JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2018:

Så mye må lønna opp for at du skal få mer å rutte med

LEDER BEREGNINGENE: Ådne Cappelen leder teknisk beregningsutvalg som besdtår av representanter fra både fagbevegelsen og arbeidsgiverne i tillegg representanter fra flere departementer.

LEDER BEREGNINGENE: Ådne Cappelen leder teknisk beregningsutvalg som besdtår av representanter fra både fagbevegelsen og arbeidsgiverne i tillegg representanter fra flere departementer.

Erlend Angelo

Teknisk beregningsutvalg mener prisstigningen i 2018 vil bli på 2 prosent. Dermed må lønningene stige mer enn det i årets oppgjør for at folk skal få bedre råd.

2018022612241820230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

I fjor steg lønningene i gjennomsnitt med 2,5 prosent, mens prisstigningen var 1,8 prosent. Folk fikk dermed en reallønnsvekst på 0,7 prosent i 2017, ifølge den foreløpige rapporten til Teknisk beregningsutvalg som ble lagt fram i formiddag.

Utvalget mener prisstigningen vil være 2 prosent dette året. Det betyr at rammen på årets lønnsoppgjør må være høyere enn det for at folk skal få en reallønnsvekst.

Dette mener medlemmene i Norges største fagforbund er de viktigste kravene i årets tariffoppgjør

Gjennomsnittslønn på 486.400

Lønningene til de ansatte i kommunene økte i takt med gjennomsnittet. De fikk 2,5 prosent mer i lønn. Men for dem som ikke jobber med undervisning økte lønna faktisk litt mer. Ifølge teknisk beregningsutvalg steg lærernes lønn med 2,3 prosent mens den økte med 2,6 prosent for de øvrige ansatte i kommunene.

Gjennomsnittslønna i 2017 per årsverk for kommuneansatte som ikke er undervisningsansatte var 486.400. For alle kommuneansatte var den 501.800.

Syv økonomer: Så stor lønnsøkning får du i år

Størst økning i finans

Best ut i fjor kom ansatte innen finans. Der steg lønningene med 3,8 prosent. I helseforetakene steg lønningene med 3,6 prosent, og i varehandelen med 3 prosent.

Undervisningsansatte og statsansatte var de gruppene som kom dårligst ut med 2,3 prosent.

Reduserte kjønnsforskjeller i kommunene

I industrien steg lønningene med 2,5 prosent og gjennomsnittlig industriarbeiderlønn er nå 463.800 kroner.

Fra 2016 til 2017 ble lønnsforskjellene mellom kvinner og menn for de forhandlingsområdene utvalget har tall for, redusert blant ansatte i varehandel og ansatte i kommunene, mens det for andre områder var noe økte lønnsforskjeller.

Forbundene i offentlig sektor trenger ikke å diskutere samordning av lønnsoppgjør

Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene gir hvert år ut en rapport før lønnsoppgjøret, og legger til rette for at partene i arbeidslivet og myndighetene har en best mulig felles forståelse av situasjonen i norsk økonomi før fagbevegelsen og arbeidsgiverorganisasjonene skal forhandle om lønn og øvrige betingelser i tariffavtalene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy