JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Viktig seier for Fagforbundet i Trondheim: Nytt helsesenter blir kommunalt

VIKTIG SEIER: Nye Risvollan helsesenter skal drives i kommunal regi. Dette er noe Sonia Tangen og andre tillitsvalgte i Fagforbundet har jobbet hardt for å få til.

VIKTIG SEIER: Nye Risvollan helsesenter skal drives i kommunal regi. Dette er noe Sonia Tangen og andre tillitsvalgte i Fagforbundet har jobbet hardt for å få til.

Kathrine Geard

Hurra, vi har fått gjennomslag, var dagens gladmelding på Fagforbundet Trondheims Facebook-vegg. De har jobbet og lobbet i månedsvis for å sikre kommunale arbeidsplasser.

2019102315035120230821171436

sidsel.hjelme@fagbladet.no

Skulle Trondheims nye helsesenter drives av kommunen – eller skulle ideelle tilbydere slippes til? Svaret på dette har vært helt åpent fram til i går. Da kom formannskapsvedtaket som sikrer kommunal drift av Risvollan helse og velferdssenter som nå er under bygging.

– Overraskende og gledelig, sier leder av Fagforbundet Trondheim, Sonia Tangen.

Røde kommuner privatiserer mindre enn blå kommuner

Regjeringens ønske

Forslaget om at Risvollan skulle driftes av ideelle bunner i en innstilling fra kommuneadministrasjonen der man foreslo at 15 prosent av Trondheims helse- og velferdstjenester skulle drives av ideelle organisasjoner. Bak denne innstillingen ligger en NOU fra desember 2018 der regjeringen går inn for at 20-25 prosent av kommunenes helsetjenester bør drives av ideelle aktører.

– Dette er noe regjeringen ønsker, men ikke noe vi vil ha i Trondheim, sier Sonia Tangen.

– Men byen styres inntil videre av en sentrum-/venstreallianse, og Kristelig folkeparti er veldig opptatt av de ideelle aktørene i markedet.

Ny undersøkelse: Over halvparten mot profitt i velferden

Vil sikre de ansatte

Det var et flertall med Arbeiderpartiet, SV og MDG som sørget for at vedtaket ble fattet. Tangen understreker at Fagforbundet ikke er motstandere av ideelle aktører, men at de ikke ønsker å binde seg til en bestemt prosentandel slik innstillingen fra kommuneadministrasjonen opprinnelig la opp til.

Risvollan vil ha over 100 ansatte når det åpner i 2021.

– For Fagforbundet var det viktig at disse kommunale arbeidsplassene ikke skulle utskilles til en ideell aktør. Ved en utskillelse vi ikke hatt noen garanti for at de ikke ble oppkjøpt av kommersielle private aktører senere. Når det bygges nytt ønsker vi å sikre de ansattes lønns- og arbeidsvilkår. Det har vi nå fått til gjennom gårsdagens vedtak i formannskapet, sier en fornøyd fagforeningsleder.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy