Kronikk

Jeg kan ikke bli sykepleier fordi jeg mangler sannsynlighetsregning og en særoppgave om Hamlet. Det er veldig frustrerende

2019073109150020190801123306
IKKE GOD NOK: Jeg er gjennomsnittlig god i matte, er født og oppvokst i Norge og har svært gode karakterer i norsk, både muntlig og skriftlig. Likevel er jeg ikke god nok til å komme inn på sykepleierutdanningen, skriver kronikkforfatteren.

IKKE GOD NOK: Jeg er gjennomsnittlig god i matte, er født og oppvokst i Norge og har svært gode karakterer i norsk, både muntlig og skriftlig. Likevel er jeg ikke god nok til å komme inn på sykepleierutdanningen, skriver kronikkforfatteren.

Green Chameleon/Unsplash

Hadde jeg bare søkt et år tidligere, før de nye kravene i matte og norsk, hadde jeg vært god nok.

Helsefagarbeider

Kronikkforfatteren ønsker å være anonym fordi det er delte meninger på arbeidsplassen hennes om det er greit å søke seg til sykepleierstudiet.

Sommeren 2013 tok jeg fagbrev som helsefagarbeider. Jeg var stolt, glad i jobben min og gledet meg til veien videre.

Etter noen år ble det stor mangel på sykepleiere på arbeidsplassen min. Jeg følte meg etter hvert klar for nye utfordringer og søkte på sykepleien i starten av 2019. Men jeg kom selvfølgelig ikke inn da jeg manglet matematikk og norsk.

Ikke god nok

Jeg er gjennomsnittlig god i matte, er født og oppvokst i Norge og har svært gode karakterer i norsk, både muntlig og skriftlig. Likevel er jeg ikke god nok til å komme inn på sykepleierutdanningen.

Hadde jeg bare søkt et år tidligere, før de nye kravene i matte og norsk, hadde jeg vært god nok.

Hjelpepleier Rosa: – Nyutdannede sykepleiere kan ikke sammenlignes med oss helsefagarbeidere og hjelpepleiere med lang arbeidserfaring

Hvordan er det gjennomførbart?

Da jeg ikke kom inn på studiet, sjekket jeg mulighetene for å få tatt de fagene jeg manglet. Men det skulle vise seg ikke å være så enkelt.

Da jeg kontaktet karrieresenteret i det fylket jeg bor i, fikk jeg beskjed om at jeg kunne ta fagene via Nettskolen. De fortalte meg at norsken er så omfattende at de anbefaler at jeg tar den over to år og at jeg tar matematikken over ett år. Det vil si tre år i tillegg til at jeg hadde måttet jobbe. For ettersom jeg bare skulle ta to fag, hadde jeg ikke fått stipend og da er jeg avhengig av å jobbe.

Tre år ville det tatt før jeg hadde vært klar for å søke sykepleierstudiet igjen. På hvilken måte er dette gjennomførbart?

Samtidig er det ingen selvfølge at jeg kommer inn på norsk og matematikk på nettskolen ettersom jeg brukte opp skoleretten da jeg tok fagbrev.

Nå kan det bli vanskeligere for helsefagarbeidere å bli sykepleiere

Lettere sagt enn gjort

Dette er et hjertesukk skrevet i fortvilelse og frustrasjon.

Jeg elsker jobben min, og jeg brenner for pasientene mine. Jeg ønsker å utgjøre en forskjell, utdanne meg videre og få mer kompetanse. Men det er lettere sagt enn gjort. Kanskje er det ikke engang mulig.

Jeg har jobbet som helsefagarbeider i flere år og vet hva jobben innebærer. Jeg vet hva som kreves. Likevel kan jeg ikke bli sykepleier fordi jeg mangler sannsynlighetsregning og en særoppgave om Hamlet. Det er veldig frustrerende. Særlig når vi trenger flere sykepleiere.

Jeg elsker jobben min, og jeg brenner for pasientene mine

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy