– Jenter må tørre å knekke IKT-koden

TRIVES PÅ JOBB: Anja Helen Isvik stortrives på jobben i IKT Nordhordland og forsetter gjerne etter fagprøven. Bachelor eller master satser hun ikke på, men man skal aldri si aldri.

TRIVES PÅ JOBB: Anja Helen Isvik stortrives på jobben i IKT Nordhordland og forsetter gjerne etter fagprøven. Bachelor eller master satser hun ikke på, men man skal aldri si aldri.

Eivind Senneset

– Mange jenter er redd for teknologi, men IKT er ikke veldig avansert. Det er ingen grunn til at dette skal være et guttefag, sier lærling Anja Helen Isvik.

2017012309485520170123094855

tips@fagbladet.no

– Det er mange flere mannlige frisører enn kvinnelige IT-ansatte, påpeker Anja Helen Isvik.

Mens det er bred enighet om at IKT-kunnskaper er noe vi knapt kan klare oss uten i dagens – for ikke å snakke om i morgendagens – samfunn, er det nesten ingen jenter som velger IKT på videregående. Anja Helen mener det blant annet skyldes at jenter tror de må ha veldig gode basiskunnskaper.

– Du lærer det du trenger på skolen og ute i praksis. Det er kjempeinteressant, men så veldig avansert er det ikke, avslører hun.

Sykehus i vest er best på IKT

Evig læring

Anja Helen hadde et friår etter å ha gått elektro det første året på videregående, men skjønte fort at hun ikke hadde nok jobbkompetanse. At valget falt på IKT- og servicelinja var nokså tilfeldig.

– Jeg var interessert i data og hadde venner som gikk på IKT, men kunne ikke noe særlig, forteller hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DATAJENTE: Anja Helen Risvik kunne ikke spesielt mye om data, men har fått mye kunnskap på skolen og som lærling.

DATAJENTE: Anja Helen Risvik kunne ikke spesielt mye om data, men har fått mye kunnskap på skolen og som lærling.

Eivind Senneset

Nå har hun læreplass i Nordhordland IKT som drifter ti kommuner. Det er gøy å være den som skjønner seg på systemer og kan hjelpe en rådvill rådmann å laste ned et program eller fjerne virus, men Anja Helen legger ikke skjul på at hun fortsatt har mye å lære og at det er evig prosess å holde seg oppdatert. Overgangen fra skole til arbeidsliv var som å bli kastet ut på dypt vann, men nettopp det at hun lærer noe nytt hver eneste dag gjør jobben morsom og interessant.

– Det er bare å spørre om og om igjen og gjøre ting hundre ganger, så fikser du det etter hvert, sier hun.

Styret i Helse Sør-Øst vedtok å privatisere IT-tjenestene

Potet med sans for service

Jobben handler ikke minst om å prioritere. Å reise til de kommunene som ligger lengst unna kontoret i Bergen tar lang tid og må planlegges. Og når mange kommuneansatte og instanser trenger hjelp, er det viktig å avgjøre hvem som trenger hjelp først. Sykehus og sykehjem havner øverst på prioriteringslista.

Anja Helen trives med at jobben er så variert. Av og til må hun ned på lageret og skru litt, andre ganger er hun ute i en kommune og monterer eller oppgraderer pc-er. Framover får hun og kollegene også interessante oppgaver i forbindelse med at Vaksdal kommune skal oppgradere telefonsystemet sitt.

– I denne jobben er jeg en potet, og stikkordet er service. Vi har mer varierte oppgaver enn mange andre som jobber med IT, sier Anja Helen Isvik, som gjerne takker ja til fast jobb i lærebedriften hvis hun får tilbud om det.

Hun vet hun har en fordel på arbeidsmarkedet.

– Men jeg vil ikke bli ansatt fordi jeg er jente. Jeg vil ha jobb fordi jeg er flink.

Følg Fagbladet på Facebook

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy