Venstresiden tok tilbake makten i Danmark: Turids sju tips for å vinne valget i Norge

Turid Leirvoll har i over et tiår vært partisekretær for SF, det danske søsterpartiet til SV. Her gir hun sine beste tips for en vellykket valgkampanje.

Turid Leirvoll har i over et tiår vært partisekretær for SF, det danske søsterpartiet til SV. Her gir hun sine beste tips for en vellykket valgkampanje.

Bjørn A. Grimstad

– Ikke syt og klag, men kom med en løsning, sier Turid Leirvoll. Hun trekker erfaringer fra en kampanje som kan føre til bemanningsnorm i Danmark.

2019061408570820190614130117

bjorn.grimstad@fagbladet.no

På Kommunalkonferansen ved Gardermoen denne uken har fagforeninger og partier på venstresiden møttes for å finne ut hvordan de kan vinne kommunevalget til høsten.

Turid Leirvoll ga en innføring i noe av det hun mener har fungert i dansk valgkamp. Hun har vært partisekretær i Socialistisk Folkeparti (SF) siden 2003, før hun byttet til en jobb i fagbevegelsen for tre år siden. Hun har også en fortid fra SV.

Dette vil Høyre endre hvis de vinner valget i Oslo

Kan få bemanningsnorm

I Danmark greide partiet Socialdemokratiet nylig det venstresiden i Norge sliter med: å ta tilbake makten fra de borgerlige.

Fortsatt foregår forhandlingene med de mulige regjeringspartnerne. Leirvoll håper forhandlingene resulterer i en bemanningsnorm i barnehagene.

– Jeg tror dette kommer nå. Før var det bare Enhedslisten og SF som ville ha bemanningsnorm, nå er det langt større enighet om dette. Også Socialdemokratiet har gitt sterke signaler om at de ønsker flere voksne i barnehagene, sier Leirvoll til Fagbladet.

Bompengepartiet vil effektivisere kommunene

Hengte seg på fagforeningskrav

Danmark har denne våren vært vitne til et foreldreopprør ikke ulikt opprøret her hjemme. I Norge har dette resultert i en pedagog- og bemanningsnorm.

Det danske kravet er likt lovgivningen som trer i kraft 1. august i år: tre barn per voksen for barn under tre år, og seks barn per voksen for barn over tre år.

Leirvoll mener dette er et resultat av en langvarig kampanje drevet fram av fagforeningen BUPL, som organiserer barnehageansatte. Partiet SF hengte seg på og tok eierskap til saken.

– Det har vært en tofronts knipetangsmanøver, sier hun.

Fagbladet var på besøk hos familien Moxnes

– Kan brukes lokalt

Ifølge Leirvoll er dette en av flere årsaker til at SF har doblet oppslutningen ved dette valget.

Fra talerstolen på Kommunalkonferansen argumenterte hun for at prinsippene fra den suksessfulle kampanjen kan overføres til valgkampen i kommunene. Hun lister her opp sine tips til tillitsvalgte og lokalpolitikere.

– Alle de prinsippene de har fulgt, fungerer også når du skal kjempe for noe lokalt, sier hun.

Dette er Leirvolls valgkamptips:

• Sørg for å ha god greie på saken du skal kjempe for. Det er veldig ødeleggende å bli tatt på feil fakta.

• Alle vet at det er kilometerlange lister med saker dere vil gjøre noe med. Men dere må prioritere beinhardt og velg ut en eller to saker du vil drive kampanje på. Det er vanskelig jobb, men det må til.

• Kom med et forslag, som er så konkret at alle må forholde seg til det. Istedenfor for eksempel å kreve bedre bemanning, kom med et konkret forslag. Da blir det vanskeligere for politikerne å snakke det vekk.

• Det er ufattelig stor verdi i å fremme positive budskap. Syte- og klagekampanjer er bare deprimerende. Er det et problem, kom med et forslag som bidrar til å løse ting.

• Fagbevegelsen sitter på en enorm kunnskap. Det er en gullgruve. Bruk den og spre den. Det holder ikke å vite at vi er enige med partiene på venstresiden, de må vite hva fagbevegelsen synes er viktig.

• Prøv å bli kjent med alle de nye politikerne i kommunestyrene. Selv om noen har «feile» meninger, er det viktig å komme i dialog med dem tidlig. Det er utrolig hva som kan flyttes.

• Ikke bli sittende med de gamle alliansene, vis at du har noe å by på for alle de politiske partiene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy