JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsministeren spår tøffe tak om offentlig pensjon

KREVENDE FORHANDLINGER: I dag tidlig startet forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon. Selv om partene er enige om flere av hovedtrekkene er det mange tøffe diskusjoner som gjenstår før de kan bli enige. Foran sitter arbeids- og sosialminister Anniken Haugli, bak sitter Mette Nord fra Fagforbundet og 1. nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik.

KREVENDE FORHANDLINGER: I dag tidlig startet forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon. Selv om partene er enige om flere av hovedtrekkene er det mange tøffe diskusjoner som gjenstår før de kan bli enige. Foran sitter arbeids- og sosialminister Anniken Haugli, bak sitter Mette Nord fra Fagforbundet og 1. nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik.

Per Flakstad

En spent arbeidsminister tok imot både arbeidsgivere og arbeidstakere da forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon startet onsdag morgen.

2018020710160020230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

– Jeg håper vi skal klare å komme i mål innen fristen 2. mars. Vi har lagt et godt grunnlag med den rapporten som arbeidsgruppen la fram på mandag, men det blir helt sikkert tøffe runder før vi eventuelt blir enige, sa arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

En arbeidsgruppe med representanter både fra arbeidsgiverne i offentlig sektor og arbeidstakerorganisasjonene har laget en rapport der partene før forhandlingene har ryddet unna det de er enige om, slik at selve forhandlingene kan bruke tid på det som gjenstår.

– Fagforbundet vil ta vare på viktige verdier i den ordningen vi har i dag, samtidig som vi må fornye den, sier Fagforbundets leder og forhandlingsleder for LO Kommune, Mette Nord. Hun trekker spesielt fram en kjønnsnøytral ordning, livslang utbetaling som viktige ordninger å videreføre i en ny offentlig tjenesetpensjon.

– Det blir også viktig å sikre sliterne, de som av helsemessige grunner må gå av tidlig, en god pensjon, sier Nord. Hun trekker blant annet fram kvinnedominerte yrker i helsesektoren der hun mener mange risikerer å ende som uføre fordi de ikke orker å jobbe like lenge som andre yrkesgrupper.

– Arbeidsgiverne må komme oss i møte på en rekke punkter, sier sjefen i LO Kommune

Krevende AFP

Nettopp offentlig AFP er en av de tingene som står igjen. Dagens ordning er en tidligpensjon for dem som ønsker å gå av når de er 62. Myndighetene og arbeidsgiverne ønsker en ny offentlig AFP mer lik den som finnes i privat sektor. Der er ordningen mer en tilleggspensjon, og du kan ta den ut fra du er 62, men fortsette å jobbe uten at pensjonen reduseres.

Problemet, sett fra LOs side, er de som må gå av tidlig uten å ha helse til å jobbe videre ved siden av. De vil tape på en offentlig AFP som er lik den i privat sektor.

– Dagens AFP i privat sektor har noen hull som gruppene i offentlig sektor ikke vil være fornøyd med. Vi kan ikke ta inn de samme utfordringene som de har i den private ordningen, sier LOs 1. nestleder Peggy Hessen Følsvik til NTB.

I tillegg ønsker LO er en betinget tjenestepensjon som sikrer også dem som ikke har rett til å ta ut AFP.

Arbeidsgiverne har varslet motstand mot begge disse kravene.

Nå skal 800.000 i stat og kommune få ny tjenestepensjon

Enige om påslagsmodell

Særaldersgrenser er et annet uavklart tema som det kan bli krevende å bli enige om.

I tillegg har arbeidsgruppa ikke diskutert hvor mye arbeidsgivere og arbeidstakere skal betale inn i den nye offentlige tjenestepensjonen.

Ifølge rådgivere i Fagforbundet og LO som Fagbladet har snakket med, betyr ikke dette at partene vil stå steilt mot hverandre i økonomiske krav, men dette har rett og slett ikke vært et tema i arbeidsgruppa.

Derimot er de enige om at en ny offentlig tjenestepensjon skal være en såkalt påslagsmodell, der pensjonen bygges opp år for år, og at alle år du jobber skal være tellende for pensjonsgrunnlaget, ikke bare de 30 beste som nå.

Partene er også enige om at din pensjonssparing, eller pensjonsbeholdningen du bygger opp, skal reguleres i tråd med lønnsutviklingen. Det gir et trygt og forutsigbart pensjonsgrunnlag.

Partene er også enige om at påslagsordningen skal gi livsvarig pensjonsutbetaling og være kjønnsnøytral.

Fristen for å bli enige om ny offentlig tjenestepensjon er 2. mars.

Mette Nord: – Veien mot ny offentlig tjenestepensjon blir krevende

Ut på uravstemning

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har sagt at det ikke er aktuelt å gå til Stortinget med et forslag til ny offentlig tjenestepensjon uten at partene er enige om forslaget.

I staten er tjenestepensjonen dels lovfestet, dels avtalefestet. I kommunal sektor er en avtalefestet. Dersom partene blir enige om en ny ordning, må den skrives inn i den nye tariffavtalen som arbeidstakerorganisasjonene og kommunens arbeidsgiverorganisasjon KS skal forhandle om i april. Hvis partene klarer å bli enige om et anbefalt resultat, enten gjennom forhandlinger eller mekling, kan medlemmene si sin mening om den når resultatet av tarifforhandlingene skal ut på uravstemning.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy