JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dette vil Høyre snu om på hvis de vinner Oslo-valget til høsten

TILBAKE: 2. nestleder i Fagforbundet Anna Elisabeth Uran og leder av Oslo Ap Frode Jacobsen står foran Uranienborg sykehjem som har vært drevet at Aleris og skal drives av kommunen igjen sommeren 2019. Ap og Fagforbundet i Oslo står skulder til skulder og har et faglig politisk samarbeid.

TILBAKE: 2. nestleder i Fagforbundet Anna Elisabeth Uran og leder av Oslo Ap Frode Jacobsen står foran Uranienborg sykehjem som har vært drevet at Aleris og skal drives av kommunen igjen sommeren 2019. Ap og Fagforbundet i Oslo står skulder til skulder og har et faglig politisk samarbeid.

Øystein Windstad

Ap og Fagforbundet i Oslo frykter at forslagene om skattekutt og privatisering vil gi dårligere velferd og færre faste, hele stillinger.

2019030613435620230821171436

oystein.windstad@fagbladet.no

I september i år skal det stemmes om de rødgrønne får fortsette, eller om de blir byttet ut med Høyre, Frp, Venstre og KrF i Oslo. Arbeiderpartiet og Fagforbundet i Oslo står skulder til skulder og starter årets valgkamp. En av de største sakene i år blir spørsmålet om eiendomsskatt:

– Det er noe med det gode og gamle uttrykket at skattekutt er velferdskutt, sier Frode Jacobsen som er leder av Oslo Arbeiderparti til Fagbladet.

– Eiendomsskatten er usosial og rammer folk som har lav inntekt og som sitter på et stort hus. Oslo kommune har god råd og har mange andre måter å spare inn pengene fra en kuttet eiendomsskatt, sier Øystein Sundelin i Oslo Høyre som i sitt alternative budsjett foreslår å kutte over en halv milliard i eiendomsskatt. Dette er skatter det rødgrønne byrådet har innført for å styrke velferdstilbudet i hovedstaden.

• Sjekk hvilke Fagforbundet-yrker der kvinnene tjener bedre enn mennene

– BLIR KUTT I BYDELENE: Anna Elisabeth Uran er 2. nestleder  i Fagforbundet Oslo. Hun frykter at kutti eiendomsskatten betyr mindre penger til de 15 bydelene i Oslo: – Hvert år har det vært rammekutt og sett på hvilke stillinger som må tas bort. Dette har snudd betraktelig etter forrige kommunevalg.

– BLIR KUTT I BYDELENE: Anna Elisabeth Uran er 2. nestleder i Fagforbundet Oslo. Hun frykter at kutti eiendomsskatten betyr mindre penger til de 15 bydelene i Oslo: – Hvert år har det vært rammekutt og sett på hvilke stillinger som må tas bort. Dette har snudd betraktelig etter forrige kommunevalg.

Øystein Windstad

Frykter mindre velferd og mer deltid

Anna Elisabeth Uran er 2. nestleder i Fagforbundet Oslo og viser til hva pengene fra eiendomsskatt har gått til:

– Alt går direkte tilbake til innbyggerne. Det blir barnehageplasser, skole og gratis skolefritidsordning blant annet. Fjernes eiendomsskatten er vi tilbake til der vi var, med kutt i bydelene. Jeg tror ikke vi ville fått prosjekter med hele faste stillinger og kvalitetsbygging av ansatte som får etter og videreutdanning. Jeg skjønner ikke hvordan Høyre skal greie dette uten eiendomsskatt, sier Uran og viser til samarbeidsprosjekt mellom de rødgrønne og Fagforbundet. Prosjektet har ført til at flere helsefagarbeidere som jobbet deltid ufrivillig, fikk faste heltidsstillinger og at det ble mindre innleie fra vikarbyrå.

• Privat selskap vil ta over kommunenes lønnskjøring

Vil betale mindre gjeld

Øystein Sundelin er nestleder i Oslo Høyres bystyregruppe. Han viser til at Oslo totale budsjett er på over 70 milliarder kroner, og at det finnes mange måter å spare inn eiendomsskatten som ikke rammer velferd. Han mener at kommunen kan betale ned gjelden sin saktere, blant annet:

– De siste årene har Oslo kommune betalt ned rundt 3 milliarder kroner mer enn planlagt i året. Det er fornuftig bruk av penger. Men, det er ikke det Oslo kommune sitt økte handlingsrom gjennom eiendomsskatt eller økte overføringer fra staten var ment til, sier Sundelin til Fagbladet.

– KAN SPARE MYE: Øystein Sundelin Oslo Høyre mener kommunen har en romslig økonomi og at det kan spares mange steder uten at det er nødvendig å kutte i velferdstilbud: –Vi vil også tilby gratis skolefritidsordning og AKS, men behovprøvd og vil utvide denne ordningen, sier Sundelin.

– KAN SPARE MYE: Øystein Sundelin Oslo Høyre mener kommunen har en romslig økonomi og at det kan spares mange steder uten at det er nødvendig å kutte i velferdstilbud: –Vi vil også tilby gratis skolefritidsordning og AKS, men behovprøvd og vil utvide denne ordningen, sier Sundelin.

Øystein Windstad

• Journalisten jobbet undercover som privat hjemmehjelp: De eldre fikk 15 minutter og han 70 kr timen

Frykter ny søppelskandale

I Høyres alternative budsjett kommer det fram at de vil sette henting av Oslos nesten 700.000 innbyggere søppel ut på anbud:

– Det virker som de ikke har lært så mye. Det er bare to år siden søppelet ikke ble hentet og fløt i gatene. Vi så hvordan det var tusenvis av brudd på arbeidsmiljøloven og rovdrift på de ansatte. Det er et skrekkeksempel som jeg trodde Høyre hadde lært av, sier Jacobsen i Ap til Fagbladet. Den tidligere sjefen for selskapet som hentet søppel i Oslo ble dømt til fengsel i over ett år for flere tusen brudd på Arbeidsmiljøloven.

• Sjefen syntes de ansatte tjente for lite. Da ordnet han tariffavtale

– Konkurranse fungerer

Sundelin og Høyre sier de har lært og at konkurranseutsettingen må gjøres bedre:

– Vi har ikke vært flinke nok i anbudsprosessen og oppfølging av avtalen. Konkurranseutsetning fungerer og vi har eksempler på at det ikke fungerer. Det går det an å lære av. Det blir pussig å tenke at en aldri skal kunne sette noe ut på anbud på bakgrunn av det som skjedde, sier Høyrepolitikeren.

• Helsefagarbeider mistet jobben fordi hun er mørkhudet

To sykehjem på anbud

I det alternative budsjettet for 2019 foreslår Frp å sette alle sykehjemmene i Oslo ut på anbud. Høyre foreslår to. De rødgrønne byrådet som støttes av Rødt, har bestemt at kommunen skal ta over driften av to sykehjem i Oslo, og at ideelle skal ta over et tredje.

– Det blir vist til at privat drift er mer effektivt, samtidig som de ansatte får samme lønn og arbeidsvilkår. Hva sier du til det?

– Nei, det stemmer ikke. Det vises stadig at når Oslo kommune har tatt tilbake sykehjem er det stor forskjell i lønna til de ansatte, sier Uran i Fagforbundet. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at helsefagarbeidere i kommersiell hjemmehjelp tjener i snitt 78.000 kr mindre. Helsefagarbeidere på kommersielle sykehjem tjener 25.000 kr mindre. Samtidig får sykepleierne som jobber for kommersielle 25.000 i snitt mer.

– Konkurranse fører til nytenkning

Sundelin er utdannet jurist og har jobbet som kommunikasjonsrådgiver. Han sier at det ikke er ønsket om å spare penger som gjør at han vil ha anbud:

– Det er en del kommunen går seg fast i og ikke tenker nytt på, som ideelle og private utfordrer på en god måte. Hovedgrunnen til at jeg vil ha offentlig tjenester på anbud, er at det fører til nytenkning. Det betyr også at jeg mener at kommunen skal drive en god del barnehager og sykehjem. Det må være en fordeling mellom kommunale, ideelle og private. Mangfoldet vil føre til nye og bedre løsninger, sier Sundelin og viser blant annet til Manglerudhjemmet som drives av Unicare og har fotballpub og restaurant.

Høyre vil ha pensjonsreform

– Det blir vist til at det blir dårligere pensjon for ansatte som blir satt ut på anbud?

– Det er jo sant. Det eneste som er sikkert, er at de som jobber på disse sykehjemmene ikke kan være en del av kommunens pensjonsordning. Samtidig mener jeg at kommunens pensjoner må reformeres. Pensjonene er ikke bærekraftige over tid. Det har både byrådslederen og finansbyråden vært enige med meg om da de startet. Siden har de ikke sagt et ord om dette, sier Sundelin til Fagbladet. Høyre-politikeren sier pensjonsreformen vil merkes hovedsakelig av nye ansatte:

– Jeg vil understreke at ingens opparbeidede rettigheter på pensjon vil bli rørt. Ikke med en ny reform eller om det er virksomhetsoverdragelse. Vi skal også finne løsninger slik at de som snart skal pensjoneres, ikke mister alle rettighetene de har opparbeidet.

Fagforbundet mener boligprisene må temmes

Tillitsvalgte Anna Elisabeth Uran mener en av de store oppgavene for politikere er å sikre at folk har råd til egen bolig i Oslo.

ØYSTEIN WINDSTAD

oystein.windstad@fagbladet.no

Tidligere har Fagbladet skrevet om hvordan det er umulig for mange å kjøpe egen bolig i Oslo. De siste ti årene har prisene på leiligheter i Oslo og Bærum steget med 95 prosent. Dette er noe Fagforbundet Oslo og tillitsvalgte Uran mener de rødgrønne må gjøre noe med, om de blir gjenvalgt:

– Vi er opptatt av at det er dyrt å bo i Oslo. Det er markedet og tilfeldighetene som har fått rå alt for lenge. Derfor vil vi at politikerne skal på løsninger der folk kan leie kommunale boliger, som de senere kan eie, eksempelvis.

Ap vil kutte konsulentbruk

Leder av Oslo Ap, Frode Jacobsen, sier boligprisene og leie til eie er noe de vil se på. Han sier at sammen med SV og MDG har mye de ikke har oppnådd, så langt:

– Det er tre områder vi ikke har kommet langt nok. Det ene er tillitsreformen. Det andre er heltid og deltid-problematikken. Her har vi ikke kommet langt nok og det skal vi jobbe mer med. Det tredje er konsulentbruk. Der vil vi også fortsette og har høyere ambisjoner enn det vi har klart å få til.

Høyre vil satse på målbare resultater i skolen

Øystein Sundelin i Oslo Høyre sier at det viktigste området for partiet er skole:

– Oslo Høyre går til valg på at vi vil gjøre noe med kunnskap i skolen. Det er og blir alltid Oslo Høyres viktigste sak. Barns utdannelse er helt avgjørende for både velferdsstaten, inntekt og fremtiden. Kunnskap og krav til kunnskap i skolen er ekstremt viktig, sier nestlederen i Oslo Høyres bystyregruppe. En av de andre kampsakene vil bli hvor den nye t-banen skal gå:

– Vi er opptatt av hvor man skal legge en ny t-banetunell. Vi er opptatt av flere avganger i hele byen og trekke banen til nye steder i indre øst og indre vest. Vi vil ha større fleksibilitet i hvor folk kan bo og jobbe.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy