Tariffoppgjøret 2018
Forbundene i offentlig sektor trenger ikke å diskutere samordning av lønnsoppgjør
Mens privat sektor diskuterer om de skal samarbeide om lønnsforhandlingene, er LO-forbundene i kommunene og staten alltid samkjørte.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
LO-forbundene er splittet i synet på om alle forbundene i privat sektor skal forhandle sammen i et såkalt samordnet oppgjør, eller hver for seg i et forbundsvist oppgjør.
Denne diskusjonen gjelder ikke forbundene i offentlig sektor. I kommune- og statsoppgjørene forhandler forbundene alltid sammen.
Dette mener medlemmene er de viktigste kravene i årets tariffoppgjør
Reallønnsvekst i fjor
Lønnsveksten i fjor var på 2,3 prosent ifølge de siste tallene fra Statistisk sentralbyrå. Prisene steg med 0,7 prosent, og dermed fikk folk litt bedre råd i 2017.
I kommunesektoren økte lønningene i gjennomsnitt med 2,3 prosent, mens kvinner i statsforvaltningen var gruppa som fikk størst økning fra september 2016 til september 2017. Gjennomsnittlig lønnsøkning for dem var 3,3 prosent.
Enda ferskere tall kommer 26. februar når teknisk beregningsutvalg legger fram sine foreløpige beregninger i forkant av lønnsoppgjøret.
Tidligere i år har sju økonomer uttalt at det er rom for lønnsøkning i det kommende oppgjøret. De anslår en lønnsvekst på mellom 2 og 3 prosent.
LO Kommune
Det er forhandlingssammenslutningen LO Kommune som forhandler på vegne av alle forbundene som organiserer ansatte i kommunesektoren. Og tilsvarende er det LO Stat som forhandler på vegne av de statsansatte, uavhengig av hvilket LO-forbund de er organisert i.
Motparten i disse forhandlingene er kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS og staten. Det er også i hovedsak LO Stat som forhandler med Spekter som er arbeidsgiverorganisasjon for blant annet helseforetakene.
Fagbladet har ikke fått en endelig bekreftelse på datoen, men lønnsoppgjøret for de kommuneansatte starter høyst sannsynlig onsdag 11. april. Fristen for å bli enige om en forhandlingsløsning er ved midnatt 30. april.
Nå står slaget om offentlig tjenestepensjon
Oslo
Oslo kommune er et eget tariffområde med egne avtaler. Også her har LO-forbundene slått seg sammen i Kommuneansattes hovedsammenslutning, KAH.
Mange avtaler
I tillegg har Fagforbundet tariffavtaler med flere andre arbeidsgivere og organisasjoner, blant annet Private Barnehagers Landsforbund (PBL), Virke, Kirkens Arbeidsgiverorganisasjon, KA og FUS (Trygge barnehager). I flere av disse oppgjørene forhandler Fagforbundet sammen med forbund i andre hovedsammenslutninger som UNIO og YS.
Fagforbundet har også egne avtaler med NHO-organisasjoner, blant annet for frisører, dyrepleiere og klinikkassistenter, ambulansefirmaer, asylmottak og privat barnevern.
Her er helt ferske tall: Dette er lønna i over 300 yrker
Frontfagene
Hvis Fellesforbundet får det som de ønsker, og det ikke blir et samordnet oppgjør, starter tarifforhandlingene mellom dem og NHO Industri 19. mars for de såkalte frontfagene, det vil si for ansatte i den konkurranseutsatte industrien. Resultatet i dette oppgjøret vil være retningsgivende for alle de andre oppgjørene i både offentlig og privat sektor.
Ifølge lederen for NHO Industri, Stein Lier-Hansen, tyder mye på at partene i dette oppgjøret neppe vil klare å bli enige om et forhandlingsresultat. Da er det satt av tid til mekling hos Riksmekleren 25. mars, med midnatt 7. april som meklingsfrist.
Dersom frontfagsoppgjøret ikke ender i streik, vil oppgjøret være ferdig før lønnsoppgjøret i offentlig sektor starter.