Forhandlerne i kommuneoppgjøret har få timer igjen på å bli enige

NATT IGJEN: Forhandlingsleder for LO kommune, Mette Nord, og forhandlingsdelegasjonen i KS ved tidligere oppgjør.

NATT IGJEN: Forhandlingsleder for LO kommune, Mette Nord, og forhandlingsdelegasjonen i KS ved tidligere oppgjør.

Ola Tømmerås

Veien mot deadline er komplisert. – Bare implementering av pensjonsavtalen er et 70 siders dokument der alt mellom himmel og jord må passes på hele tiden, sier Fagforbundets forhandler.

2019043010475420190501020232

– Vi forhandler for en løsning og styrer ikke mot mekling. Mer kan vi ikke si, sier forhandler Pål Skarsbak som er daglig leder i LO kommune.

Forhandlerne holder kortene tett. Ingenting om de faktiske enigheter eller uenigheter i møterommene kan eller skal få lekke ut.

• Dette krever de kommuneansatte.

Stort og komplisert

Men at veien fram mot deadline midnatt er komplisert, det bekrefter Skarsbak. Dette er ikke et vanlig mellomoppgjør. I tillegg til lønn og tillegger, skal reglene for offentlig tjenestepensjon inn i tariffavtalen, slik partene ble enige om i fjor. Det kan høres enkelt ut, men er det ikke.

– Har dere kommet i havn med pensjonsavtalen?

– Nei!

– Komplisert jobb?

– Ja, bare implementering av pensjonsavtalen er et 70 siders dokument der alt mellom himmel og jord må passes på hele tiden, sier han til Fagbladet.

Forhandler Pål Skarsbak: Vi styer ikke mot mekling, men forhandler mot en løsning.

Forhandler Pål Skarsbak: Vi styer ikke mot mekling, men forhandler mot en løsning.

Martin Guttormsen Slørdal

• Sikrer pensjonsavtale og lønn

Møter fram til natten

Stort mer er det ikke mulig å få LO kommunes Pål Skarsbak til å si.

Fagbladet snakker med ham i farten mellom møte med Fagforbundets leder Mette Nord, som er forhandlingsleder for LO kommune, og nye møter med forhandlingsledere fra de andre forbundene: YS, Unio og Akademikerne. Der forhandles samkjøring av kravene. Møtene vil pågå fram til natten.

Les alle sakene om lønnsoppgjøret her

Resultat i natt

I natt skal enten et resultat eller et brudd formidles til medlemmene. Det forhandles for litt over 200.000 LO-medlemmer, 163.000 av dem er i Fagforbundet. I tillegg kommer Oslo kommune, som er eget tariffområde med egne forhandlinger.

Dersom det ikke blir enighet, går oppgjøret til mekling. Skulle det komme dit og meklingen strander, blir kommune-Norge kastet ut i streik. Sist gang Fagforbundets medlemmer ble tatt ut i storstreik i et KS-oppgjør, var i 2012 og 2010.

• Se oversikt over alle tariffoppgjør siden 1990

Nyheten om resultatet blir sluppet i natt fra KS-lokalene i Oslo sentrum. Der vil forhandlingsdelegasjonene fra LO kommune/Fagforbundet, Akademikerne, Unio, YS og arbeidsgivernes forhandlere møte pressen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy