Snart er det lønnsoppgjør igjen: Kommuneansatte var blant lønnsvinnerne i 2018, men nesten alt ble spist opp av høy prisvekst
LØNNSVINNERE: Kommuneansatte en lønnsøkning i 2018 som var litt større enn i mange andre bransjer.
Fotomontasje: Per Flakstad
Også i fjor fikk ledere og akademikere litt større lønnsøkning enn de øvrige ansatte.
per.flakstad@fagbladet.no
Ansatte i kommunene fikk i gjennomsnitt en lønnsøkning på 2,9 prosent i fjor, ifølge de foreløpige tallene fra Teknisk beregningsutvalg som ble offentliggjort i formiddag.
Lederne dro ifra
Økningen på 2,9 prosent gjelder i hovedsak ansatte med sentrale tariffavtaler.
Ansatte som forhandler lønnen sin lokalt og akademikere fikk en lønnsøkning på 3,3 prosent.
Dette er samme økning som toppledere generelt uavhengig av sektor.
Lønnsveksten totalt sett i Norge var i fjor på 2,8 prosent.
Sammen med ansatte i finansnæringen og ansatte i helseforetakene som begge hadde en økning på 3,3 prosent, ble de kommuneansatte fjorårets lønnsvinnere.
Samtidig var det små forskjeller i lønnsutviklingen i fjor. Lavest lå ansatte i varehandelen med en økning på 2,7 prosent.
• Over 130 yrker gikk ned i lønn i fjor: Se lista her
Ikke så mye mer å kjøpe for
Lønnveksten har imidlertid ikke gitt folk så mye mer å kjøpe for. Høyere prisvekst, først og fremst dyrere strøm, spiste opp mesteparten av lønnsveksten. Prisveksten ble på 2,7 prosent.
– Vi bommet med anslagene på konsumprisindeksen som ble sju tideler høyere enn det vi spådde, sa leder for utvalget, Ådne Cappelen da han presenterte rapporten.
Foran årets lønnsoppgjør er prisstigningen for 2019 beregnet til 2,2 prosent, men utvalget sier i rapporten at usikkerhet rundt utvikling av strømprisene og kronekursen kan gjøre at prisøkningen kan bli annerledes enn det utvalget forventer.
• Bussjåfør provosert av skatt på fribilletter: Nå vil hun ha gratis el-bil med fri parkering
Mellomoppgjør
Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør. Det betyr at det bare skal forhandles om lønn og ikke arbeidsbetingelser for øvrig. Et mellomoppgjør er i utgangspunktet en «justering» av lønnen mellom hovedoppgjørene hvert annet år.
Arbeidstakerorganisasjonene har forberedt lønnsoppgjøret en stund, og i morgen samles representantskapet i LO for å fastsette de overordnede kravene.
Dette er Teknisk beregningsutvalg:
• Utvalget legger hvert år fram tall og analyser som grunnlag for lønnsoppgjøret.
• Utvalget består av medlemmer fra Arbeidsdepartementet, Finansdepartementet, partene i arbeidslivet g Statistisk sentralbyrå.
• Utvalget ledes av SSB-forsker Ådne Cappelen.
• Som hovedregel legger Teknisk beregningsutvalg fram to årlige rapporter. Før lønnsoppgjøret legger utvalget fram en oversikt over lønnsutviklingen og prisveksten. Senere på året legger det fram en ny rapport som oppsummerer lønnsoppgjøret.