundet Skien–Siljan at noen sykepleiere kan kjenne det slik.
Gjør andre oppgaver
I Skien kommune er det politisk vedtatt en generell bemanningsnorm i helse og velferd. Det vil si at vi skal ha 45 prosent helsefagarbeidere, 45 prosent sykepleiere og 10 prosent assistenter uten formell kompetanse. Det sier seg vel selv at vi i vanlige enheter ikke trenger en så stor prosentandel med sykepleiere. Det er ikke nok sykepleiefaglige oppgaver til det.
Dermed må sykepleierne gjøre oppgavene til en helsefagarbeider. Oppgaver sykepleierne er overkvalifiserte til å gjøre. Dette er dårlig prioritering av pengene, mener Fagforbundet.
• Helsedepartementet: – Sykehusene skal ikke kutte ned på helsefagarbeidere
Rett person på rett plass
Fagforbundet Skien–Siljan ser frem til en debatt rundt en ny kompetanseplan i Skien kommune. Dette arbeidet er akkurat satt i gang.
Fagforbundet ønsker i dette arbeidet å synliggjøre fagarbeidernes kompetanse og å vise hvor fornuftig det er å bruke rett person på rett plass. Det gagner ingen å sysselsette ansatte til oppgaver som de er overkvalifisert til å gjøre. Det koster for mye, og det kan ikke forsvares i det lange løp.
Alle er like viktige
Jeg husker godt da en tidligere hovedtillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund sa: «En sykepleier og en helsefagarbeider/ hjelpepleier har nokså lik utdanning og likt teorigrunnlag. Det er bare det at sykepleieren går mer i dybden i temaene når de utdanner seg.»
Fagforbundet ønsker alle yrkesgrupper velkommen på arbeidsplassene. Alle er like viktige. Vi må ansette personer som har den kompetansen vi trenger, og vi må utnytte de ressursene vi har best mulig før vi ansetter nye.
Gøyere på jobb
Kort sagt så må vi bruke de folkene vi har, gi de den opplæringen som er nødvendig og lage bemanningsplaner ut ifra vårt reelle behov. Dermed kan vi rekruttere ny kompetanse når det er behov.
Gjør vi dette, blir det gøyere på jobb for alle yrkesgruppene.
OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.
Werner Juvik
MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
SKÅL: 43 prosent av norske arbeidstakere må selv betale for julebordet selv.
Colourbox
– Vi er overrasket over den sterke økningen ettersom svakere kronekurs har ført til høyere levekostnader i utlandet, sier Nav-direktør Hans Christian Holte.
Hanna Skotheim
Offentlig ansatte renholdere er en gruppe som har særaldersgrense. For å få særalderspåslaget som regjeringen foreslår i nye pensjonsregler må de kunne dokumentere stillingsprosent og at de faktisk hadde stilling med særaldersgrense 30 år tilbake i tid.
Werner Juvik
NAV-ANSATT: Fardowsa Qambi har jobbet som veileder ved Nav i bydel Sagene i Oslo i to år.
Jo Straube
Elisabeth Timland, hovedtillitsvalgt i Skien kommune og leder i Fagforbundet Skien-Siljan.
Privat
SYNLIGGJØRE: Fagforbundet Skien-Siljan har begynt å arbeide med å synliggjøre fagarbeidernes kompetanse, skriver Elisabeth Timeland, hovedtillitsvalgt i Skien kommune.
Hush Naidoo/Unsplash
Elisabeth Timland, hovedtillitsvalgt i Skien kommune og leder i Fagforbundet Skien-Siljan.
Privat