JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

VALG 2019

Trubadur på spesialoppdrag: Hver gang bobilen stopper må Tove synge

Tove Bøygard

Tove Bøygard

Kathrine Geard

Fagforbundet Buskeruds bobilgjeng har funnet valgkampmelodien. Med musikeren Tove Bøygard på laget blir det god stemning både i barnehagen og på brannstasjonen.

2019090508344320190905084930

kathrine.geard@fagbladet.no

– Jeg er så heldig å få reise rundt med Fagforbundet og dele det viktige budskapet om å bruke stemmeretten, sier låtskriveren, musikeren og sangeren Tove Bøygard henvendt til publikum. Denne formiddagen er lytterne en god blanding av beboere, pasienter og ansatte ved Hole bo- og rehabiliteringssenter, som ligger idyllisk til med utsikt over Tyrifjorden.

Tove Bøygard

Tove Bøygard

Kathrine Geard

Hjarte på rette stad

Bøygard flyttet nylig hjem til småbruket Skrindo i Hallingdal etter tre tiår i hovedstaden. Nå er hun i innspurten av et tre ukers spesialoppdrag på hjemlige trakter. Hyret av Fagforbundet Buskerud holder hun minikonsert hver gang bobilgjengen på valgkampturne besøker en arbeidsplass. Tidligere på dagen underholdt hun barnehagebarn. Seinere står tilhørere i alle aldre for tur på biblioteket.

– Jeg undrer meg over den voksende egoismen og høyrepopulismen og har skrevet en tekst om det, sier Bøygard før hun drar i gang låta «Hjarte»:

«Sit du i di boble og skular mot verda

Der alt som er ukjend er ein fare for deg?

Har du villa deg inn i eit einspora myrke

Der alt som er anneleis skal ryddjast or veg

Ein gong i tida bar du med deg eit minne

Om å stå opp i mot og ikkje tåle så vel

Ein gong sto me saman mot det ruvande hatet

Og mot sjølvgodheitens mange anlet»

https://youtu.be/r86uZrd7aRU

Sangen er fra den siste plata «Jord» som i likhet med den forrige «Blåe drag» høstet lovord fra kritikere. En beskrev henne som en blanding av Emmylou Harris, Lucinda Williams og Patti Smith når hun på sin dialekt hyller småkårsfolk, eller deler tanker om å flytte hjem, om klassekamp, om bygdedyret eller jakten på jordisk lykke og kjærlighet. En annen utropte henne til vårt tids sterkeste arbeiderdikter.

Trekkplaster

For Fagforbundet er det gull verdt å ha musikanten med på valgkamplaget.

– Tove er et skikkelig trekkplaster som liver skikkelig opp når vi besøker arbeidsplassene. Dessuten har sangene hennes et bra budskap som står i stil med vårt, sier regionleder i Fagforbundet Buskerud, Kristine Bjella Stavn.

Bobilen er innom alle kommuner og veldig mange arbeidsplasser. Her deler de ut kaffekrus og brosjyrer som viser hva partiene mener om saker som er viktige for Fagforbundet, og for medlemmenes hverdag. Målet er å få flest mulig medlemmer til å stemme i kommune- og fylkestingsvalget.

Bobilgjengen til Fagforbundet Buskerud ved Tyrifjorden. Til venstre Aps ordførerkandidat i Hole kommune, Tom Olsen.

Bobilgjengen til Fagforbundet Buskerud ved Tyrifjorden. Til venstre Aps ordførerkandidat i Hole kommune, Tom Olsen.

Kathrine Geard

Rød rockefot

Nestleder Jan Dennè har lagt opp reiseruta som har variert fra tre til hele sju stopp på en dag. Det er hektisk når lydanlegg skal rigges opp og ned hver gang. Men bobilgjengen har lært seg triksene.

– Folk setter stor pris på konsertene. På egenhånd ville vi neppe klart å tiltrekke oss så mye positiv oppmerksomhet, tror Dennè.

Bøygard gjør også sin særegne versjoner av rockelåter vi ellers forbinder med folk som Dolly Parton og Elvis Presley. Hun blåser merkbart liv i gamle danseføtter med klassikeren blåsemska sko, som på halling er blitt til knallraude. Som punktum finale kommer "Raudt kor", alias bobilgjengen, på scenen og blir med på Partons "Randi" (Jolene) og Bøygards "Alle ting kan snu". Leder for bo- og rehabiliteringssenteret, Hrefna Ingthorsdottir, liker det hun ser.

– Det er kjempehyggelig at de kommer til oss. Det skaper liv og røre. Jo mer som skjer i hverdagen jo bedre.

https://youtu.be/_TobTSaTp2A

Politisk fortid

Det er ikke første gang Bøygard deltar i valgkamp. Hun har bakgrunn fra AUF og jobbet som ungdomsekretær i Buskerud på 80-tallet. Dessuten har hun sittet i sentralstyret i AUF og en periode i fylkestinget i Buskerud for Arbeiderpartiet. Rollen som omreisende valgkamptrubadur er heller ikke ny. Hun har vært med Fagforbundet Buskeruds valgkamp to ganger tidligere, og også gjort det samme i Østfold.

– Jeg synes det er helt fantastisk å være med Fagforbundet på bobilturne. Når den ene valgkampen er slutt så bare gleder jeg meg til neste, forklarer hun Fagbladet.

Variasjon til glede

Det som er så «skrekkelig moro», synes Bøygard, er å spille på så mange forskjellige steder. På skoler, i barnehager, på eldresentre, for kommuneansatte i kantiner, eller for de tøffe gutta på brannstasjonen.

– Det er et spenn fra barnehage til brannstasjon. Men det er det som er så innmari fint. Man må virkelig snu om hele tida og tenke målgruppe og repertoar.

Hun skreddersyr spillelista så mye som mulig. Blander gjerne egne sanger med gode gamle låter, og sanger som voksne eller barn kan være med å synge sjøl.

– Jeg har mye politikk i tekstene mine, og mange av de låtene har jeg med her.

Tove Bøygard på biblioteket i Hole kommune

Tove Bøygard på biblioteket i Hole kommune

Kathrine Geard

Ti år på fulltid

Musikeren framhever også hovedbudskapet Fagforbundet sprer på turneen.

– Vi kommer jo med det viktigste budskapet man kan ha i et demokrati, nemlig å bruke stemmeretten.

Hun håper de bidrar til at deltakelsen i kommune- og fylkestingsvalget øker, og at folk skjønner at lokaldemokrati er kjempeviktig.

– Det spiller en stor rolle hvem som styrer i kommunen, sier Bøygard, som er utdannet sosionom. Hun hadde jobbet tett på stoffmisbrukere og prostituerte i over 20 år da hun for ti år siden sjansen på å si opp fast stilling i Oslo kommune, og bli heltidsmusiker.

Tove Bøygard og Jan Dennè

Tove Bøygard og Jan Dennè

Kathrine Geard

Tove Helene Bøygard

Født 1966

Gitt ut 7 plater med eget materiale, deriblant tre plater i duoen Bøygard sammen med sin søster Anita Bøygard.

Platedebuterte som soloartist med albumet Tove Bøygard i 2010.

Den andre soloplata "Blåe drag" kom i 2017, og den tredje "Jord" i 2019

Når den ene valgkampen er slutt så bare gleder jeg meg til neste

Tove Bøygard

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy