LEDER BEREGNINGENE: Ådne Cappelen leder teknisk beregningsutvalg som besdtår av representanter fra både fagbevegelsen og arbeidsgiverne i tillegg representanter fra flere departementer.
Erlend Angelo
per.flakstad@fagbladet.no
I fjor steg lønningene i gjennomsnitt med 2,5 prosent, mens prisstigningen var 1,8 prosent. Folk fikk dermed en reallønnsvekst på 0,7 prosent i 2017, ifølge den foreløpige rapporten til Teknisk beregningsutvalg som ble lagt fram i formiddag.
Utvalget mener prisstigningen vil være 2 prosent dette året. Det betyr at rammen på årets lønnsoppgjør må være høyere enn det for at folk skal få en reallønnsvekst.
• Dette mener medlemmene i Norges største fagforbund er de viktigste kravene i årets tariffoppgjør
Gjennomsnittslønn på 486.400
Lønningene til de ansatte i kommunene økte i takt med gjennomsnittet. De fikk 2,5 prosent mer i lønn. Men for dem som ikke jobber med undervisning økte lønna faktisk litt mer. Ifølge teknisk beregningsutvalg steg lærernes lønn med 2,3 prosent mens den økte med 2,6 prosent for de øvrige ansatte i kommunene.
Gjennomsnittslønna i 2017 per årsverk for kommuneansatte som ikke er undervisningsansatte var 486.400. For alle kommuneansatte var den 501.800.
• Syv økonomer: Så stor lønnsøkning får du i år
Størst økning i finans
Best ut i fjor kom ansatte innen finans. Der steg lønningene med 3,8 prosent. I helseforetakene steg lønningene med 3,6 prosent, og i varehandelen med 3 prosent.
Undervisningsansatte og statsansatte var de gruppene som kom dårligst ut med 2,3 prosent.
Reduserte kjønnsforskjeller i kommunene
I industrien steg lønningene med 2,5 prosent og gjennomsnittlig industriarbeiderlønn er nå 463.800 kroner.
Fra 2016 til 2017 ble lønnsforskjellene mellom kvinner og menn for de forhandlingsområdene utvalget har tall for, redusert blant ansatte i varehandel og ansatte i kommunene, mens det for andre områder var noe økte lønnsforskjeller.
• Forbundene i offentlig sektor trenger ikke å diskutere samordning av lønnsoppgjør
Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene gir hvert år ut en rapport før lønnsoppgjøret, og legger til rette for at partene i arbeidslivet og myndighetene har en best mulig felles forståelse av situasjonen i norsk økonomi før fagbevegelsen og arbeidsgiverorganisasjonene skal forhandle om lønn og øvrige betingelser i tariffavtalene.
FLYTTE: Anne-Lise Vang er ein av 100 som bur i Trikkebyen i Bergen. Ei rettssak kan føre til at alle må flytte får heimane sine.
Eivind Senneset
Frøydis Falch Urbye
VIL HA FLERE FOLK: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
Andreas Roksvåg
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen