Spekter-oppgjøret: Fikk på plass slitertillegget

ENIGE: Forhandlingsleder Eivind Gran (t.h.) i  LO Stat ble enige med forandlingsdirektør Bjørn Skrattegård i Spekter om den sentrale delen av Spekter-avtalene.

ENIGE: Forhandlingsleder Eivind Gran (t.h.) i LO Stat ble enige med forandlingsdirektør Bjørn Skrattegård i Spekter om den sentrale delen av Spekter-avtalene.

Ole Palmstrøm

LO Stat og Spekter ble i natt enige om den sentrale delen av oppgjøret. Slitertillegg, reallønnsvekst og omorganisering av avtalene kom på plass. Dette gjelder blant annet bussjåfører og ansatte i sykehus.

2018041108443120180411113918

anders@lomedia.no

LO Stat gikk inn i de sentrale forhandlingene med Spekter, kalt A-delsforhandlingene, med tre hovedprioriteringer. Det var reallønnsvekst, innføring av slitertillegg og en omorganisering av inndelingen av Spekter-avtalene.

Forhandlingsleder Eivind Gran i LO Stat mener de fikk til det de kom for:

– Vi har fått gjort det vi skulle ved å gjennomføre et oppgjør i Spekter på linje med frontfaget, samtidig som vi ikke kunne gått ut fra forhandlingene uten en omstrukturering av områdene i Spekter og etablering av et slitertillegg. Jeg er godt fornøyd med det. Så gjenstår forhandlingene ute, med frister tidlig i mai, sier Gran.

Vil ha rent kronetillegg i lønnsoppgjøret: – Tariffoppgjøret er det viktigste virkemidlet for fordeling

Alle får økt kjøpekraft

Lønnstilleggene er innafor frontfagets ramme på 2,8 prosent.

Alle får et generelt tillegg på 1.950 kroner. De som tjener 417.726 kroner eller mindre får et lavtlønnstillegg på 4.875 kroner. Tilleggene gis fra 1. april.

– Vi har fått gjennomslag for økt kjøpekraft til alle, lavtlønnstillegg, likelønn og slitertillegg, sier Gran i en pressemelding.

LO Stat krevde formuleringer om at partene skal jobbe for å heve yrkesfagenes status. Der er Spekter på bølgelengde, ifølge LO Stat.

– Vi vil bidra til å heve yrkesfagenes status. En ting er å snakke varmt om viktigheten av yrkesfag. Dette punktet viser at arbeidsgiverne tar fagarbeidere på alvor, sier Gran.

Spekter har også fått beskjed om at lederlønnsutviklinga må være moderat:

– Vi er blitt enige med Spekter om at lønnsveksten vi avtaler skal være normgivende både for ledere og andre grupper, forteller Gran.

Så mye har du allerede fått i lønnsøkning før forhandlingene har startet

Innfører slitertillegg for alle

Slitertillegget blir identisk med det som er avtalt mellom LO og NHO. Dette er et tillegg til pensjonen for de som går av med pensjon ved 62, 63 eller 64 år og ikke arbeider ved siden av. LO og NHO bruker pengene fra fondet for Sluttvederlagsordningen for å finansiere dette. Et slikt fond finnes ikke for Spekter-bedriftene, derfor var det en utfordring å finne en løsning på dette i forhandlingene.

– Slitertillegget er det samme som avtalt i LO/NHO-oppgjøret. Men her må arbeidsgiver selv finansiere tillegget. Her er det ikke noe fond, så det var det eneste praktiske alternativet, sier Gran.

Han sier det er umulig å spå hvor store kostnadene blir, ettersom det er helt avhengig av hvor mange som kommer til å bruke det.

Omorganiserer Spekter-avtalene

Et annet moment Gran er fornøyd med, er at partene har omorganisert grupperingene av lokale avtaler. Tidligere var medlemsbedriftene organisert i 10 grupper, der noen var veldig store. Ett område hadde rundt 70 tariffavtaler, og i prinsippet kunne alle disse virksomhetene havne i konflikt dersom én av bedriftene gjorde det.

Nå endres inndelinga, og det blir til sammen 13 områder.

– Områdeinndelinga kan beskrives som mer balansert i størrelsen på områdene. Og så har vi fått til noen nye områder som henger bedre sammen, sier Gran.

Han legger til at de har flere forslag til endringer på dette, men at de kommer tilbake til det i neste oppgjør om to år.

Spekter fornøyde

Også arbeidsgiversiden sier seg fornøyde med forhandlingene:

– Vi er fornøyd med å ha kommet til enighet med LO, Unio, YS og SAN i de innledende sentrale forhandlingene, sier forhandlingsdirektør Bjørn Skrattegård i Spekter i en melding på deres hjemmesider.

Slik blir den nye inndelingen i Spekter

• Område 1: Kultur

• Område 2: Norges Bank

• Område 3: Avinor

• Område 4: Virksomheter med samfunnsoppdrag

• Område 5: Nettbuss

• Område 6: NRK

• Område 7: NSB

• Område 8: Posten Norge

• Område 9: Øvrige virksomheter

• Område 10: Helseforetak med sykehusdrift

• Område 11: Øvrige helseforetak

• Område 12: Helse, velferd og oppvekst

• Område 13: Sykehus med driftsavtale

MEST LEST:
Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Per Flakstad

Kommuneoppgjøret er i havn: Ansatte får mellom 1400 og 1900 kroner

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Arkivfoto: Ole Palmstrøm

De vasker tøy for sykehus og sykehjem – nå får de 1000 kroner mer i lønnstillegg enn helsearbeiderne

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy