JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforeningsfradrag:

Regjeringen gjør det dyrere å være fagorganisert, mener LO

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Erlend Angelo

Fagforeningsfradraget har stått stille siden 2013 og faller i verdi hvert år.

2019012209000020230821171436

aslak@lomedia.no

LO-sekretariatet er skuffet over at regjeringen i den nye plattformen har frosset fagforeningsfradraget på 2013-nivå fram til 2021.

– Fradraget faller ytterligere i verdi år for år, og i 2021 kan den reelle verdien av fradraget ha falt med hele 20 prosent fra 2013. Frysingen av fradraget i kronebeløp står også i skarp kontrast til arbeidsgivernes faste prosentvise fradrag for kontingent, uttaler LO-sekretariatet.

Dette er lønna i over 300 yrker

Dyrere å organisere seg

Skattefradraget for fagforeningskontingenten har stått stille siden 2013. I den nye regjeringsplattformen beholdes kontingenten uendret på 3.850 kroner. Samtidig har bedriftenes tilsvarende fradrag automatisk fulgt lønnsutviklingen.

– Dette svekker det organiserte arbeidslivet gjennom å gjøre det dyrere å være fagorganisert. Ny forskning viser at økning av fagforeningsfradraget ikke bare bidrar til å øke andelen fagorganiserte, men derigjennom også til å øke produktiviteten i bedriftene, mener LOs sekretariat.

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO har tidligere vist til forskning som dokumenterer at fradraget virker i form av økt organisasjonsgrad, økt produktivitet og økt lønnsvekst. Likevel har ikke regjeringen prioritert å oppjustere fagforeningsfradraget.

Forskning: Flere organiserer seg hvis skattefradraget øker

Farlig budskap

Det er et faktum at andelen organiserte går ned, spesielt i privat sektor. I 1960 var andelen organiserte over 60 prosent. I dag er under halvparten av de yrkesaktive i Norge medlem av et fagforbund.

– Regjeringen unnlater å følge opp Stortingets krav om å styrke det organiserte arbeidslivet i regjeringserklæringen. I stedet har regjeringen gjentatt budskapet om å «anerkjenne at mange arbeidstakere velger å være uorganisert». Dette er et farlig budskap i en tid da sosial dumping og press på arbeidstakernes rettigheter brer om seg, ifølge LO-sekretariatet.

Renholderen organiserte seg og gikk opp over 104.000 kroner i lønn

Eget rekrutteringsarbeid

Ifølge Finansdepartementet har regjeringen gitt brede skattelettelser til folk flest, også i arbeidslivet. Det har også kommet fagorganiserte til gode, mener statssekretær Jørgen Næsje (Frp). Han svarer ikke direkte på spørsmål om fagforeningskontingenten og hvorfor den forblir uendret i regjeringsplattformen.

– En husstand med to vanlige inntekter betaler i snitt 11.000 kroner mindre i skatt årlig enn i 2013, og den nye regjeringsplattformen slår fast at skattenivået skal videre ned. Skattelettelsen bør komme alle til gode, ikke bare de som er fagorganisert, skriver han i en e-post til Fri Fagbevegelse.

– Det er organisasjonenes eget rekrutteringsarbeid som betyr mest for å få nye medlemmer og styrker deres plass i norsk arbeidsliv. Regjeringen vil fortsette å legge til rette for at flere skal komme i jobb, og fagforeningene er en viktig del av et godt og inkluderende arbeidsliv, sier han.

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) har ikke hatt tro på økt fagforeningsfradrag som virkemiddel. Fradraget er viktig, ifølge Hauglie, men neppe avgjørende for å få opp organisasjonsgraden.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy