JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renovasjonssjefen er dømt til ett år og tre måneder

Tidenes lengste straff for brudd på arbeidsmiljøloven

BEINHARDE UKER: Veirneo-ansatte har jobbet opptil 88 timer på ei uke for å komme ajour med søpla i Oslo.

BEINHARDE UKER: Veirneo-ansatte har jobbet opptil 88 timer på ei uke for å komme ajour med søpla i Oslo.

Werner Juvik

Tidligere Veireno-sjef Jonny Enger er dømt til fengsel i ett år og tre måneder etter råkjøret for ansatte i Oslo og Vestfold. – Absurd, sier Jonny Enger via sin advokat.

2018092014134320230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Dommen er den hittil lengste fengselstraff som er avgitt for brudd på arbedismiljøloven. Den er tre måneder lenger enn hva påtalemyndigheten la ned påstand om.

– Enger opplever saken som absurd. Arbeidsmiljøloven ble brutt for å løse en samfunnskritisk oppgave, nemlig å tømme søppelet for å unngå oppblomstring av rotter, sier Jonny Engers advokat Christian Lundin. Han sier også i en mail til Fagbladet, at dommen vil bli anket.

Det er svært sjelden at en direktør går i fengsel for brudd på arbeidsmiljøloven, og ingen dommer har vært lenger enn 60 dager. Det var etter en arbeidsulykke i gruva Svea Nord i 2007. I mellomtiden er strafferammen for brudd på arbeidsmiljøloven økt fra tre måneder til ett år og fra to til tre år ved særlig skjerpende omstendigheter.

Ansatt sto fram i 2015: Fem uker i Veireno var nok

Enger var tiltalt for ti grove brudd på arbeidsmiljøloven mens han var ansvarlig for søppelkjøring i Oslo og Vestfold. Politiadvokat Daniel Sollie ba om ett års fengsel og 5,9 millioner kroner i foretaksbot.

De mente det var spesielt skjerpende at bruddene fortsatte fra Vestfold til Oslo året etter.

– Dommen er et klart signal om at oppstart av prosjekter, som har en viss risiko for brudd på

arbeidsmiljøloven, krever at det tas høyde for dette og at det planlegges for å møte uforutsette

hendelser, sier politiinspektør i Øst politidistrikt, Tor Anders Persen i en pressemelding.

– Påtalemyndigheten ble i det store og hele hørt med vår argumentasjon når det gjelder

straffeskyld, påpeker han.

Foretaksbota ble redusert til 4,5 millioner kroner, mens retten altså skjerpet fengselsstraffen til 1 år og tre måneder.

2015: Nykommer dundrer inn i markedet

2016: Oslo-avfall kjøres billigere enn noen gang

2017: Veireno konkurs. Oslo tar avfallsinnsamlinga selv

60 dager var lengste straff

En gjennomgang gjort i 2010 av lagdommer og tidligere førstestatsadvokat i Økokrim, Rune Bård Hansen, viser at første gang noen ble dømt til ubetinget fengselsstraff for brudd på arbeidsmiljøloven, var den såkalte Portalkrandommen i Høyesterett fra 2001. Da ble administrerende direktør dømt til 60 dager fengsel. I 2007 ble en driftsingeniør dømt til 60 dagers ubetinget fengsel for grov uaktsom overtredelse av arbeidsmiljøloven etter en dødsulykke i kullgruven Svea Nord. I tillegg ble en daglig leder dømt til 90 dagers ubetinget fengsel for uaktsomt drap i kombinasjon med arbeidsmiljøloven i 2003.

Dette har skjedd:

Jonny Enger overtok avfallsinnsamling for hele Oslo 3. oktober 2016. I februar 2017, etter fem måneder med søppelkaos og råkjør for ansatte, endte historien med at Veireno gikk konkurs og Oslo kommune overtok avfallsinnsamlinga. Da hadde allerede Arbeidstilsynet anmeldt sjefen for en rekke brudd på arbeidsmiljøloven i både Vestfold og Oslo.

Ved oppstart i Oslo, oktober 2016, hadde Veireno drevet ett år i Vestfold. Ansatte fortalte om råkjør, og en stor del av staben sluttet etter få uker. Blant dem var Marci Marys som sto fram i Fagbladet i januar 2016 – åtte måneder før det relativt lille selskapet skulle overta hele Oslo – tidenes største renovasjonsanbud i Norge. Aldri før hadde ett selskap vunnet alle fire områdene på en gang i Oslo.

Fra gullanbud til skandale

Både selskapet og anbudet vekket oppsikt lenge før oppstarten i Oslo, men først da søpla fløt i hovedstadens gater ble interessen massiv.

Allerede da kontrakten for hele Oslo ble tildelt Veireno, i september 2015, begynte renovatører å bli bekymret. De fryktet for framtiden til yrket. Kontrakten ble tildelt helt på slutten av forrige byrådsperiode, omtrent samtidig med valget som sendte Høyre-flertallet ut av rådhuset.

Anbud for 700.000

Inntil Veireno la inn tilbudet sitt, var avfallsinnsamlingen fra nær 700.000 mennesker fordelt på fire kontrakter med to av landets største operatører: RenoNorden og Norsk Gjenvinning. Nå skulle et hittil ukjent og lite selskap fra Ytre Enebakk gjøre hele jobben alene, og 83 millioner kroner billigere enn neste tilbyder.

I Renovasjonsetaten i Oslo, Oslo REN, var det ingen bekymring. Det er ett år til oppstart av tidenes rimeligste og mest effektive innsamling av avfall i Oslo. I oktober presenterer Oslo REN anbudet på Avfall Norge og Norsk Industris årlige workshop. «Kraftig prisreduksjon for innbyggerne og en meget vel gjennomført anbudsprosess», er konklusjonen.

Renovatørene bekymret

Veireno kom inn i renovasjonsmarkedet knapt ett år tidligere, ved oppkjøp av Hadeland-selskapet Mathisen renovasjon. Både Vesar-anbudet for ti kommuner i Vestfold og hele Oslo ble vunnet i løpet av første driftsår. På et år skulle Veireno vokse til å bli en av landets største, men posisjonen skulle bli kortvarig.

Vestfold-anbudet ble tildelt tidlig i 2015, og oppstarten skjedde på høsten like etter tildeling i Oslo. Med oppstarten i Vestfold begynte varslinger og alarmer å gå. Renovatørene som hadde gjort jobben de siste åra, takket nei til å gå over - ikke først og fremst på grunn av lønnsreduksjonen de ble tilbudt, men fordi langt færre ansatte skulle gjøre jobben nå. De som hadde erfaring med avfallsinnhenting i distriktet trodde ikke på skrivebordsutregningene til Veireno, der effektiviteten ble kjørt i været.

Anmeldt av Arbeidstilsynet

En ny stab kom inn, for det meste med renovatører fra Øst-Europa. Etter seks uker sluttet de fleste. De orket ikke kjøret. I desember 2015 gjorde Arbeidstilsynet sitt første tilsyn. Det munnet ut i anmeldelse til politiet ti måneder senere. Snart fulgte en nye anmeldelse for forholdene i Oslo.

Et halvt år før oppstart i Oslo kan Fagbladet avsløre at Veireno annonserer massivt etter renovatører i Romania. De trenger folk.

I løpet av sommeren avslører Fagbladet at selskapet har fått spesialavtale med utvidet åpningstid og 12 ekstra ansatte på mottakene. Regninga tar kommunen.

Oppstartsdagen

3. oktober står byråd Lan Marie Nguyen Berg smilende på stigbrettet bak en splitter ny renovasjonsbil sammen med Veireno-sjefen. Samtidig på avfallsmottaket kommer de første renovasjonsbilene inn med søppel. Fagbladet dokumenter at de fleste mangler verneutstyr, ingen vi ser har vernestøvler, ingen har hjelmer. Renovatørene banner og strever med nye innfløkte mekanismer.

– Fem minutter opplæring og så måtte vi ut. Dette er galskap, sier en renovatør, som allerede etter fire timer erklærer at han slutter så fort som mulig.

Fire måneder senere smiler heller ikke byråden lenger. I januar avslører Dagbladet mer enn to tusen brudd på arbeidsmiljøloven. Før måneden er omme, må kommunens renovasjonsdirektør forlate jobben. 21. februar går Jonny Enger til Follo tingrett for første gang og begjærer oppbud av Veireno.

Dagen etter er avfallsinnsamling i kommunal regi for første gang siden 2003 i Oslo.

– En slik dom har vi ventet på

– Vi har ventet på denne prinsipielt viktige dommen som slår ned på arbeidsmiljøkriminalitet og nå domfelles med fengsel. Dette gir en viktig signaleffekt i kampen mot sosial dumping, sier forbundsleder i Fagforbundet Mette Nord.

Hun tilføyer at dette er et varsko til kommuner og interkommunale selskap som har mer fokus på pris enn kvalitet.

Politisk sekretær i Fagforbundet Oslo Lasse Skurtveit synes det er bra at det får så alvorlig konsekvenser å bryte arbeidsmiljøloven og å drive rovdrift på ansatte.

Dommen viser hva som skjer når offentlige tjenester ikke lenger er i kommunal regi og noen prøver å tjene penger på å ikke levere gode tjenester.

– Skattebetalerne betaler og tilbake får de sosial dumping. Jeg håper dette vil få betydning på landsbasis.

Skurtveit håper også at tidenes strengeste straff vil få konsekvenser for oppfølging av anbud.

– Det er behov for et oppfølgingsregime som er bedre enn det som eksiterer i dag.

Han trekker linjene tilbake til Adecco i 2011 og søppelskandalen i Oslo nå og Aleris-saken som viser at dagens oppfølging er for dårlig.

Veireno

• Jonny Enger kom inn i renovasjonsbransjen etter oppkjøp av Hadeland-selskapet Mathisen renovasjon i 2014. Selskapet ble døpt Veireno og ble en del av VT-gruppen med Veitransport og Veikran, alle eid av Jonny Enger.

• I 2015 vant det ferske selskapet anbudet på ti kommuner i Vestfold og hele Oslo.

• Oppstart i Vestfold oktober i 2015 var etterfulgt av råkjør på ansatte, lovbrudd og renovatører som ga opp.

• Oppstart i Oslo var i oktober 2016. Da startet søppelskandalen i Oslo. Fem måneder med søppel som fløt og daglige brudd på arbeidsmiljøloven.

• I februar 2017 var selskapet konkurs. Jonny Enger begjærte oppbud. Dagen etter overtok kommunen ansvaret for avfallsinnhenting i hovedstaden.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
BEINHARDE UKER: Veirneo-ansatte har jobbet opptil 88 timer på ei uke for å komme ajour med søpla i Oslo.

BEINHARDE UKER: Veirneo-ansatte har jobbet opptil 88 timer på ei uke for å komme ajour med søpla i Oslo.

Werner Juvik