JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Snart er det lønnsoppgjør igjen: Kommuneansatte var blant lønnsvinnerne i 2018, men nesten alt ble spist opp av høy prisvekst

LØNNSVINNERE: Kommuneansatte en lønnsøkning i 2018 som var litt større enn i mange andre bransjer.

LØNNSVINNERE: Kommuneansatte en lønnsøkning i 2018 som var litt større enn i mange andre bransjer.

Fotomontasje: Per Flakstad

Også i fjor fikk ledere og akademikere litt større lønnsøkning enn de øvrige ansatte.

2019021812325020230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

Ansatte i kommunene fikk i gjennomsnitt en lønnsøkning på 2,9 prosent i fjor, ifølge de foreløpige tallene fra Teknisk beregningsutvalg som ble offentliggjort i formiddag.

Lederne dro ifra

Økningen på 2,9 prosent gjelder i hovedsak ansatte med sentrale tariffavtaler.

Ansatte som forhandler lønnen sin lokalt og akademikere fikk en lønnsøkning på 3,3 prosent.

Dette er samme økning som toppledere generelt uavhengig av sektor.

Lønnsveksten totalt sett i Norge var i fjor på 2,8 prosent.

Sammen med ansatte i finansnæringen og ansatte i helseforetakene som begge hadde en økning på 3,3 prosent, ble de kommuneansatte fjorårets lønnsvinnere.

Samtidig var det små forskjeller i lønnsutviklingen i fjor. Lavest lå ansatte i varehandelen med en økning på 2,7 prosent.

Over 130 yrker gikk ned i lønn i fjor: Se lista her

Ikke så mye mer å kjøpe for

Lønnveksten har imidlertid ikke gitt folk så mye mer å kjøpe for. Høyere prisvekst, først og fremst dyrere strøm, spiste opp mesteparten av lønnsveksten. Prisveksten ble på 2,7 prosent.

– Vi bommet med anslagene på konsumprisindeksen som ble sju tideler høyere enn det vi spådde, sa leder for utvalget, Ådne Cappelen da han presenterte rapporten.

Foran årets lønnsoppgjør er prisstigningen for 2019 beregnet til 2,2 prosent, men utvalget sier i rapporten at usikkerhet rundt utvikling av strømprisene og kronekursen kan gjøre at prisøkningen kan bli annerledes enn det utvalget forventer.

Bussjåfør provosert av skatt på fribilletter: Nå vil hun ha gratis el-bil med fri parkering

Mellomoppgjør

Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør. Det betyr at det bare skal forhandles om lønn og ikke arbeidsbetingelser for øvrig. Et mellomoppgjør er i utgangspunktet en «justering» av lønnen mellom hovedoppgjørene hvert annet år.

Arbeidstakerorganisasjonene har forberedt lønnsoppgjøret en stund, og i morgen samles representantskapet i LO for å fastsette de overordnede kravene.

Dette er Teknisk beregningsutvalg:

• Utvalget legger hvert år fram tall og analyser som grunnlag for lønnsoppgjøret.

• Utvalget består av medlemmer fra Arbeidsdepartementet, Finansdepartementet, partene i arbeidslivet g Statistisk sentralbyrå.

• Utvalget ledes av SSB-forsker Ådne Cappelen.

• Som hovedregel legger Teknisk beregningsutvalg fram to årlige rapporter. Før lønnsoppgjøret legger utvalget fram en oversikt over lønnsutviklingen og prisveksten. Senere på året legger det fram en ny rapport som oppsummerer lønnsoppgjøret.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy