Oslo første kommune som krever full åpenhet

Snart kan du sjekke hva skattepengene dine går til: Byrådet krever at private selskaper opplyser hva de tjener på velferd

– Vi vil vurdere å lage et eget gevinstregister som er lett tilgjengelig for folk flest, sier byråd Tone Tellevik Dahl. – Unødvendig og næringsfiendtlig språkbruk, svarer NHO-direktør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvor mye av skattepengene går til barnevern og eldreomsorg, og hvor mye blir igjen som gevinst til de private omsorgsselskapene? Oslo blir første kommune som vil gi skattebetalerne innsyn i hvor mye kommersielle selskap tjener.

Oslo kommune bruker et halvt forsvarsbudsjett på innkjøp av varer og tjenester hvert år.

– Gevinstkravet har aldri blitt stilt før. Med den nye Oslo-modellen for helse- og omsorgssektoren sikrer byrådet full åpenhet om private aktørers eventuelle gevinst når de driver på oppdrag for kommunen. Dette handler om å ta tilbake kontrollen over velferden, sier byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl (Ap) til Fagbladet.

Les også undersak med NHO, som mener tiltaket er unødvendig og språkbruken næringsfiendtlig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FØRST I NORGE: Tone Tellevik Dahl er byråd i Oslo for eldre, helse og arbeid: -Vi innfører en utvidet Oslomodell som skal sikre heltid, faste stillinger og ordna forhold.
FØRST I NORGE: Tone Tellevik Dahl er byråd i Oslo for eldre, helse og arbeid: -Vi innfører en utvidet Oslomodell som skal sikre heltid, faste stillinger og ordna forhold.

• Amerikanske milliardærer kontrollerer 25 prosent av kommersiell velferd i Norge

Lønnsom velferd

Etter ni års drift av blant annet sykehjem i Oslo satt de to eierne av det kommersielle velferdsselskapet Unicare igjen med over en halv milliard kroner. Fagbladets gjennomgang av Skattelistene fra i fjor viser at et ektepar som driver eldreomsorg tjente 24 millioner kroner, og at de største norske eierne av kommersiell velferd har over en milliard i formue. Tidligere har Fagbladet omtalt hvordan det er umulig som skattebetaler å få grundig og detaljert innsyn i hvordan penger som går til kommersiell velferd, blir brukt.

• Journalist jobbet undercover som hjemmehjelp: De fikk 15 minutter og han 70 kr. timen

Vil lage gevinstregister

Oslo kommune kjøper inn varer og tjenester for 27 milliarder kroner i året. Det er halvparten av hva Norge bruker i året på Forsvaret. Tellevik Dahl sier hun og de rødgrønne vil gi skattebetalerne innsyn i hvordan pengene blir brukt:

– Vi kommer til å holde informasjon om gevinst offentlig. Dette skal nå være offentlig informasjon som allmennheten lett skal kunne få innsyn i. Vi vil vurdere å lage et eget gevinstregister som er lett tilgjengelig for folk flest, sier Ap-politikeren. Hun sier videre at når kommunen lyser ut anbud for kommersiell velferd, vil ett av kriteriene være hvor stor gevinst selskapene planlegger:

– Dette for å se om offentlige penger brukes på det de skal: Velferd. Eller om de går til privat fortjeneste.

• Helsefagarbeider fikk ikke jobb i Oslo fordi hun er mørkhudet

OSLO-OMBUD: Ivar Johansen er politiker for SV og driver en blogg der han fokuserer på å bedre folks tilbud om velferd. Johansen viser til at bare innen hjemmehjelp har fire selskaper med over 500 brukere blitt kastet ut av Oslo de siste tre årene.
OSLO-OMBUD: Ivar Johansen er politiker for SV og driver en blogg der han fokuserer på å bedre folks tilbud om velferd. Johansen viser til at bare innen hjemmehjelp har fire selskaper med over 500 brukere blitt kastet ut av Oslo de siste tre årene.

Flere selskaper kastet ut fra Oslo

SV-politiker Ivar Johansen driver nettsiden osloombudet.no, der han legger vekt på å sikre at kommunens tjenester fungerer bra for brukerne. Johansen driver også en blogg der han gransker hvordan velferdstjenestene fungerer. En gjennomgang av hjemmetjenestene og hjemmesykepleie gjort av Johansen viser at de tre siste årene har fire selskaper blitt kastet ut eller ikke fått fornyet kontraktene.

• Den nye sjefen i barnehagen mente lønna til de ansatte var for lav: Da ordnet han tariff.

Tror krav rydder opp

De rødgrønne i Oslo kommer også med krav til at selskap innen helse skal ha faste ansatte, bruke lærlinger, snakke solid norsk, ikke bruke bemanningsselskap blant annet. SV-politiker Johansen tror de nye kravene vil føre til at useriøse selskaper ikke får kontrakter:

– Jeg syns de nye kravene kan bidra til å rydde opp i dette. Kommune har ikke hatt gode nok verktøy. Da jeg kranglet med det tidligere borgerlige byrådet om Orange helse ble jeg nektet innsyn. De mente informasjonen var forretningshemmeligheter. Når pleie og helse blir forretning, og folkevalgte ikke får innsyn har du et problem, sier Johansen til Fagbladet.

• Sjekk hvor mange milliarder Norges mest lønnsomme byråkrater har hanket inn

Powered by Labrador CMS