Starter i dag
Sentrale forhandlinger i Spekter: LO Stat krever reallønnsvekst og opprydning
FORHANDLINGER: LO Stat-nestlederne Eivind Gran og Lise Olsen starter forhandlingene om den sentrale delen i Spekter-avtalene tirsdag. Når de er i havn, skal alle de lokale avtalene forhandles om.
Ole Palmstrøm
LO Stat har tre hovedprioriteringer i det sentrale Spekter-oppgjøret: Reallønnsvekst, opprydding og opprettelse av et slitertillegg.
anders@lomedia.no
LO Stats nestledere Lise Olsen og Eivind Gran starter forhandlingene med Spekter om den delen som er felles for alle Spekterbedrifter på tirsdag.
De peker på tre spørsmål som blir spesielt viktige.
• Reallønnsvekst
• Opprydding i inndelingen av avtalene i Spekter
• Innføring av samme slitertillegg som LO og NHO avtalte.
Så mye har du allerede fått i lønnsøkning før forhandlingene har startet
Endring av avtaleområder
– Ett av de store spørsmåla er knytta til områdeinndeling av avtalene. I 2016 innså vi at område 9 hadde blitt for stort, og vi fikk en kjempemekling, poengterer Olsen og Gran.
Spekteravtalene er delt inn i ti områder. Noen av dem inneholder én bedrift, mens det «berykta» område 9 inneholder rundt 70 avtaler. Det innebærer at alle bedriftene kan havne i konflikt, så lenge én av dem gjør det.
– Logistikken har blitt for omfattende. Vi er nok enige med Spekter om å gjøre noe, men vi har nok ikke nødvendigvis sammenfallende krav til dette, sier Gran.
De to forhandlerne ønsker seg mer kompakte områder for å gjøre meklinger og eventuelle konflikter enklere å gjennomføre.
I forrige hovedoppgjør var det meklinger i Nettbuss, NRK, Avinor og NSB – som ga lokførerstreiken, i tillegg til meklingen som omfattet rundt 20 bedrifter i område 9.
Slitertillegget betyr trøbbel for bussbransjeavtalen
Reallønnvekst
Olsen og Gran tar med seg tilleggene som ble gitt i LO/NHO-oppgjøret inn i Spekterforhandlingene og regner med det blir det samme i Spekter.
– Ramma ligger jo der. Vi regner ikke med at det blir noen stor diskusjon om økonomi, sier Olsen.
Økonomisk forventer LO Stat økt kjøpekraft gjennom generelle tillegg, og ønsker å prioritere lavtlønte og likelønn i tillegg til fagarbeiderne.
Etter A-delen er i havn, blir det forhandlinger lokalt på hver eneste virksomhet i Spekter.
LO Stat har også med seg krav om at pensjonsordningene skal være en del av tariffavtalen, noe de har hver gang.
– LO Stat krever også at tjenestepensjonsordningene fortsatt skal være tariffestet, slik de har vært siden 2002, sier Olsen.
Slitertillegg
LO og NHO avtalte et slitertillegg som skal være et tilskudd til pensjonen til de som må gå av tidlig. Pengene til dette skal komme fra sluttvederlagsordningen til de to hovedorganisasjonene. Dette har ikke Spekterbedriftene, men det må nå på plass blant annet fordi bussbransjeavtalen, som har bedrifter både i Spekter og NHO, skal beholde like vilkår.
Nestlederne tror at dette punktet blir krevende.
– Det blir en utfordring med slitertillegget. Dette er en helt ny ordning, og den finnes ikke i Spekter. Så den må vi finne opp i morgen, sier Gran.
Forhandlerne har satt av to dager til arbeidet, men håper dag to bare blir reserve-dag.
– Dette har jo en tendens til å trekke ut, så vi får se om vi skal sitte utover natta eller bruke onsdagen også, sier Olsen.
Sliterne i privat sektor får et nytt tillegg, for å gjøre det lettere å gå av tidlig
Spekteroverenskomstene:
• Spekter er delt inn i 10 områder, noen med flere virksomheter
• I tillegg til store foretak som NSB, Posten, Avinor og NRK, omfattes også helseforetakene og en rekke andre små og mellomstore virksomheter av dette tariffoppgjøret.